Sense diàleg secret a la llotja

El vicepresident Oriol Junqueras elogia el potencial econòmic de Catalunya i Sáenz de Santamaría contesta que "l'estabilitat cotitza en borsa" en l'acte de lliurament del premi Empresa de l'Any

Junqeras i Santamaría van coincidir en un acte a Barcelona
Junqeras i Santamaría van coincidir en un acte a Barcelona | ACN
20 de febrer del 2017
Actualitzat el 21 de febrer a les 16:41h
Aquest dilluns s’han produït coincidències sorprenents. Els principals dirigents sobiranistes han negat que hi hagi res semblant a converses secretes entre l’Estat i la Generalitat, i al fer-ho, han coincidit amb el coordinador general del PP català, Xavier García Albiol, qui també les ha negat.

Si el president Carles Puigdemont ironitzava ahir des d’Occitània dient que la suposada proposta del govern espanyol a Catalunya “és com l’esperit sant, tothom en parla però ningú l’ha vist”, des d’Esquerra Republicana, Sergi Sabrià assegurava que “l’operació pastanaga no ha existit mai”. García Albiol, des de la seu del PP català, contradeia el propi delegat de l’executiu espanyol, Enric Millo, assegurant que de converses secretes, res de res, i de referèndum, ni parlar-ne.

Al final del dia, només l’edifici de la Llotja de Mar semblava resistir a favor del diàleg. Allí s’hi han trobat la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, i el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, per al lliurament del premi empresa de l’Any, un guardó concedit per El Periódico amb el patrocini del Banc Sabadell.  

L’empresa guardonada en aquesta edició, que en fa 36 des que Antonio Asensio va idear aquest reconeixement, ha estat Cellnex, operadora líder del sector de les telecomunicacions, per la seva trajectòria i la seva tasca a favor del benestar i el progrés. Cellnex va presentar fa pocs dies els seus resultats del 2016.

Intercanvi entre Junqueras i Sáenz de Santamaría

El vicepresident Oriol Junqueras ha fet una referència a l'estat de l'economia catalana, que viu moments esperançadors, amb rècords d'exportacions i inversió estrangera, amb una solidificació del sector industrial. Un horitzó que permetrà incrementar el creixement econòmic i que dóna una bona perspectiva dels diversos índexs econòmics de cara a aquest 2017, ha assenyalat, recordant que la seva tesi doctoral va versar sobre el pensament econòmic. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha elogiat la força del teixit empresarial, que respon a la tradició dels emprenedors catalans, "amb unes empreses que tenen clar que el seu mercat és el món". Forcadell ha dit que "les empreses no són només negoci, sinó les persones que hi treballen", i ha fet una crida a avençar en la igualtat en el camp de l'empresa. Ha recordat que el TC va anul·lar alguns articles de la llei d'igualtat catalana que feien referència a l'àmbit laboral.

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha volgut escombrar cap a casa i, esmentant les paraules de Junqueras sobre la millora de l'escenari econòmic, ha dit que s'ha fet un esforç des de l'Estat que ha permès que les empreses catalanes creixessin. Ha afirmat que en un context en què rebrota el proteccionisme i sorgeixen els populismes, "l'estabilitat política cotitza en borsa" i que espera "trobar interlocutors a l'altre costat".

Sixte Cambra, a prop de Soraya

La política fa estranys companys de taula. I avui, a la Llotja, la vicepresidenta ha compartit taula amb el president de l'Autoritat Portuària, Sixte Cambra, un dels patrocinadors de l'acte. A Cambra se'l veia content i rialler, passat ja l'ensurt de fa uns dies, quan la guàrdia civil va entrar a les oficines del Port dins de l'operació Pika en el marc de les investigacions sobre el finançament il·legal de CDC. A Cambra se'l observava dialogant amb els seus companys de taula. Però val a dir que seia en el costat on hi havia la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el vicepresident Oriol Junqueras, davant de l'altre costat de la taula, on hi havia Sánez de Santamaría.

Un dia intens a Barcelona

Mentre el seu cap, Mariano Rajoy, es reunia a Màlaga amb el president francès, François Hollande, per celebrar la XXV Cimera entre tots dos estats, Sáenz de Santamaría passava tot el dia a Barcelona en un nou capítol de l'"operació diàleg". Ha dinat amb el G-16, el club que aplega els presidents de les principals entitats cíviques del país (Foment, Cercle d'Economia, Cambra de Comerç, RACC, Barça, Espanyol, Orfeó Català, Ateneu Barcelonès, Cercle del Liceu, Círculo Ecuestre...), per anar després al Cercle del Liceu per acompanyar la reina Sofia a rebre la medalla d'or de l'entitat, que presideix Ignacio García-Nieto. La distinció se li ha atorgat "pel seu suport a les arts, la música i al Gran Teatre". Aquests són dies molt emotius al Cercle del Liceu, que divendres passat va celebrar amb festa grossa el Gran Ball de Màscares 2017.

En caure la nit, mentre els convidats anaven abandonant l'imponent edifici de la Llotja, al barri de la Ribera, on tantes transaccions s'havien fet, la sensació era que el peix del diàleg estava tot venut.