El govern espanyol treu pit per tenir un poder judicial «independent»

"L'estat de dret funciona", assegura el portaveu de l'executiu, Íñigo Méndez de Vigo, després de la nova querella penal contra Carme Forcadell i tres membres més de la mesa del Parlament

Iñigo Méndez de Vigo, a la roda de premsa d'aquest divendres
Iñigo Méndez de Vigo, a la roda de premsa d'aquest divendres | Moncloa
24 de febrer del 2017
Actualitzat a les 14:04h
"L'estat de dret funciona" i el poder judicial és "independent". Aquestes són dues de les frases que ha fet servir el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, un dia després que la Fiscalia presentés una nova querella penal contra Carme Forcadell i tres membres més de la Mesa del Parlament -tots els sobiranistes a excepció de Joan Josep Nuet, de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP)- per la votació sobre el full de ruta cap al referèndum del debat de política general del mes d'octubre.

Méndez de Vigo, en essència, ha vingut a dir que la justícia "funciona" a Espanya i que "és bo que així sigui". El portaveu, a banda, ha volgut demanar "contenció" als representants polítics a l'hora de valorar els posicionaments de la justícia. Forcadell, presidenta del Parlament, va acusar ahir la Fiscalia d'actuar amb criteris polítics contra l'independentisme, i Nuet va veure motius "ideològics" en la seva exclusió de la querella. "No estava despistat, sabia el que votava", va reflexionar el representant d'EUiA.

Aquesta nova querella arriba només uns dies abans que el cap de files del PDECat a Madrid, Francesc Homs, passi pel Tribunal Suprem arran del judici contra ell per la seva participació en el 9-N. En aquest judici també hi serà Artur Mas com a testimoni. Mas, juntament amb Joana Ortega i Irene Rigau, ja va ser jutjat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel mateix cas, i ara espera la sentència.

Segons tots els dirigents governamentals que han intervingut públicament aquesta setmana, els embats judicials no "frenaran" els avenços cap al referèndum. Dimarts, funcionaris del TSJC es van presentar al Palau de la Generalitat mentre estaven reunits els consellers en la cita setmanal del Govern per tal d'entregar-los advertències individuals. Els documents els advertien de la suspensió per part del Tribunal Constitucional (TC) de la resolució sobre el referèndum i que fer passos en la direcció sobiranista equivalia a desobeir les ordres del TC.