«Vius en totes les causes que vas defensar»: l'emotiu homenatge de Junts pel Sí a Muriel Casals

Puigdemont, Junqueras, Romeva i Forcadell recorden la figura de l'ex-presidenta d'Òmnium Cultural i destaquen la seva feina per la llibertat de Catalunya | "No perseguirem cap somni, el viurem", destaca la presidenta del Parlament

Carme Forcadell, a l'homenatge a Muriel Casals
Carme Forcadell, a l'homenatge a Muriel Casals | Eva Domínguez
16 de febrer del 2017
Actualitzat a les 21:33h
El paranimf de la Universitat de Barcelona (UB) ha estat l'escenari de l'homenatge que Junts pel Sí li ha fet aquest dijous al vespre a Muriel Casals, número tres per Barcelona de la candidatura i desapareguda fa un any. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, estava visiblement emocionada. "Et trobem a faltar. Continuem sentint la teva pèrdua. Però vius en tots els projectes que vas impulsar, en totes les lluites que vas participar, en totes les causes que vas defensar", ha manifestat Forcadell. "Eres ferma en les teves conviccions, en els teus principis, i precisament per això respectaves profundament les conviccions i les llibertats dels altres. Sempre disposada a treballar pel bé comú, pel país. Era inevitable que t'impliquessis en el camí de la llibertat de Catalunya", ha apuntat la presidenta de la cambra catalana.

"Deies que volíem ser un estat per tenir més solidaritat interna i externa", ha ressaltat Forcadell. "Et vas posar al servei del bé comú en tots els àmbits en què vas treballar. I vas contribuir a fer-los més amables. Ens has llegat la teva manera de fer i de ser", ha apuntat. "Ens hauria agradat tant compartir i viure el somni amb tu", ha exclamat Forcadell. "No el perseguirem, l'aconseguirem", ha assegurat l'ex-presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i que va comandar juntament amb Casals les grans mobilitzacions dels últims anys.

El coratge i les inhabilitacions

"Som aquí gràcies a la Muriel", ha apuntat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha destacat el paper actiu de l'ex-presidenta d'Òmnium Cultural en la confecció de la candidatura. Puigdemont també ha destacat com "patia" Casals quan la legislatura no arrencava, i ha destacat que "sabíem que la trobaríem a faltar" i que "se'ns girava més feina" en el moment que ella no hi fos. El president ha apuntat que Lluís Llach, encarregat de presentar l'acte al costat de l'actriu Sílvia Bel, ha estat el "marmessor" de la legislatura a l'hora d'agafar el relleu de l'ex-diputada.
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en l'homenatge a Muriel Casals Foto: Eva Domínguez

"Si fallem per manca de coratge, totes les Muriels del món tindran el dret d'inhabilitar-nos", ha apuntat el dirigent nacionalista. "Si mai tenim dubtes, només cal que tinguem el capteniment d'ella. Davant la provocació i la injustícia, cal ironia, serenor, fredor, empatia, mà estesa, paciència, persistència, resiliència. Això és el que ens farà guanyadors", ha determinat Puigdemont.

El record de Junqueras

El vicepresident Oriol Junqueras ha rememorat que de jove va tenir l'oportunitat de fer classe en matèria econòmica, i ha destacat que Casals el va ajudar en aquests primers passos universitaris. "Molts anys després la vaig trobar a Òmnium coordinant mobilitzacions gegantines. Tenia capacitat d'acompanyar, era amable, tenia compromís. Segur que això ens portarà a assolir els objectius i a celebrar ben aviat una República catalana", ha manifestat el president d'ERC. Poc després, l'actriu Montserrat Carulla ha llegit un poema de Miquel Martí i Pol.
 

Oriol Junqueras, en l'homenatge a Muriel Casals Foto: Eva Domínguez


La fotografia de Romeva

El conseller d'Exteriors, Raül Romeva, que tenia una molt bona relació amb Casals i de qui va ser alumne, ha destacar el "rigor basat en l'existència" de l'ex-presidenta d'Òmnium. "Havies de polir molt bé el que feies i com ho feies", ha apuntat Romeva. L'ex-eurodiputat d'ICV ha destacat "l'honestedat" de Casals com una de les seves principals virtuts. "Era una persona que sumava i exigia a la resta que sumés. Aquesta característica no és gens menyspreable", ha apuntat Romeva. El conseller ha recordat la "icònica fotografia" on surten junts en la Diada del 2015. La té penjada al despatx.

La corredora Núria Picas, que també va formar part de la llista de Junts pel Sí, ha intervingut just després de Romeva, que precisament va ser el cap de files de la candidatura. Picas ha recordat un dinar en què també hi havia Lluís Llach i que li va regalar un dels llibres que havia escrit.
 
El conseller d'Exteriors, Raül Romeva, durant l'homenatge a Muriel Casals Foto: Eva Domínguez

El record dels caps de llista territorials

L'acte l'han conduït Lluís Llach, que va rellevar Casals al capdavant de la comissió d'estudi del procés constituent, i l'actriu Sílvia Bel. El primer en intervenir ha estat el cap de llista de Junts pel Sí a Tarragona, Germà Bel, que ha destacat la "vehemència" tranquil·la de l'ex-presidenta d'Òmnium Cultural. El candidat per Lleida, Josep Maria Forné, que era el seu company de despatx, ha rememorat les expressions habituals que feia servir Casals. Forné va compartir trajecte amb la dirigent sobiranista a Òmnium, entitat que l'actual diputat presidia a Lleida.