El cas Vidal agita el debat de la unilateralitat al Parlament

La CUP alerta Junqueras que haurà de triar entre fer el referèndum sense acord o la "submissió" | CSQEP demana al vicepresident que acabi amb "l'estafa" del procés unilateral després d'escoltar com negava, una per una, les afirmacions de Vidal | Ciutadans, PSC i PP negocien per forçar una comissió d'investigació que desgrani les afirmacions de l'ex-senador d'ERC

Oriol Junqueras, aquest dimecres al Parlament
Oriol Junqueras, aquest dimecres al Parlament | Govern
15 de febrer del 2017
Actualitzat el 16 de febrer a les 16:46h
El cas Santi Vidal continua portant cua. Les polèmiques declaracions de l'ex-senador d'ERC sobre suposades accions irregulars de la Generalitat en el marc del procés sobiranista van motivar una tempesta política en la qual l'oposició segueix burxant. El vicepresident Oriol Junqueras i també el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, han desmentit amb rotunditat en dues intervencions en comissió al Parlament totes i cadascunes de les afirmacions que van abocar el jutge a la dimissió. Però més enllà de la literalitat de les paraules de Vidal, el cas revifa un debat que cada cop té un calendari més curt per resoldre's: es desafiarà realment la legalitat espanyola convocant un referèndum sense acord amb l'Estat?

Han espiat les dades dels catalans?. "No". Existeix una unitat de contra-espionatge dels Mossos?. "No". Han fet una llista dels jutges independentistes i dels que no ho són?. "No". Junqueras ha negat, una per una, les afirmacions de Vidal que els dirigents de l'oposició li han traslladat aquest dimecres a la cambra catalana. També que hi hagi 11 estats que reconeixeran una eventual Catalunya independent. "Les declaracions de Vidal han fet mal al Govern de Catalunya", ha dit. I no només a l'executiu, ha insistit el vicepresident, sinó també als professionals de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) que "treballen amb absoluta professionalitat" des de fa tres dècades. 

La "doble vida" del vicepresident

Tant Junqueras com Salvadó han reiterat que disposen només de les bases de dades que a Catalunya li correspon dins del marc competencial, és a dir, fruit de la gestió dels impostos propis aprovats i per la gestió dels impostos cedits per part de l'estat espanyol. Amb aquestes explicacions, la CUP dona el cas per tancat. Però precisament el discurs legalista del vicepresident amoïna els anticapitalistes. Durant la comissió, el diputat Carles Riera ha advertit el Govern que més d'hora que tard haurà de triar entre "la unilateralitat o la submissió". Al seu judici, només la primera via és "possible" perquè a l'altra banda "no hi ha ningú". 

Precisament, Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) ha burxat en la "doble vida" que, al seu judici, té Junqueras, perquè assegura que està complint la legalitat mentre promet que se celebrarà un referèndum amb o sense acord amb l'estat espanyol. "O expliquen a la gent que això -el discurs de Vidal- és veritat i estant cometent un delicte o expliquen que tot forma part d’una estafa política", ha etzibat el portaveu de la confluència d'esquerres, Joan Coscubiela.

El dirigent ecosocialista ha donat per bo el desmentiment de Junqueras i ha argumentat que és "legítim" apostar per la independència, però que aleshores cal explicar a la gent que "no es pot aconseguir sense costos". I és que consideren que allò que expliquen els membres i els càrrecs del Govern en seu parlamentària no és el mateix que després diuen a les "gires patriòtiques" que fan al territori, un fet que pot acabar en una gran "frustració", segons Coscubiela. També el PSC ha instat Junqueras i Salvadó a deixar d'anunciar que l'Agència Tributària de Catalunya recaptarà tots els impostos a partir del setembre perquè, segons els socialistes, no disposa ni de les bases de dades ni dels recursos humans per fer-ho.

Negociacions per forçar una comissió d'investigació

Ciutadans, el PSC i el PP ja negocien a hores d'ara per forçar una comissió d'investigació sobre el cas Vidal després que Junts pel Sí i la CUP hagin vetat la compareixença en comissió dels consellers Raül Romeva, Meritxell Borràs, Carles Mundó, Jordi Jané, Neus Munté i el mateix ex-senador Vidal. Els unionistes consideren que són insuficients les explicacions que s'han donat i, de fet, tant populars com Ciutadans no concedeixen "credibilitat" a Junqueras i sospiten que hi ha "fonaments" en les declaracions de l'ex-senador d'ERC. 

Junqueras ha acabat la seva compareixença instant els grups de l'oposició a posar-se "al costat de la majoria transformadora" que vol crear un nou Estat, especialment després de veure com cada dia es publiquen quantitats "ingents d'informació sobre les clavegueres de l'Estat". La diferència entre la Generalitat i la Moncloa, ha dit, és que allò que se li atribueix al Govern és "fals".