Maletes geolocalitzades i cafeteres de bar que s'avancen a les avaries: més descobriments al Mobile

Amb la Internet de les Coses ja és possible predir quan una màquina s'espatllarà o trobar solucions a problemes quotidians molt simples | NacióDigital presenta cada dia del Mobile World Congress empreses catalanes que estan innovant tecnològicament en diferents sectors industrials

Accent Systems treballa amb la Internet de les Coses per recuperar maletes perdudes
Accent Systems treballa amb la Internet de les Coses per recuperar maletes perdudes | José Manuel Gutiérrez
28 de febrer del 2017
Actualitzat a les 20:51h
Qui no ha perdut alguna vegada una maleta i s'ha desesperat quan veia que el personal de l'aeroport no sabia on era?  A l'any es perden un total de 24 milions de maletes, i un milió d'elles no apareixen mai.

Amb la Internet de les Coses (IoT, en anglès) –la tecnologia que connecta els objectes– s'obre un món de possibilitats per oferir nous serveis, productes i negocis. A Catalunya ja fa anys que s'experimenta amb la IoT aplicada a la roba (wearables) però també al funcionament de maquinària per detectar avaries o calcular més encertadament serveis adaptats als clients. 

Durant tota la setmana del MWC17, NacióDigital destacarà algunes de les companyies catalanes que s'estan posicionant mundialment pel desenvolupament tecnològic dels seus productes. 
 
Maletes geolocalitzades amb Accent Systems

La maleta Samsonite Foto: NacióDigital

Empresa: Accent Systems
Any constitució: 2005
Seu: Castellar del Vallès
Equip: 28 persones
Producte al MWC: Dispositiu per localitzar maletes

“Amb la Internet de les Coses podem crear serveis molt reclamats des de feia anys, com seguir la pista a una maleta per saber on es troba en cas de pèrdua”, explica David de Celis, encarregat del departament de vendes d’Accent Systems.

Tot i que confessa que el producte està encara en fase de desenvolupament, amb Samsonite han fet un prototip de maleta que presenten aquests dies al Mobile World Congress 2017. "A l'interior de la maleta hi ha un dispositiu que està en contacte amb una aplicació de mòbil. D'aquesta manera, el viatger podrà detectar sempre en quin punt del recorregut s'ha extraviat el seu equipatge".  

Accent Systems no descarta fabricar únicament el dispositiu i que es pugui aplicar a qualsevol maleta. "Com que la tecnologia que fa servir no és GPRS, sinó la NarrowBand IoT (xarxa de baixa potència per connectar objectes), el consum de bateria és molt baix i la tarifa també".

David de Celis encara no sap com serà el model de negoci ni el preu final del consum d'aquesta tecnologia per l'usuari final perquè encara s'està desenvolupant el producte, però ja avança que serà molt econòmic i que tothom preferirà pagar un parell d'euros si finalment té controlades les seves pertinences.

Segons l'encarregat de vendes d'Accent Systems, "la Internet de les Coses té un gran futur perquè ara la tecnologia és molt més barata i podem oferir productes a un cost acceptable pel consumidor final".
 
Màquines intel·ligents amb IoThings
Empresa: theThings.iO
Lloc: Barcelona
Data constitució: 2013
Equip: 12 persones
Producte: Solució de gestió de fluids per detectar avaries i nous productes de la maquinària industrial

Marc Pous és el CEO de l'empresa catalana theThings.iO. Al Mobile World Congress 2017 ha vingut a presentar una solució tecnològica per detectar avaries i nous serveis de les màquines de cafè industrial, dispensadors de cervesa o fonts d'aigua instal·lades a les empreses. En general, tot tipus de fluids.  "Posem l'exemple d'una cafetera de bar. Què passa? Fins ara anem a cegues: mai sabem quan s'espatllarà, en cas d'avaria el tècnic primer ha de revisar-la per saber quina peça falla, tampoc tenim recompte del nombre total de cafès que se serveixen, ni les hores de consum, etc. Tot són estimacions", explica Pous. 

El CEO de theThings.iO diu que amb la Internet de les Coses podem preveure serveis, encertar més els productes que volen els clients i avançar-nos als gustos dels consumidors. "Nosaltres desenvolupem el programari que recopila dades de consum, a quina temperatura està l'aigua de la màquina i podem fer un manteniment predictiu i preventiu. Quantes vegades ha vingut a casa el tècnic de la caldera de l'aigua i ha marxat sense arreglar-la perquè li faltava la peça de recanvi? Amb la IoT ja no passarà això. Estalviarem temps i diners". 

theThings.iO fa anàlisi de Big Data i amb la intel·ligència artificial dissenyen nous serveis que poden interessar als seus clients perquè els ajuden a incrementar el volum de negoci. "Anem cap a un món totalment connectat en temps real. Des de la roba fins a qualsevol objecte. Ens pot espantar una mica, però no hi ha marxa enrere. El negoci deixarà de ser el producte. El producte són les dades del consumidor, cada cop més valuoses. Al voltant d'aquestes veurem nous sectors professionals", afegeix Marc Pous.