JxSí i la CUP eviten que Puigdemont doni explicacions al ple del cas Santi Vidal

C's ha proposat una modificació de l'ordre del dia que ha rebut el suport de PP, PSC i CSQEP, però la majoria independentista ha tombat la petició

22 de febrer del 2017
Actualitzat a la 13:33h

Carles Puigdemont, aquest divendres al Parlament Foto: ACN


C's volia que Carles Puigdemont hagués de donar explicacions sobre el cas Santi Vidal en el ple del Parlament que està tenint lloc aquest dimecres i dijous, però Junts pel Sí i la CUP ho han rebutjat. El diputat de la formació unionista Fernando de Páramo ha demanat a l'inici de la sessió un canvi de l'ordre del dia, petició a la que s'ha adherit el PP, i que ha rebut el suport del PSC i Catalunya Sí que es Pot, però la majoria independentista ha impedit que tirés endavant.

Així, De Páramo ha assegurat que es tracta d'una "oportunitat a Puigdemont perquè s'expliqui davant dels catalans". "Que doni la cara!", ha reclamat, una petició que ha estat avalada per populars i socialistes, formacions que també han tirat endavant una comissió d'investigació sobre aquesta qüestió, així com pels "comuns". Així, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha assegurat que Vidal "no és un llop solitari, estava executant un guió que algú altre li havia explicat" i, en tot cas, si el que deia era mentida, ha reclamat que la Generalitat el denunciï per acusar-la de cometre delictes.

Al seu torn, la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha recordat que ja han donat explicacions Oriol Junqueras i Lluís Salvadó, així com Puigdemont va respondre les preguntes de l'últim ple, a banda que dues mocions que es votaran contenen punts que fan referència al cas. "Santi Vidal va demanar disculpes i va admetre que no va contrastar prou les seves informacions, va assumir les seves responsabilitats i va plegar del seu càrrec de senador", ha recordat, i ha acusat C's de d'estar-se "quedant amb el monotema de Santi Vidal".

Igualment, la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, ha afirmat que, per a la seva formació "la qüestió està tancada", i ha ironitzat que "aquelles persones que diuen que no fem altra cosa de posar al procés, no paren de parlar del procés". "Perden l'ocasió de donar resposta a les desenes de milers de catalans que ens vam manifestar per demanar que s'obrin les fronteres", ha recriminat.

C's insisteix a Junqueras

Insatisfet amb el resultat, De Páramo encara ha insistit en una pregunta dirigida a Junqueras, demanant-li si havia assistit a alguna de les conferències de Vidal i si es querellaria contra l'ex-senador. El vicepresident li ha retret que ja havia respost durant cinc hores entorn aquesta qüestió la setmana passada en la comissió d'Economia i Hisenda, però en tot cas ha afirmat que no va escoltar cap de les conferències i, a més, ha apuntat que la fiscalia ja va demanar no acceptar la querella de VOX contra Vidal i Puigdemont, motiu pel qual no veu cap objecte de delicte.

En aquest punt, Rovira ha recriminat que l'oposició faci preguntes a membres del Govern en relació als càrrecs que sustenten en els respectius partits -president d'ERC, en el cas de Junqueras- i no en l'executiu.