ATENCIÓ SOCIAL

​Les entitats socials reclamen al Govern que prioritzi el tercer sector en els contractes públics

Els operadors no lucratius demanen que es beneficiï la tasca social i l'arrelament al territori per sobre dels criteris econòmics

"Ara mateix no tenim cap model definit per als serveis d'atenció a les persones", afirma Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector

La nova llei catalana ja està en tràmit i preveurà la possibilitat de reservar alguns contractes a l'economia social

​Colau rectifica i ja pensa en fer atenció a domicili sense prescindir de la privada

| 19/02/2017 a les 09:00h
Especial: Barcelona
Arxivat a: Societat, Ajuntament de Barcelona, serveis socials, Taula del Tercer Sector, Barcelona, teleassistència, atenció domiciliària
Una treballadora social atén una veïna al seu domicili | Suara
Aquesta notícia es va publicar originalment el 19/02/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La voluntat del govern d'Ada Colau de definir una nova gestió de l'atenció domiciliària ha atiat el debat sobre quin ha de ser el model de contractació pública, sobretot en aquells casos en què els serveis que s'ofereixen són per a l'atenció de les persones. Les entitats socials exigeixen al Govern que les prioritzi en els contractes públics, tal com preveu la darrera directiva europea del 2014, i es fomenti així la concertació social. "Catalunya ja hauria d'haver aprovat la nova normativa, perquè la Unió Europea donava un marge de dos anys i uns pocs mesos. Ara mateix no tenim un model definit de serveis d'atenció a les persones", alerta el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa.

La Generalitat, però, recorda a les entitats que l'esborrany de la nova normativa ja està en tràmit i que esperen aprovar-la abans de l'estiu. Així mateix, expliquen des de la Direcció General de Contractació Pública, el text legislatiu preveurà la possibilitat de reservar alguns contractes a l'economia social, però no de forma obligatòria.

De fet, la directiva europea no obliga a prioritzar la proposta tècnica per sobre de l'oferta econòmica, però sí que aconsella fer-ho i, a més, permet blindar la gestió de determinats serveis per a les entitats socials. Fins ara, i per tal de complir amb la directiva europea, la Generalitat va aprovar amb urgència el decret llei 3/2016 que ja és vigent i que complementarà la futura normativa.

Les entitats socials, però, van una mica més enllà i reclamen que els contractes de serveis socials blindin completament el tercer sector i facin valdre la seva experiència i implicació dins del municipi abans d'afavorir les empreses privades, moltes d'elles multinacionals. "L'administració ha de tenir uns operadors que, en els serveis socials, siguin no lucratius, que tinguin com a objecte missional l'atenció a les persones i no el benefici i, posats a demanar, que tinguin implantació territorial", resumeix Illa.

Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector. Foto: Taula del Tercer Sector


També ho reconeixen portaveus de la cooperativa Suara. "És la llei de contractació pública la que hauria de resoldre el problema entre les entitats socials i les empreses privades. Ara, l'actual llei ens fa a tots per igual", defensa la cooperativa. Així mateix, Illa recorda com el primer cas en què una empresa privada va guanyar un concurs públic en l'àmbit sociosanitari a Catalunya –l'empresa Eulen va obtenir el 2013 la gestió del centre d'atenció primària de l'Escala, a l'Empordà- va generar "malestar i va suposar un punt d'inflexió pel sector". "Una multinacional pot rebentar preus, però ho fa per obtenir beneficis i no per ajudar la ciutadania. Això a la llarga pot perjudicar el servei", opina.

El tercer sector posa en entredit les clàusules socials

Aquesta nova normativa, juntament amb les clàusules socials que alguns ajuntaments, com el de Barcelona, ja inclouen en els concursos públics –i que obliguen les empreses que es presenten a complir amb un seguit de requeriments, com ara que s'apugin els salaris per sobre del conveni col·lectiu-, hauria de millorar, en conseqüència i de mica en mica, les condicions laborals dels treballadors. També resta pendent la millora del conveni relacionat amb els serveis a la dependència, o crear-ne de nous en àmbits com la teleassistència.

Tanmateix, des de les entitats socials i les empreses posen en dubte aquestes clàusules, sempre que no vagin acompanyades d'un increment en els pressupostos de licitació. Així, per exemple, des de la cooperativa Suara, una de les entitats que tradicionalment ha gestionat l'atenció domiciliària a Barcelona, es reconeix que no poden pagar per sobre de conveni i alerta que "les clàusules socials en els contractes, òbviament, haurien d'anar acompanyades de més dotació en els concursos".

La gerent de l'entitat ABD, Àngels Guiteras. Foto: Eva Domínguez


Segons la gerent de l'associació ABD, Àngels Guiteras, que també havia estat presidenta de la Taula del Tercer Sector, el govern anterior de Xavier Trias i el d'Ada Colau "s'han posat moltes medalles amb el tema de clàusules socials". Ho exemplifica amb el fet que Trias va imposar una clàusula segons la qual el 10% de la plantilla havia de tenir com a mínim un 30% de discapacitat reconeguda, quan la llei estableix que ha de ser un mínim del 2,5% dels treballadors. "Són brindis al sol. Estan tots contents d'haver-ho fet", remarca. Per una banda, l'Ajuntament demana pagar uns sous més elevats que els que tocarien per conveni, però això no es trasllada després en els imports dels serveis quan s'adjudiquen.
 
Què passa amb els treballadors en cas de remunicipalització?
En el debat sobre quin és el model desitjable en la gestió dels serveis socials també s'hi afegeix el dubte sobre què caldria fer amb els treballadors en un cas de remunicipalització. Sembla evident que les plantilles haurien de ser "subrogades", és a dir, que l'administració s'hauria de quedar amb els treballadors que les entitats socials o les empreses tenien assignats al servei. Però, de quina forma cal fer la subrogació? Es mantindrien les condicions laborals?

"Com s'ho farà un consistori com Barcelona sense les entitats socials? Si remunicipalitzes serveis, els treballadors han de passar a ser funcionaris. Això només es pot fer de dues maneres: bé convoques un munt de concursos públics, bé els contractes com a interins. Ara com ara, la primera opció l'Estat no la permet, i la segona opció tampoc no milloraria les condicions dels treballadors", argumenta el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa.

En l'àmbit social, l'Ajuntament ha fet dues municipalitzacions petites: d'algunes escoles bressol i del circuit d'atenció de violència masclista. Les treballadores han passat a ser-ho de l'Ajuntament, però no són funcionàries, i segueixen cobrant el mateix que en l'empresa privada. Fins que no es negociï un nou conveni, mantindran aquestes condicions, ha explicat el gerent municipal de Drets Socials, Ricard Fernández.

A més, es dona la circumstància que "si l'administració decideix municipalitzar un servei, hi ha una llacuna amb el tema de la subrogació", adverteix la gerent de l'associació ABD, Àngels Guiteras. Destaca que, quan una empresa agafa el relleu d'una altra en la prestació d'un servei, ha d'assumir-ne també els treballadors, però enlloc està escrit què ha de passar amb una remunicipalització.

Fernández reconeix que hi ha "un buit legal", i veuria bé que es regulés. Segons ell, amb la regulació s'hauria d'evitar un possible "efecte pervers", i és que algunes empreses anessin contractant treballadors amb la finalitat que després entressin directament dins la funció pública. Ningú es convertiria així tampoc en funcionari, ja que per fer-ho caldria presentar-se a oposicions com tothom.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

On els posem els refugiats...
Anònim, 19/02/2017 a les 10:19
+0
-1
Els podem posar al 4 sector, ja que el 3 sector esta ple fins a bessar....
Dubtes
vall, 19/02/2017 a les 11:46
+0
-1
Jo al·lucino, els polítics d’esquerres,(i jo soc d’esquerres), estan en contra de la privatització de la sanitat i l’educació, però per què defensen tan la privatització dels serveis socials? I fins i tot la subvenció a les ONG’S.
Per altre banda, si es deixa d’externalitzar un servei, no trobo just que s’assumeix als treballadors, dons els llocs de treball públics ha d’estar oberts o tots, potser hi han aturats mes preparats per fer aquesta feina.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre
 18:57 La Fiscalia vol ampliar la denúncia contra Trapero a l'1-O. El ministeri públic té en compte que la magistrada Lamela de l'Audiència Nacional espanyola només ha valorat els fets del 20 de setembre.
 18:53 Un exdiplomàtic britànic situa la independència de Catalunya entre els «interessos» del seu país. Charles Drace-Francis afirma en un article al Financial Times que una península Ibèrica sense l'hegemonia de Madrid és un "interès permanent" de la Gran Bretanya.
 18:44 CRÒNICA Així van ser les últimes hores de llibertat de Jordi Cuixart; per Joan Serra Carné. El president d'Òmnium va dinar amb l'advocada i els seus col·laboradors en un hotel proper a l'Audiència Nacional en un ambient "distès" abans de comparèixer davant de la jutge. Es va emocionar recordant Muriel Casals i va visionar gags del "Polònia" abans de repassar els missatges que calia transmetre si no era empresonat.
 18:43 D'on venen les espelmes per a la manifestació d'aquest vespre a Barcelona? Ho explica Ivan Sanz. 
 18:39 Comença la roda de premsa amb Marcel Mauri i Agustí Alcoberro, portaveus d'Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana, 24 hores després dels empresonaments dels presidents de les entitats.
 18:27 Crida de l'ANC a dur un llaç groc en suport a Sànchez i Cuixart. Les entitats sobiranistes han convocat aquesta tarda a les 20h una concentració a Barcelona.
 18:03 La resposta dels diputats d'ERC al Congrés davant l'empresonament de Sànchez i Cuixart. Els republicans abandonen els escons i hi deixen fotografies reclamant la llibertat dels dirigents sobiranistes.
 18:02 Surt de l'hospital l'home de Lleida que va patir un infart durant les càrregues policials de l'1-O.
 17:42 "La Bruixa d'Or" diu ara que també se'n va de Catalunya. Xavier Gabriel diu que s'ha vist obligat a fer-ho pel "boicot" d'un sector d'independentistes i les "falsedats" que s'han fet sobre ell.
 17:23 El Senat dissenya un ple extraordinari la setmana vinent per autoritzar el 155. La cambra alta programa el calendari en funció de la resposta que faci Puigdemont a Rajoy aquest dijous.
 17:11 L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i els agents econòmics temen els efectes de la incertesa política a mitjà termini. Fan una crida al diàleg i a rebaixar la tensió perquè alguns sectors ja estan patint les conseqüències.
 17:11 El Sinn Féin reclama a l'Estat que «accepti urgentment» l'oferta catalana de mediació internacional. El portaveu d'Exteriors del partit expressa la seva "profunda preocupació" per l'empresonament de Sànchez i Cuixart.
 17:08 La CUP anuncia que la República es proclamarà «els propers dies»; informa Sara González.
 17:01 Convoquen una concentració silenciosa a Reus contra l'empresonament de Cuixart i Sànchez per aquells que no hagin anat Barcelona. Tindrà lloc aquest vespre, a les 20 h., davant de les seus d'Òmnium Baix Camp i de l'ANC Reus.
 16:44 «Massiva» manifestació aquest dissabte contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart. La Taula per la Democràcia convoca una marxa sense recorregut definit i no descarta repetir una nova aturada de país, tot i que està a l'espera dels esdeveniments.
 16:37 La CUP confirma les converses amb Junts pel Sí per «proclamar la república, aplicar la llei de transitorietat i iniciar el procés constituent».
 16:35 L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral (PSC), demana la dimissió de Rajoy per l'empresonament de Sànchez i Cuixart. Considera que si el president espanyol segueix al capdavant de l'executiu de l'Estat "no serà possible una sortida sensata i dialogada al conflicte" que s'està vivint.
 16:29 DOCUMENT Iceta demana a Puigdemont que convoqui reunions amb els presidents dels grups parlamentaris. El primer secretari dels socialistes lamenta no poder traslladar al president les opinions sobre la resposta del Govern al requeriment del govern espanyol.
 16:26 Així es burla una regidora del PP de Sant Feliu de Llobregat de l'empresonament de Sànchez i Cuixart.
 16:19 VÍDEO «Sempre hem treballat amb lleialtat al Govern»: el discurs de Trapero després de tornar de Madrid. El major dels Mossos d'Esquadra reafirma el compromís del cos amb l'executiu català i les decisions judicials. "No són moments fàcils però continuarem", declara davant dels agents que l'han ovacionat.
 16:16 ENTREVISTA Agustí Alcoberro: «Puigdemont ha de proclamar d'una vegada per totes la República»; per Jordi Bes. El vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana assumeix les funcions de Jordi Sànchez i defensa que "sempre hi haurà algú disposat" a substituir els detinguts. Dona suport a organitzar una aturada general en protesta pels empresonaments després de "l'èxit espectacular" de la del 3-O .
 16:06 Estibadors protesten contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart davant del «Piolín».
 16:03 L'Ajuntament de Girona, Òmnium i l'ANC presenten denúncia contra l'Estat pels empresonaments.
 16:03 Els ferris que allotgen els policies espanyols al port de Barcelona allarguen la seva estada fins al 2 de novembre. Inicialment tenien permís fins al 5 d'octubre, però l'han anat prorrogant.
 16:02 El ple de Breda (la Selva) demana que s'aixequi la suspensió de la declaració d'independència.
 15:38 Jordi Sànchez i Jordi Cuixart fan una crida a la «serenitat» i la «calma» des de la presó. "Que la gent es mobilitzi si ho vol fer amb civisme, tranquil·litat, pacíficament com sempre ho ha fet Òmnium i l'ANC", demanen a través dels seus advocats. Les defenses presentaran un recurs en els pròxims dies on impugnaran la competència de la jutgessa.
 15:23 VÍDEO «Freedom for Catalan political prisoners», concentració al Parlament Europeu per denunciar l'empresonament de Sànchez i Cuixart; per Delmi Álvarez.
 15:22 Una vintena d'eurodiputats denuncien l'empresonament de Sànchez i Cuixart al Parlament Europeu. Parlamentaris de diferents països i grups polítics llueixen cartells reclamant l'alliberament dels dos líders.
 15:13 Acció de protesta de Sopa de Cabra: cancel·lada la roda de premsa de presentació de "La nit dels Sopa" per les detencions de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 14:56 El Consell Comarcal del Vallès Occidental rebutja «frontalment» les detencions de Cuixart i Sànchez, informa Sergi Ambudio. L'equip de govern i els consorcis de Residus i Turisme s'han sumat a l'aturada d'aquest dimarts al migdia. Qualifiquen de "despropòsit" que s'acusi de sedició als responsables de les mobilitzacions "cíviques" dels darrers anys.
 14:52 «Europa ha de triar entre diàleg i repressió»: el missatge de la Generalitat a la UE. El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, insisteix que el cas català és "ara menys que mai" un afer intern i reclama que se'n prengui nota.
 14:48 Les vuit «il·legalitats» que ha comès l'Estat amb la repressió de l'1-O. El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, insisteix que el cas català és "ara menys que mai" un afer intern i reclama a Europa que en prengui nota. Assegura que hi ha una demanda exterior creixent per tal que es dialogui.
 14:31 ÚLTIMA HORA El Tribunal Constitucional declara per unanimitat inconstitucional i nul·la la llei del referèndum.
 14:10 ERC, CUP i diversos sindicats aposten per una nova vaga general. Rufián i Boya s'hi mostren favorables i CGT, IAC, Intersindical-CSC i COS es reuneixen aquest dimarts per explorar si repeteixen l'exitosa convocatòria del dia 3.
 13:55 Puigdemont oferirà dijous una última oportunitat de «diàleg sense condicions» a Rajoy; informa Oriol March. El conseller de la Presidència, Jordi Turull, crida a la mobilització davant la detenció de Sànchez i Cuixart, a qui defineix com a "presos polítics".
 13:40 L'empresonament de Sànchez i Cuixart a les portades de la premsa internacional. Le Monde o La Repubblica es fan ressò de la detenció dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural.
 13:35 
 13:16 VÍDEO El Mercat de Vic es paralitza per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart. Informa Carles Fiter.
 13:15 Mig miler de persones es concentren a la Porxada de Granollers per rebutjar els empresonaments dels presidents d'Òmnium i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.
 13:11 El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, diu que "l'objectiu de l'aplicació del 155 no és suspendre l'autonomia sinó garantir l'autogovern de Catalunya".
 
 13:14 VÍDEOS Centenars d’estudiants de la UAB es concentren al campus per rebutjar les detencions de Cuixart i Sànchez. Titllen “d’excessiu” els dos mesos de diàleg suggerits per Puigdemont i amenacen amb la vaga si s’aplica l’article 155.
 13:09 Diputats i treballadors del Parlament es concentren davant de la cambra catalana per protestar per l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 
 13:00 Barcelona suspèn l'activitat institucional per rebutjar la detenció de Sànchez i Cuixart. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, llegeix un comunicat de la majoria de grups municipals que censura "l'existència de presos polítics".
 12:59 
 12:52 
 12:49 
 12:48 Els representants dels sindicats d'estudiants anuncien a la UAB que si l'estat espanyol aplica el 155 o ho fa de manera encoberta convocaran una vaga estudiantil. Centenars d'estudiants s'han concentrat a la plaça Cívica i davant d'algunes facultats.
 

La plaça Cívica de la UAB Foto: Albert Prieto

 12:45 
 12:42 
 12:38 
Entrades anteriors »
Jordi Sànchez i Agustí Alcoberro | Twitter @jordisanchezp
Jordi Bes | 11 comentaris
01/01/1970
El vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana assumeix les funcions de Jordi Sànchez i defensa que "sempre hi haurà algú disposat" a substituir els detinguts | Dona suport a organitzar una aturada general en protesta pels empresonaments després de "l'èxit espectacular" de la del 3-O
01/01/1970
El ministeri públic té en compte que la magistrada Lamela de l'Audiència Nacional espanyola només ha valorat els fets del 20 de setembre
Dan Brown, a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada | 2 comentaris
01/01/1970
L'autor d'"El codi Da Vinci" presenta a Barcelona la seva darrera novel·la, "Origen", una història ambientada en part a Barcelona i Montserrat
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a la manifestació en protesta per l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia | Adrià Costa
Toni Vall | 3 comentaris
01/01/1970
«Tots gasten la paraula “democràcia” fins que serà un paper rebregat i inservible. Ja hi ha presos polítics, persones empresonades per les seves idees. Inacceptable»
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, durant la manifestació davant de la conselleria d'Economia | Adrià Costa
Oriol March | 27 comentaris
01/01/1970
El Govern assegura que la decisió de l'Audiència Nacional "estripa les cartes" del diàleg i Puigdemont prendrà mesures en les properes hores | Trapero esquiva la presó per un presumpte delicte de sedició però ha d'entregar el passaport davant la jutge Lamela
El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero | ACN
Isaac Meler | 2 comentaris
01/01/1970
El major dels Mossos s'enfronta a una investigació per sedició a l'Audiència Nacional espanyola | Es va convertir en el màxim dirigent de la policia catalana l'abril passat i es va consagrar amb la gestió dels atemptats