L'exposició a les pantalles augmenta el trastorn d'ull sec

Un de cada deu majors de 40 anys pateix aquest trastorn ocular a causa de l'increment dels aparells electrònics

L'empresa Novartis al MWC fent proves per sensiblitzar sobre l'ull sec
L'empresa Novartis al MWC fent proves per sensiblitzar sobre l'ull sec | Novartis
Redacció
01 de març del 2017
Actualitzat a la 13:25h
En els últims anys la patologia de l'ull sec és un dels motius més freqüents de consulta als oftalmòlegs. Encara que no existeix una única causa, els especialistes consideren que la digitalització i la creixent exposició a les pantalles electròniques ha fet augmentar la incidència de l'ull sec entre la població.

El director del servei d'oftalmologia de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, el doctor Antoni Sabala, explica que "fixant la visió a les pantalles d'ordinadors i dispositius mòbils disminuïm la freqüència del parpelleig, provocant que la llàgrima s'evapori més fàcilment".

Quan s'evaporen les llàgrimes la hidratació de l'ull és insuficient, un trastorn que afecta un de cada deu majors de 40 anys. Per aquesta raó, i a propòsit del Mobile World Congress, la farmacèutica Novartis ha realitzat proves de visió als visitants per sensibilitzar sobre els efectes de la tecnologia als nostres ulls.

A més de les pantalles, l'ull sec pot ser causat per l'envelliment, els canvis hormonals, els aires condicionats i calefaccions, el ritme de vida, la pol·lució, alguns medicaments o la dieta. El director del servei d'oftalmologia de l'Hospital Quirón Madrid, el doctor Alfredo Castillo, destaca que el principal símptoma és "la percepció de tenir un cos estrany a l'ull, com una sorra fina" però que també pot manifestar-se com una sensació de cremor, pesadesa de les parpelles, fotofòbia, vermellor ocular, visió borrosa ocasional o un excessiu llagrimeig.