Ni realitat virtual ni augmentada: el futur serà la «realitat mixta»

L'empresa catalana Visyon presenta la primera plataforma de comunicació immersiva en temps real | "En cinc anys, la fusió de les tecnologies actuals permetrà que interactuem amb el mòbil sense treure'l de la butxaca, escollint la virtualitat que volem per a cada situació", explica l'expert Xavier Conesa

El pavelló de Catalunya al Mobile World Congress
El pavelló de Catalunya al Mobile World Congress | José Manuel Gutiérrez
27 de febrer del 2017
Actualitzat a les 23:30h
El Mobile World Congress agrupa enguany 105 empreses catalanes, 17 més que en l'edició anterior. En total 1.000 metres quadrats de superfície per acollir les companyies dedicades a les últimes innovacions de la telefonia mòbil i les telecomunicacions de Catalunya.

Als pavellons de la Fira Gran Via 2 es poden veure aplicacions de realitat virtual i augmentada, de la Internet de les coses, de programari que analitza el big data a partir d'intel·ligència artificial i permet afinar els sectors publicitaris, o drons que ja es fan servir en el sector agrícola per fer mapes grans àrees de cultiu. Enguany, i per primera vegada, el MWC disposa d'un estand dedicat exclusivament a empreses de l'àmbit dels drons (Catalonia Drones).

Durant tota la setmana del MWC17, NacióDigital destacarà algunes d'aquestes companyies catalanes que s'estan posicionant mundialment pel desenvolupament tecnològic dels seus productes.
 
La "realitat mixta" és el futur
Empresa: Visyon
Any constitució: 2009
Seu: Barcelona, Madrid, Lisboa, París, Londres, Eindhoven, San Francisco, Nova York i Los Angeles
Equip: 60 persones
Producte al MWC: Telepport

La realitat augmentada (RA) i la realitat virtual (RV) ara són dues tecnologies separades però, segons els experts, s'acabaran agafant de la mà i fusionant en un sol dispositiu. Fins ara, les aplicacions més conegudes estan dedicades  a l'oci, però ja s'estan explorant altres sectors.

Per entendre les diferències entre les dues, es pot dir que la realitat augmentada introdueix elements digitals a la realitat física. El que tenim tots al cap són les Google Glass que es van popularitzar fa uns anys. "Ara les HoloLens, de Microsoft, són el dispositiu més avançat", explica Xavier Conesa, director de serveis al client de Visyon. Mentre que la virtual, directament es perd de vista el món físic i la persona s'introdueix en un entorn immersiu.
 

Ulleres de realitat virtual de l'empresa catalana Visyon Foto: José Manuel Gutiérrez


L'empresa catalana Visyon ha vingut al MWC17 a presentar Telepport, la primera plataforma de comunicació immersiva en temps real, pensada per a reunions o conferències de treball, en entorns de 360 graus, que permetran estalviar desplaçaments i temps.

Telepport s'ha provat també en l'àmbit de la salut, en un hospital d'Holanda, amb nens hospitalitzats de llarga durada. "Si aquests es connecten amb casa seva, per parlar amb pares i germans, es generen unes emocions i sentiments que fan que la recuperació sigui més ràpida".

Conesa també explica que Telepport podria ser molt útil pels estudis a distància, anant més enllà dels cursos online actuals. "La prova que vam fer amb alumnes de Harvard va funcionar molt bé, augmentant el rendiment per la possibilitat de veure al professor i interactuar a l'aula amb els altres estudiants, com si estigués presencialment".

Però el gran salt tecnològic arribarà quan entri en joc la "realitat mixta", la capacitat tecnològica de mesclar les dues realitats (RA+RV) en un sol dispositiu. "Haurem d'esperar uns cinc anys, però serà molt pràctic perquè reduirem aparells", afegeix Xavier Conesa. 

Tot i que podria semblar que anem cap a un món més cyborg, per la quantitat de dispositius que ens traslladaran a altres realitats, el director de serveis al client de Visyon considera que "ja no caldrà treure's el mòbil de la butxaca a cada instant. Amb unes ulleres que mesclin les dues realitats, veuràs el món físic però també t'arriba un correu-e, els avisos de les xarxes socials o les últimes notícies. També podràs canviar a un entorn immersiu i comunicar-te amb gent d'altres llocs. Amb la veu executaràs accions que ara fas amb la mà. Seguirem connectats al món virtual però ja no haurem de mirar la pantalla del mòbil".