La mesa del Parlament avala tramitar per la via ràpida la desconnexió

El PSC anuncia que no pensa participar a la ponència conjunta per reformar el reglament

Reunió de la mesa del Parlament d'aquest dimarts
Reunió de la mesa del Parlament d'aquest dimarts | Parlament de Catalunya
07 de març del 2017
Actualitzat a les 21:15h
La mesa del Parlament ha admès a tràmit la via que Junts pel Sí ha posat sobre la taula per tramitar de forma exprés la llei de la desconnexió. Tot i que la resta de grups han votat en contra, la mesa, on Junts pel Sí té majoria, l'ha acceptat després d'un informe jurídic dels lletrats del Parlament en el qual "s'avala l'admissió condicionada" a la creació d'una ponència conjunta, tal i com estableix el reglament de la cambra. Ciutadans, PP i PSC havien presentat una petició de reconsideració que finalment ha estat rebutjada.

Junts pel Sí vol reformar el reglament del Parlament perquè aquest permeti tramitat per la via d'urgència -de lectura única- una proposició de llei que sigui impulsada per un sol grup parlamentari, una de les vies que tenen sobre la taula per impulsar la llei de transitorietat jurídica (la de la desconnexió). La setmana passada van presentar la iniciativa però els lletrats del Parlament van advertir que no s'acabava d'ajustar al reglament del Parlament, que estableix que qualsevol canvi s'ha de fer a través de la creació d'una ponència conjunta de tots els grups parlamentaris. Davant d'aquesta advertència, Junts pel Sí ha presentat de nou la iniciativa amb canvis en el redactat i fent menció a la creació d'aquesta ponència.

No serà, però, fins a la reunió de la junta de portaveus de la setmana que ve quan els grups es pronunciaran sobre la creació d'aquesta ponència conjunta. El debat tornarà a estar farcit de polèmica perquè no hi ha acord per crear-la. "No ens podem carregar la democràcia en nom del procés", ha assegurat el membre de la mesa i diputat de Catalunya Sí que es Pot Joan Josep Nuet. I és que consideren que el fet que un sol grup tramitar una proposició de llei per la via d'urgència suposa coartar el debat parlamentari i que aquesta reforma del reglament implicaria "retallar drets". El portaveu de CSQEP, Joan Coscubiela, ha assegurat que pensen votar en contra de la creació de la ponència.

El PSC no participarà a la ponència conjunta

"Volen un reglament a mida per fer allò que els doni la gana i poder proclamar la independència", ha lamentat el portaveu adjunt de Ciutadans, Fernando de Páramo. El PSC, per la seva banda, no veu justificada la modificació del reglament del Parlament. La portaveu socialista, Eva Granados, ha anunciat que el seu grup no pensa participar en la ponència conjunta. Al seu parer, si Junts pel Sí vol reformar el reglament, hauria de presentar una proposició de llei. 

El PP també ha carregat contra les "vies antidemocràtiques" que, al seu judici, utilitza Junts pel Sí i ha tornat a obrir la porta a presentar un recurs d’empara al Tribunal Constitucional per frenar la ponència conjunta.

Junts pel Sí ja va argumentar la setmana passada que la proposta per reformar el reglament que fa el seu grup "millorarà" el funcionament del Parlament i "igualarà" els drets que té el Govern amb els dels grups parlamentaris, perquè així també ells podran proposar que es tramitin lleis per lectura única. Ara, la lectura única només està a l'abast del Govern i també quan tots els grups parlamentaris estan d'acord en tramitar una llei amb aquest mecanisme. El portaveu adjunt de JxSí, Roger Torrent, ha defensat que la proposta que fan és "legítima" i que, de fet, al Congrés dels diputats sí contempla aquesta iniciativa per tramitar de forma ràpida iniciatives.

Torrent ha insistit que aquesta ponència conjunta arrencarà "sense un text predeterminat" i que, per tant, tots els grups podran fer aportacions. Al seu judici, l'oposició està "pre-jutjant" políticament l'objectiu de la reforma. En cas que, com el PSC, no estiguin disposats a participar en la ponència, el portaveu de Junts pel Sí ha assegurat que es farà igualment i que, en tot cas, qui no hi vulgui ser estarà "renunciant a un dret democràtic".

La CUP, per la seva banda, sí participarà en la ponència conjunta i ha apuntat que no deixa de ser "curiós" que els grups de l'oposició parlin de "coartar el debat" quan són capaços de "portar a fiscalia" altres debats.

Esmenes al dictamen del Consell de Garanties

Per una altra banda, la mesa del Parlament ha obert el termini per a què els grups parlamentaris presentin esmenes al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que tomba la disposició addicional que fa referència al referèndum. Seran tres dies a partir de demà, quan arrencarà la negociació entre Junts pel Sí i la CUP per veure si modifiquen o no el redactat del text. El portaveu adjunt de la coalició del PDECat i ERC, Roger Torrent, ha afirmat que tenen totes les opcions sobre la taula. "No ens precipitarem sense haver parlat amb la CUP i sense haver reflexionat al grup", ha dit. 

"Ja no queda ningú més per dir-li al senyor Puigdemont que aquests pressupostos són il·legals. S'apropa l'hora de desobeir, ha arribat l'hora de la veritat", ha insistit de Páramo, que ha afegit que ara caldrà veure si el Govern "obeeix la CUP per desobeir la democràcia". També el PSC ha anunciat ja que presentarà esmenes. Granados ha afirmat que els independentistes han de decidir "si s'ajusten a la legalitat o bé volen tirar pel dret".