El futur dels drons també parla en català

És un sector professional en expansió i les utilitats que s'estan descobrint són múltiples: des de reconeixements agrícoles fins a inspeccions elèctriques o per topografia

L'estand de Catalonia Drones, al MWC
L'estand de Catalonia Drones, al MWC | José Manuel Gutiérrez
02 de març del 2017
Actualitzat a les 19:02h
El sector dels smart drones ha tingut una especial atenció en el Mobile World Congress que aquest dijous ha tancat les portes amb un nou rècord de visitants. Al pavelló NextTech es podien veure les tecnologies emergents, entre elles, els drons. I, per primera vegada, la Generalitat ha instal·lat un estand amb nou empreses catalanes, que forma part de l'estratègia SmartCAT del Catalonia Smart Drones.

Es preveu que el mercat dels drons a escala mundial superarà els 8.000 milions d'euros en els tres anys vinents, amb creixements anuals superiors al 20%. Ja fa anys que a Catalunya s'hi dediquen esforços a innovar i esdevenir líders. No és només el dron, al qual se li troben cada dia noves aplicacions. Si no també, tot el que se'n deriva de les dades, imatges i informació que capten els aparells. 

NacióDigital ha destacat, dia dia, les novetats d'empreses catalanes presentades a la cita mundial de la telefonia mòbil. 
 
Pilot de drons, professió del futur
Empresa: Hemav
Anys constitució: 2009
Seu: Castelldefels i Madrid
Equip: 70 persones
Producte: App de mòbil amb informació recollida pels drons

Hemav és una empresa que treballa amb tres sectors: l'agrícola, per inspeccions elèctriques i la geomàtica. "Les aplicacions en aquests àmbits són múltiples: recomanacions de rec, per detectar problemes de plagues, fer manteniment de les línies elèctriques i detectar cables trencats o fissures. També és molt útil en la topografia i cartografia, per seguiment d'obres o mineria", explica Xavier Silva Garcia, responsable d'Hemav.

Alguns dels clients d'Hemav són les grans companyies elèctriques com Endesa, Gas Natural o Iberdrola. "Amb l'aplicació que presenten al MWC17 poden veure en temps real les seves torres, amb vídeos, informació i visualització de dades sobre l'estat de les seves instal·lacions". 

A banda de treballar en aquests tres àmbits, Hemav té una escola de formació de pilots de drons, una nova professió que, segons Xavier Silva, té molt de futur. "Un pilot de drons cobra com un enginyer i no és gens difícil aprendre'n. Amb 60 hores estàs acreditat per dirigir els aparells perquè cada cop funcionen més sols".

El responsable d'Hemav explica que és un sector en expansió, i que en molt pocs anys els drons els necessitaran molts altres professionals. "Els enginyers agrònoms s'especialitzaran en drons i ja comença a ser una tasca molt atractiva pels joves. Aviat, el fotògraf que no tingui un dron no treballarà, serà una eina indispensable. I Accenture i altres consultores han pronosticat que al 2020, l'especialista del dron el situen entre les deu professions més reclamades". 
 

Drones al Mobile World Congress Foto: José Manuel Gutiérrez

Analítica i visualització de dades captades pels drons
Empresa: E-Stratos
Anys constitució: 2017 (Fusió de tres empreses amb experiència des del 2009)
Seu: Barcelona
Equip: 9 persones
Producte: Plataforma de captació i anàlisi de dades dels drons 

Tot i que E-Stratos s'ha constituït enguany, és la conjunció de tres empreses que cadascuna té una experiència de quatre anys investigant en el sector dels drons. 

L'especialitat principal és l'agricultura. "Hi ha un munt d'informació disponible i gratuïta de moltes fonts, entre elles l'Agència Espacial Europea. Però fer trobar, captar, analitzar i fer servir aquesta informació és molt complicat pels que no són experts", explica Víctor Falguera, un dels membres d'E-Stratos. I ens dediquem a això a partir d'uns algoritmes que hem desenvolupat i els transformem en variables útils per a la presa de decisions. T'has d'imaginar un mapa sobre el qual es superposen diferents capes d'informació sobre la meteorologia, l'estructura del sòl, la vegetació, etc."

Una de les tres empreses del projecte E-Stratos és un operador de drons. Els aparells capten informació des de l'aire i després es fa l'anàlisi. "Però les dades també es poden captar amb avionetes, satèl·lits i es pot integrar a sensors de sòl, amb bases de dades d'històrics climàtics, etc.", afegeix Falguera. 

Els clients principals d'E-Stratos són tècnics i agricultors d'explotacions grans i administració pública. També treballen amb l'Amèrica Llatina. 
 

Aplicació de mòbil amb drons pel sector agrícola Foto: E-Stratos