Els «comuns» ignoren el pols de Podem i triaran la direcció i el nom del nou partit per via telemàtica

La votació de l'esquelet ideològic i del document de compromisos ètics es farà de forma presencial, i la direcció i el nom de la formació, per internet i a l'assemblea de l'abril | Les bases podran escollir entre tres marques: En Comú Podem, En Comú i Catalunya en Comú, tres noms que ja s'han registrat | Podem verbalitza un ultimàtum per marcar perfil en la negociació i posa en dubte ara la seva presència en la confluència

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, saluda al costat del cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech.
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, saluda al costat del cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech. | ACN
Joan Serra Carné / Sara González
28 de febrer del 2017
Actualitzat el 01 de març a les 7:14h
Els "comuns" afronten el tram decisiu de la construcció del nou partit. Tot i les dificultats per complir el calendari previst, les formacions que treballen en la gestació de les noves sigles -Barcelona en Comú, ICV, EUiA, Podem i Equo- mantenen el primer cap de setmana d'abril com a data de l'assemblea fundacional, punt d'inflexió per a l'esquerra alternativa. I els dirigents implicats en el disseny del nou partit plantegen que aquesta assemblea decideixi el nom, l'organització i l'ideari que ha de regir la nova força. Aquest és el pla amb el qual treballen, tal com han confirmat diverses fonts a NacióDigital. Els "comuns", que van encetar a principis d'any el procés de debat "Un país en comú", maduren ara el contingut de les sis ponències que han de configurar l'esquelet ideològic del nou partit.

L'ideari serà un dels grans debats que se sotmetran a consideració de les bases en la convenció que ha de fomalitzar la nova etapa de l'espai polític liderat per Ada Colau. De fet, la setantena de tallers participatius finalitzen el pròxim cap de setmana. Però els "comuns" també han avançat en aspectes més formals -com l'elecció del nom- i en debats que generaven més reticiències -com el de l'estructura organitzativa-. Les formacions que participen en el procés ja han registrat tres marques: En Comú Podem -nom de la confluència amb representació al Congrés-, En Comú i Catalunya en Comú. La primera és l'opció que més satisfà els dirigents que es reuneixen setmanalment per avançar en la negociació, pel grau de penetració de la marca. Els "comuns" estudien que les bases puguin escollir la marca per la via d'una votació telemàtica que començaria en els dies previs a l'assemblea fundacional.

L'estructura organitzativa, l'aspecte que generava més controvèrsia per la necessitat de trobar els equilibris necessaris entre partits, també comença a prendre cos. Els "comuns" plantegen que la nova formació compti amb un coordinador -tot apunta que aquesta funció l'assumirà Xavier Domènech-, una executiva d'una trentena de membres i un consell nacional format per gairebé 150 representants. Tal com ha avançat La Vanguardia i ha confirmat aquest diari, els càrrecs del partit s'escolliran per llistes obertes, en les quals hi podran participar els inscrits en la plataforma "Un país en comú".
 

Xavier Domènech, en l'acte que va donar el tret de sortida al procés de debat. Foto: @unpaisencomu


Un nou ultimàtum de Podem

Justament per la manera de triar l'estructura organitzativa, el líder de Podem, Albano Dante Fachin, ha plantejat un pols als "comuns" fins al punt d'anunciar que les seves bases decidiran si participen o no en l'assemblea fundacional. Aquest mateix dimarts ha fet públic un comunicat en el qual critica les "quotes" que, al seu judici, volen imposar els "comuns" a l'hora de confeccionar la direcció del nou partit. És cert que Domènech presentarà una llista "consensuada", però això no serà incompatible amb què els inscrits que ho vulguin puguin optar a formar part de la cúpula. La formació liderada per Fachin també ha lamentat que es "limiti" la capacitat de decisió i només es permeti votar a les persones que assisteixin presencialment a l'assemblea fundacional, un fet que des del nucli que està creant el nou partit han desmentit rotundament. El moviment de Podem ha generat malestar.

De fet, els "comuns" ja han dissenyat una fórmula per recollir l'opinió de les bases. La votació de l'ideari -amb les esmenes presentades durant aquests mesos al document que recull les sis ponències- i del document de compromisos ètics es farà de forma presencial a l'assemblea fundacional. En canvi, la validació dels dirigents que integraran la direcció i el nom de la formació es triarà també per via telemàtica, una opció que s'afegirà a la via presencial. El que no s'ha decidit encara és la fórmula tècnica per fer possible la votació telemàtica.

Tot i que fonts dels "comuns" no acaben de comprendre el moviment de Fachin, l'interpreten com una posada en escena per marcar perfil. El líder de Podem vol que es tinguin en compte els seus 45.000 inscrits en el procés de votació de la nova formació, encara no s'hagin inscrit a la plataforma "Un país en comú", per tenir més capacitat d'influència.

Validació de l'estructura organitzativa

"L'estructura ha de reflectir la confluència d'espais polítics i territorials", apunten fonts implicades en el debat de la confluència. El consell nacional tindrà el paper d'auditor de les decisions preses per l'executiva, liderada pel coordinador, que tindrà un equip de confiança més reduït per gestionar el dia a dia del nou partit. Aquesta proposta de model organitzatiu se sotmetrà ara a consideració de totes les formacions. Barcelona en Comú ha convocat plenari aquest dissabte per afrontar el debat de l'estructura, una sessió en la qual hi figuren altres punts en l'ordre del dia de caràcter intern, com l'elecció dels membres que integraran la comissió que ha de vetllar pel compliment del codi ètic. 

Com Barcelona en Comú, les organitzacions que integren la confluència assumiran en les pròximes dates el mateix debat sobre l'estructura. No serà fins a l'assemblea fundacional quan s'acabarà de validar la proposta, ara en fase de concreció. Els "comuns" plantegen que, a banda de la votació presèncial, també es pugui facilitar l'opinió territorial per la via de la votació telemàtica. Fonts de la confluència adverteixen, però, que les decisions que es prenguin a l'assemblea per força seran "temporals", perquè el procés de confluència "s'haurà d'anar soldant". El procés, de fet, es donarà per conclòs a les municipals del 2019.
 
Arxivat a