Riera (CUP), a CSQEP: «Em produeix una profunda tristesa que se situïn en el bloc unionista»

Rabell recorda que els anticapitalistes "han denunciat molts cops que la majoria governamental els enreden i els fan xantatge" | Els "comuns" han unit els vots a C's, PSC i PP per reclamar que es facin públics tots els informes i reunions del Govern sobre la desconnexió

Carles Riera, en una intervenció al Parlament.
Carles Riera, en una intervenció al Parlament. | ACN
23 de febrer del 2017
Actualitzat a les 12:02h
Els "comuns" han unit aquest dijous els seus vots als de C's, PSC i PP per reclamar que la Generalitat aporti tota la documentació relativa als preparatius per fer efectiva la desconnexió. La moció, impulsada pels socialistes, ha estat tombada per Junts pel Sí i la CUP, però el sentit del vot de Catalunya Sí que es Pot i l'argumentació oferta pel president d'aquest grup, Lluís Rabell, no ha passat desapercebuda en els anticapitalistes. "Em produeix una profunda tristesa que, amb aquesta intervenció, vostès se situïn en el bloc unionista. Podran rectificar", ha lamentat el diputat de la CUP Carles Riera, que ha intervingut just després de Rabell.

En concret, el cap de files dels "comuns" al Parlament ha lamentat que la línia unilateral dificulta el referèndum pactat, i s'ha mostrat molt contundent amb les actuacions del Govern en aquesta matèria, i els ha reclamat "lleialtat" amb el Pacte Nacional pel Referèndum, que prioritza la via legal. Així, ha reconegut que la victòria del PP complica l'acord, però ha subratllat igualment que "ni Catalunya no és una colònia ni Espanya és una dictadura", fet que no justificaria la independència no pactada, per bé que ha insinuat que l'actuació de l'executiu podria intentar generar un ambient que beneficiï Junts pel Sí en unes noves eleccions.

Unes declaracions que han rebut el toc de Riera, que també ha criticat que els socialistes, amb el seu text, posin en qüestió el paper de les institucions catalanes, i que no posi "el focus allà on es limiten els drets, que és l'estat espanyol". "No els veiem qüestionant aquesta regressió democràtica al Congrés o al Senat", ha asseverat, mentre que el diputat de Junts pel Sí Fabian Mohedano -ex-dirigent del PSC- ha criticat el canvi de posicionament dels socialistes respecte el dret a decidir i que assumeixin "el llenguatge propi del populisme o el nacionalisme espanyol". 

Sigui com sigui, Rabell ha replicat a Riera amb ironia. "Quan Junts pel Sí els enreda, s'enfaden amb nosaltres", ha etzibat, subratllant que donen suport a més "claredat i transparència", i ha recordat que els anticapitalistes "han denunciat molts cops que la majoria governamental els enreden i els fan xantatge". Tot i això, el diputat de la CUP li ha reclamat que no els "tracti de curts de gambals" i ha insistit en la "tristesa sincera en veure la seva posició política al costat de la llei i l'ordre, en lloc d'estar al costat del dret a l'autodeterminació, encara que això generi un conflicte democràtic amb la legalitat espanyola".

El PSC reclamava fer públics els estudis i reunions sobre la desconnexió

En concret, la moció del PSC reclamava que el Govern entregui en 15 dies tota la informació "relativa a l'eventualitat d'una secessió de Catalunya respecte de la resta d'Espanya, els seus actes de preparació, la seva execució i les seves possibles conseqüències en qualsevol àmbit" i els estudis i informes elaborats i encarregats sobre la matèria, que lliuri en un mes "una memòria escrita que contingui tots els textos legals o esborranys en preparació per part del Govern que tinguin connexió amb una eventual secessió de Catalunya respecte a la resta d'Espanya", que faci públic en 15 dies una memòria sobre les reunions mantingues per preparar la desconnexió, i que en 15 dies també s'elabori un balanç de les actuacions d'Independent Diplomat i els lobis contractats per la Generalitat.