Un Mobile de rècord: entre la nostàlgia del Nokia 3310 i el futur del 5G

El MWC tanca les portes amb 108.000 assistents i preparat per tornar a créixer el 2018 | Les propostes d'enguany, en una edició de transició, s'han centrat en els continguts i la seva distribució amb el fundador de Netflix com a gran atractiu

El MWC 2017, un èxit d'assistència
El MWC 2017, un èxit d'assistència | José Manuel Gutiérrez
Redacció
02 de març del 2017
Actualitzat el 25 de març a les 7:43h
El Mobile World Congress ha tornat a tancar amb xifres de rècord: 108.000 visitants provinents de 208 països –un 7% més que l'any passat-, la presència de 2.300 companyies, 3.500 mitjans de comunicació acreditats i un impacte econòmic estimat –malgrat que l'organització amaga com es calcula- de 465 milions de milions d'euros. A més, la presència catalana ha superat per primera vegada les 100 empreses.

El certamen ha viscut una edició de transició, marcada pel contrast de la nostàlgia per la reaparició del mític Nokia 3310 i el futur que suposarà el desenvolupament de la xarxa 5G. Els organitzadors del Mobile han qualificat l'edició d'enguany com la "millor que s'ha celebrat mai a Barcelona" i ja pensen en la del 2018. Es farà del 26 de febrer a l'1 de març i tot apunta que tornarà a batre rècords. Constantí Serrallonga, director de Fira de Barcelona, assegura que el recinte de la Gran Via podrà gestionar un nou increment de visitants.
 

El MWC 2017 ja és història. Foto: José Manuel Gutiérrez


La distribució de continguts i el futur del 5 G

ElMWC ha tornat a posar Barcelona al mapa de la tecnologia mòbil més avançada, centrant-se en aquesta edició en els continguts i la seva distribució, destacant la presència del fundador de Netflix, en una edició sense Mark Zuckerberg. Reed Hastings, malgrat admetre la dificultat de preveure l'evolució de la tecnologia, va assenyalar que en un termini d’entre deu i vint anys la televisió convencional haurà donat a pas a un sistema en què “tots els vídeos que veurem estaran a internet”.

El Mobile 2017 ha estat una edició de transició. El futur passa per la xarxa 5G però la majoria de companyies eviten fer moviments precipitats. De fet, només ZTE ha portat a Barcelona un mòbil adaptat a aquesta xarxa amb una presumpta velocitat de baixada d'un giga per segon. Això sí, l'aparell ni es podia tocar...

Els mateixos canvis del 3G al 4G i ara al 5G impliquen despeses importants en infraestructura i cal que aquests desplegaments siguin eficients i durin prou temps. Per altra banda, l'increment d'ample de banda també facilita l'arribada de noves propostes per l'Internet de les coses, tant en entorns professionals com domèstics, i si les demostracions a la majoria d'estands han de marcar la tendència, el futur passa per les ulleres de realitat augmentada i virtual, així com pels vehicles intel·ligents.
 

Gran expectació pel MWC 2017. Foto: José Manuel Gutiérrez


El Nokia 3310 aixeca expectació

El Nokia 3310, un dels mòbils més mítics de finals del segle XX, es va convertir en la gran atracció de l'estrena del MWC. El dispositiu, que en les primeres versions destacava per ser "indestructible", va aconseguir protagonisme a les presentacions dels nous models de LG, Huawei i Sony celebrades a la prèvia del certamen.

Més enllà del 3310, s'han pogut conèixer novetats centrades sobretot en les càmeres, que en els dispositius de gamma alta inclouen propostes interessants com càmeres dobles per millorar la profunditat i l'angle de visió i l'enregistrament de molta qualitat. Per altra banda, l'augment de la velocitat dels processadors i de la quantitat de memòria també permet millorar l'eficiència.

Ha estat, en definitiva, un Mobile World Congress sense moltes novetats per al gran públic -per això ja hi ha fires com el Consumer Electronics Show (CES) de Las Vegas- però amb més moviment en l'àmbit de les xarxes, operadores i fabricants de components, així com l'arribada de drons i robots humanoides com a "tecnologia de la propera generació" i la incorporació d'activitats com el YoMo per a joves estudiants o el Women4Tech per reconèixer la diversitat de gènere al sector tecnològic.
 

La realitat virtual, molt present al MWC. Foto: José Manuel Gutiérrez


Un punt d'inflexió

El món mòbil, tal i com s'ha pogut constatar en aquest MWC, viu un punt d'inflexió. S'estudia com implementar la connectivitat 5G, amb proves pilot i noves propostes, que no es preveu que arribi de forma generalitzada fins el 2020.

En l'àmbit dels telèfons mòbils, per la seva banda, es viu un moment de creixement de les propostes de gamma mitjana, que cada cop són més interessants i acosten més un ús avançat dels dispositius a tothom, i amb els productes de gamma alta inventant-se funcionalitats que semblen fins i tot massa completes per la majoria d'usuaris.

Per tot plegat, al MWC no s'havia d'esperar trobar-hi grans invents, sinó propostes funcionals que aporten un valor molt determinat a públic professional i, sobretot, una millor relació qualitat-preu, que no sempre ha d'implicar un abaratiment dels productes, per als consumidors.