La comunitat Sikh de Catalunya, vencedora del IV Premi Martí Gasull

Albert Jané, premi Especial del Jurat: "Catalunya serà no espanyola o no serà" | 8.219 persones han expressat el vot en l'edició 2017 dels guardons, el doble que l'any passat

Gagandeep Singh Khalsa, rebent el premi de mans de Carles Puigdemont
Gagandeep Singh Khalsa, rebent el premi de mans de Carles Puigdemont | Plataforma per la llengua
27 de febrer del 2017
Actualitzat el 28 de febrer a les 7:36h
La comunitat Sikh de Catalunya ha estat la vencedora en la votació popular del quart premi Martí Gasull i Roig, en una edició que ha comptat amb un total de 8.219 vots, el doble que l'any anterior. "He estat en molts altres països, i u puc assegurar que en cap altre no estimen la seva llengua com ho fan els catalans", ha expressat, en el discurs d'agraïment, Gagandeep Singh Khalsa, portaveu dels Sikh.

A Catalunya, es calcula que hi viuen al voltant d’uns 12.000 sikhs procedents del Panjab, sobretot a Barcelona i a les comarques gironines. Arribats des dels anys vuitanta, el 1992 van crear el primer espai de culte, el gurdwara. Avui disposen de nou temples distribuïts en diferents ciutats on reparteixen el langar (menjar gratuït) i on s’han impartit classes de català. La comunitat considera que aprendre la llengua pròpia de Catalunya és molt important "per mantenir la cohesió entre tots nosaltres".

El Teatre Poliorama de Barcelona ha acollit aquest dilluns al vespre la gala de lliurament dels IV Premis Martí Gasull i Roig, organitzats per la Plataforma per la Llengua, i que reconeixen la trajectòria i les accions que han fet persones i entitats en la defensa i la promoció del català. Una cerimònia que, enguany, ha comptat amb més color que mai gràcies al mostrari de tons que han ofert els turbants de la comunitat Sikh, ben visibles entre el públic.

La gala ha estat presentada per la jove actriu Elisabet Casanovas, una de les protagonistes de Merlí, i ha començat amb l'actuació de Carles Belda i Sanjosex, que han fet un tast del projecte Càntut, una web arxiu que preserva la memòria a través del llegat de les cançons populars. Minuts abans, el públic ha aplaudit amb convicció l'entrada del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Puigdemont: "L'estat espanyol no estima la llengua catalana"
 
El president Puigdemont ha afirmat, en el torn final de paraula, que "la llengua és viva perquè els seus parlants són vius. Els qui estimem les llengües, estimem els seus parlants", posant d'exemple els catalans i la comunitat Sikh. "No sentim com una amenaça, sinó com una oportunitat, les aportacions que ens vénen de fora". Ha acabat tot afirmant que "l'estat espanyol no estima la llengua catalana. I quan et trobes amb un Estat que no estima la teva llengua, tens dues alternatives: o deixem de parlar la llengua o canviem d'Estat".

En el discurs de benvinguda, Òscar Escuder, president de Plataforma per la Llengua, ha expressat "tot el nostre suport a Francesc Homs i a tots aquells polítics que, per voler que el poble decideixi el seu futur, s'enfronten a judicis injustos i estèrils". "No aconseguiran acabar amb la voluntat d'un poble, que vol seguir sent un poble viu en el concert dels pobles lliures del món", ha prosseguit. "Només hi ha un camí, que passa per tenir un estat propi", ha reblat.
 
"Els tres finalistes representen pilars bàsics de la nostra societat", ha afirmat Escuder. "La Bressola representa la voluntat de recuperar i mantenir una llengua en un territori on ha patit grans hostilitats; Softcatalà, la voluntat que no ens passi el tren de les noves tecnologies, i que la llengua s'hi inclogui; la comunitat Sikh catalana, per últim, representa la voluntat d'integrar-se de molta gent que ha vingut a Catalunya, tradicional terra d'acollida".

Albert Jané: "Catalunya serà no espanyola o no serà"

El Premi Especial del Jurat, de caràcter honorífic i concedit a persones que s'hagin distingit per la seva trajectòria en la difusió de la llengua, ha recaigut en aquesta primera edició en l’escriptor i traductor Albert Jané. "Tot el que he fet al llarg de la meva vida, ha estat sumant-me a la iniciativa d'altres persones. Sense elles, potser no hagués fet gran cosa", ha afirmat. El gramàtic ha acabat desitjant "una llarga vida als guardons". "Catalunya serà no espanyola o no serà", ha conclòs, en un contundent al·legat final.

El jurat ha destacat la seva llarga trajectòria de fidelitat a la llengua catalana, el seu paper “en la construcció d’un imaginari col·lectiu infantil en llengua catalana” a través de la revista Cavall Fort, que va dirigir, i una "contribució important" en l’àmbit de la literatura infantil i juvenil, exemplificada en la traducció Els Barrufets que va fer, i de forma genèrica la seva contribució acadèmica com a gramàtic al Termcat i a l’IEC.

Els guanyadors de les passades edicions del Premi Martí Gasull i Roig van ser l’Assemblea de Docents de les Illes Balears, l’Escola Valenciana i Bon Preu – Esclat.
 

Albert Jané, recollint el guardó especial del Jurta dels premis Martí Gasull Foto: Esteve Plantada