El Govern confia acordar amb la CUP la fórmula del referèndum als pressupostos abans de dijous

Els consellers debaten sobre si cal obeir -o no- el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries durant la reunió d'aquest dimarts | Junqueras serà l'encarregat de negociar amb els anticapitalistes durant el ple del Parlament d'aquesta setmana | Munté esgrimeix el compromís del Govern amb el referèndum per insistir que l'aprovació dels comptes no corre perill

07 de març del 2017
Actualitzat el 08 de març a les 11:17h

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, durant la reunió del Govern del 7 de març del 2017. Foto: ACN


El dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE), que considera inconstitucional la disposició dels pressupostos en què el Govern fa explícita la voluntat de fer un referèndum durant el 2017, ha obert un debat en el terreny independentista. Des del primer moment en què es va conèixer el text del CGE, Junts pel Sí s'ha mostrat favorable a una "lleu modificació" del redactat que apareix als comptes, mentre que la CUP sosté que cal "desobeir" i no tocar el document original. El desenllaç arribarà aquesta setmana durant el ple del Parlament i, segons diverses fonts consultades per NacióDigital, el Govern espera arribar a un acord com molt tard dijous amb la CUP per reformular lleument la disposició addicional número 31 dels comptes de la Generalitat.

L'encarregat de negociar serà el vicepresident Oriol Junqueras, que ha rebut l'encàrrec després d'un consell executiu que ha servit perquè els consellers debatessin quina era la millor estratègia. "Hi ha hagut opinions de tot tipus per part de dirigents del PDECat i d'ERC", ressalta un alt dirigent governamental. "S'han expressat totes les opcions, des d'obeir el CGE -amb l'argument que defensa la legalitat catalana- a no retocar res", manté un altre responsable consultat. En essència, però, el que s'ha acordat és que sigui Junqueras qui lideri les converses. "L'acord al qual arribi serà bo", ressalten des de la sala de màquines de Palau. Si s'escau, el president Carles Puigdemont s'hi implicarà, com ja va passar en la negociació dels comptes.
 

Reunió del Govern del 7 de març del 2017 Foto: ACN


Un alt dirigent governamental vaticina que l'opció més probable és que es "transaccioni" algun redactat sobre el referèndum, i la idea és tenir converses també amb Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP), amb qui Junts pel Sí va pactar una resolució durant el debat de política general de l'octubre. L'executiu no veu "en perill" els pressupostos, en la mesura que la CUP ja ha dit que els aprovarà -així ho va acordar el consell polític de finals de gener- i que el Govern té un "compromís ineludible" amb la consulta vinculant, tal com ha refermat aquest dimarts la consellera de la Presidència, Neus Munté.

El debat, segons relaten els dirigents consultats, no ha estat en cap moment accelerat ni conflictiu. En altres ocasions sí que ha estat així, com quan a mitjans de setembre de l'any passat es va abordar la possibilitat de reformular el full de ruta per incloure-hi el referèndum. En aquell moment, per exemple, consellers com Jordi Jané (Interior) o Meritxell Borràs (Goevrnació) van expressar les seves reserves. Quan el Govern estava exclusivament en mans de CDC, la declaració de ruptura del 9-N del 2015 va generar un debat especialment intens. Andreu Mas-Colell (Economia) va ser dels més crítics.

Perspectives més tranquil·les

A Palau es destaca sempre que Puigdemont té "línia directa" amb la CUP, i dirigents governamentals destaquen que la situació d'aquest dimarts és molt millor que en els últims dies de cara a crear un clima de negociació que permeti arribar a un acord. Els anticapitalistes, ahir, van arribar a amagar amb "replantejar-se" el suport als comptes, però la "temperatura" ha anat baixant, segons determinen a Palau. Junqueras acabarà de posar el termòmetre demà durant el ple, i abordarà una hipotètica transacció de la disposició addicional número 31.
 

Puigdemont, Munté i Vidal acudeixen a la reunió de l'executiu Foto: Govern

 

La modificació del text també es va tractar en la reunió del comitè nacional del PDECat, que es va citar ahir com fa cada mes. Jordi Turull, president del grup parlamentari de Junts pel Sí, va ser l'encarregat d'explicar en quina situació quedaven els pressupostos després del dictament del CGE, i va deixar clar que l'organisme no estava d'acord amb el fet que la Generalitat no pogués celebrar un referèndum. La coordinadora general, Marta Pascal, va insistir en la roda de premsa posterior que la votació calia emmarcar-la dins la legalitat. Aquest és un dels missatges, precisament, que es van acordar dins la reunió del PDECat, altre cop incòmode amb els missatges que arriben de la CUP.