C's, PSC i el PP forcen una comissió d'investigació pel cas Vidal

La CUP i CSQEP donen suport a la creació d'una comissió sobre l'"operació Catalunya"

21 de febrer del 2017
Actualitzat a les 17:09h

El portaveu del PP al Parlament, Alejandro Fernández Foto: Europa Press


Ja ho van anunciar la setmana passada i ara ho han oficialitzat: Ciutadans, PSC i el PP han sol·licitat la creació d'una comissió d'investigació sobre les polèmiques declaracions de l'ex-senador d'ERC Santi Vidal sobre suposades accions irregulars de la Generalitat en el marc del procés sobiranista  per les quals es va veure forçat a dimitir. Els tres grups consideren insuficients les explicacions que va donar el vicepresident Oriol Junqueras a la comissió d'Afers Institucionals malgrat que va negar una per una les afirmacions de Vidal i demanaran la compareixença de consellers i del mateix jutge per saber quines actuacions està fent el Govern pels preparatius d'un eventual referèndum i posterior desconnexió.

Els arguments de l'oposició

C's espera que la comissió sigui "àmplia" i permeti als catalans conèixer "per fi" què ha fet el Govern amb les dades de tots els ciutadans, ha apuntat el portaveu adjunt del partit, Fernando de Páramo, que també ha demanat als membres de l'executiu català que assumeixin responsabilitats polítiques "en cas que sigui necessari".

Des del PSC, el portaveu adjunt al Parlament, Ferran Pedret, ha explicat que han seguit la "seqüència lògica" en aquest assumpte i que la comissió d’investigació arriba després que no hagin obtingut la resposta adequada a la pregunta per escrit, la sol·licitud d’informació i la interpel·lació al ple sobre aquest tema. Pedret confia que "no es posin pals a les rodes" i que "s’expliqui tot el que s’hagi d’explicar". El PP s'ha pronunciat enla mateixa línia i ha reclamat a l'executiu que no "bloquegi" la comissió ni el llistat de compareixents. El portaveu parlamentari popular, Alejandro Fernández, ha defensat la utilitat de les comissions d'investigació com a "instruments democràtics per dirimir responsabilitats polítiques". Considera que hi ha "alarma social" en torn al 'cas Vidal' i que, per tant, pertoca activar la corresponent comissió. 

A la petició de la comissió no s'ha sumat Catalunya Sí que es Pot, que tanmateix considera que és legítim que es demani, ni la CUP, que ja va advertir que no entraria en el joc de l'unionisme perquè busca "ridiculitzar" el procés sobiranista arran de la polèmica de Vidal i que, per tant, donaven el cas per "tancat". 

La resposta del sobiranisme: una altra comissió

Després de conèixer-se l'entesa de C's, PSC i el PP per tirar endavant la comissió d'investigació sobre el cas Vidal, el grup parlamentari de JxSí va comunicar aquest dilluns la intenció de crear una altra comissió d'investigació sobre l'"operació Catalunya". L'objectiu de la coalició independentista és que càrrecs del govern espanyol com la vicepresidenta, Soraya Saénz de Santamaría, i el cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas; o dirigents del PP de Catalunya com Alícia Sánchez Camacho i Enric Millo, a més dels comissaris José Manuel Villarejo i Marcelino Martín Blas donin explicacions, en seu parlamentària, de la presumpta guerra bruta contra el sobiranisme.

Per posar en marxa una comissió d'investigació, es requereix la petició conjunta de tres grups o el suport d'una cinquena part de diputats de la cambra. Per això, JxSí en solitari pot elevar la sol·licitud al ple, on serà votada. La CUP, però, també donarà suport a la creació de les comissions d'investigació sobre l'operació Catalunya i les elèctriques que Junts pel Sí va anunciar que impulsarà al Parlament.

CSQEP, per la seva banda, no se sumarà a C's, PSC i PPC en la petició d’una comissió d’investigació pel cas Vidal però sí votarà a favor de la que impulsa JxSí sobre l'"operació Catalunya. El portaveu adjunt de la confluència d'esquerres, Albano Dante Fachin, ha lamentat que comissions anteriors com les de salut, corrupció o la de la gestió de bancs i caixes "no han servit per a res" i per això ha expressat les seves "reserves" sobre la utilitat de les dues que ara s'impulsen . A més, ha considerat que es proposen "no amb ganes d’escatir la veritat sinó de fer un ús polític". Tot i això, ha afirmat que no s'oposaran a que prosperin cap de les dues. Dante Fachin ha reconegut que les dues tracten sobre assumptes "greus" i espera "que serveixin per alguna cosa".