igualtat

Les dones guanyen un 26% menys que els homes, la diferència més alta des del 2008

En les franges salarials més baixes, la diferència arriba al 42,6% en perjudici de la dona

La consellera de Treball, Dolors Bassa, assegura que “en el camí cap a la República catalana, la igualtat entre homes i dones és un pilar”

| 15/02/2017 a les 13:13h
Especial: Nació Data
Arxivat a: Societat, desigualtat, Departament de Treball Afers Socials i Famílies, bretxa salarial, dones, salaris, Dolors Bassa, igualtat
Aquesta notícia es va publicar originalment el 15/02/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Les dones cobren un 26% menys que els homes. Foto: ACN


La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha presentat aquest migdia el primer informe elaborat per la Generalitat sobre “La situació de desigualtat salarial a Catalunya entre homes i dones”, que aporta una radiografia objectiva sobre la bretxa salarial, i que està referenciat a l’any 2014. Segons l’estudi, les dones guanyen en termes anuals un 26% menys que els homes, el que suposa la bretxa més alta des del 2008, en què era del 24,4%. Aquest percentatge arriba fins al 42,6% quan s’analitzen les franges salarials més baixes. Les desigualtats, per tant, no són uniformes en tots els nivells de salari. Si s’estudia per nombre d’hores treballades, la desigualtat és del 15,9% en perjudici també de les dones.


El salari mitjà anual masculí va situar-se en els 27.477 euros i el femení en els 20.324 euros, és a dir, una diferència de 7.123 euros inferior. Segons l’informe, els homes guanyen més que les dones en tots els trams d’edat, i la diferència es fa més evident en la franja de més de 55 anys, alhora que també guanyen més en tots els nivells de formació. La bretxa és més acusada en les tasques a temps complet que en temps parcial. S’amplia entre els que treballen amb un contracte indefinit i és favorable a les dones en contractes temporals (la dona cobra una mica més per hora que l’home quan ho fa temporalment).

També es percep que hi ha menys dones en ocupacions que exigeixen major qualificació, i n’hi ha més en sector serveis. On es dóna més bretxa salarial és en sectors com el comercial, la restauració, assegurances i activitats financeres. En comparació amb les empreses públiques, el sector privat mostra més diferències salarials.    

L’estudi del departament també mostra que les diferències salarials són més reduïdes a Catalunya (amb un 14,7%) que a l’estat espanyol (amb un 14,9%) i del conjunt de la Unió Europea (que és del 16,7%).
 

La consellera Dolors Bassa presentant avui l'informe sobre la bretxa salarial. Foto: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies


La consellera: “Unes xifres intolerables”

La consellera Dolors Bassa, acompanyada avui de la directora general d’Igualtat, Mireia Mata, i de la responsable de l’Observatori del Treball i Model Productiu, Manuela Redondo. Bassa ha denunciat la desigualtat entre homes i dones en el camp laboral i ha afirmat que l’informe mostra “unes xifres intolerables que evidencien una xacra laboral que el Govern té el ferm propòsit de combatre”. La consellera ha explicat que l’informe expressa “la infravaloració de les tasques fetes per dones, en l’escassa presència de dones en els llocs de lideratge i en les enormes dificultats per compaginar la vida personal i laboral”. Per Dolors Bassa, “en el camí cap a la República catalana, la igualtat entre homes i dones és un pilar essencial”.

Des del Govern s’han engegat moltes mesures per combatre la desigualtat. S’ha fet una tasca d’assessorament a empreses i organitzacions per implantar plans d’igualtat, s’han engegat programes de formació  per eliminar situacions de discriminació, s’ha creat una guia de diagnosi i aplicació informàtica de seguiment i avaluació de plans d’igualtat, s’ha treballat amb els ens locals per elaborar mesures d’igualtat i s’ha format un grup de treball sobre bretxa salarial en el Consell de Relacions Laborals, entre d’altres.  

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Cada vegada diuen les mateixes mentides
Anònim, 15/02/2017 a les 14:18
+35
-2
Fals. Del tot fals.
Segons les dades, també a l'administració de la Generalitat hi ha una bretxa salarial similar... Però si a la l'administració pública està prohibit pagar ni més ni menys del què marca el conveni! i el conveni no distingueix per sexes!

D'on ve la diferència?
A) ara les dones treballen en proporcions semblants als homes, però amb la gent de més de 50 anys hi ha molt més home que dona treballant. I tothom sap que a aquestes edats cobren més que els acabats d'entrar al món laboral, per raó d'antiguitat.
B) La gent va ascendint a mesura que es fa de més edat. Per la mateixa raó els de més de 50 anys (molts més homes) cobren més.
C) per molt que es vulgui negar, la dona te més necessitat de tenir custòdia dels fill (tan en parella com separada) i per tant, son elles les que voluntàriament fan jornada parcial. Hi ha moltes més dones que fan mitja jornada(i cobren mitja jornada) i aquests estudis no ho tenen en compte.
Per aquesta última raó, SEMPRE hi haurà diferència de salari entre homes i dones. I algunes sempre es faran les víctimes.
Però no volen tenir en compte que dins la parella això de la jornada parcial ho acorden per consens i que es socialitza el salari dels dos (les feministes, amb el seu odi a l'home volen creure que l'home sempre explota la dona i no ho volen reconèixer).
Fora de la parella ella te més ajudes, com per exemple la pensió de l'exmarit pels fills. El resultat global és que elles tenen exactament els mateixos ingressos que ells. Mireu-ho aquí:La meva opinió és que hauria d'estar tipificat al codi penal com a delicte a qui publiqui un estudi fals o conscientment esbiaixat, ja que a partir de la manipulació es fan accions que afecten negativament a tota la societat, i això és molt greu.
ja n'hi ha prou
Jaume I, 15/02/2017 a les 14:31
+32
-1
aquesta fal·làcia de que les dones estan pitjor pagades ja fa molts anys que ha estat desacreditada.

Si us plau, informeu-vos abans de publicar informació incorrecte.

Des de fa dues generacions les dones accedeixen al mercat laboral en igualtat de condicions i si en global guanyen menys és per decisions d'estil de vida pròpies.

Hi ha menys dones a les feines arriscades, feines físicament dures i en general feines amb retribucions més altes tipus enginyeries, etc.

Ningú explica per altra banda que els homes moren 10 vegades més a la feina que les dones, i això a ningú no sembla importar-li gaire.

Si realment fent la mateixa feina les dones sortissin millor de preu ningú contractaria homes!
estudis esbiaixats
Anònim1714, 15/02/2017 a les 15:37
+23
-0
Completament d'acord amb l'anònim de les 14:48. En aquests estudis s'estan sumant peres amb pomes
Pel primer comentari.
Anònim, 15/02/2017 a les 16:26
+12
-1
Perdona però als convenis provincials de Catalunya l ' antiguitat fa molts anys que está abolida. O sigui que aquesta no es una raó. En la resta d ' acord amb tu. Una altre raó potser es perquè algunes dones ( les que tenen estudis i titulacions ) es lloguen fora conveni. Ara ningú les obliga a acceptar la feina si creuen que cobren menys.
Accidents de treball
Anònim, 15/02/2017 a les 16:30
+26
-0
Ara que posin una estadística d'accidents al treball/morts per accident de treball diferenciant homes i dones... la mortaldat/accidents greus en homes és moltíssim més elevada. Però com que els perjudicats en aquest cas són els homes, això no interessa, que descansin en pau.
Una mentida repetida mil vegades...
Anònim, 15/02/2017 a les 17:23
+18
-1
mai esdevé una veritat. Una mentida més, de l'allau de propaganda sectària que ens arriba dels nostres "il·lustres" inquil·lins de la Generalitat.

Cada dia em repugna més l'establishment català, que en comptes de fer front als problemes reals, n'inventa i fomenta de nous.

Quina mena de patuleïa ens governa, senyors?

Fals, fals,, fals
Anònim, 15/02/2017 a les 18:11
+23
-0
Si això fos cert, qui voldria contractar un home si una dona faria el mateix treball per menys sou? Tots els homes estaríem a l'atur.
joan
joanccbb, 15/02/2017 a les 18:16
+24
-0
Jo no conec cap dona que per la mateixa feina cobri menys que un home.
Els empleats públics clar que tenen antiguitat
Anònim, 15/02/2017 a les 18:44
+11
-0
Se'ls comptabilitza per triennis:


Aquest increment ara mateix afavoreix més el gènere que trenta anys enrere accedia majoritàriament al mercat laboral.
Tret d'això és evident que el sector públic es regeix per convenis que no permeten cap discriminació per sexe.
Igualtat de veritat
Jordida, 15/02/2017 a les 20:23
+20
-0
Completament normal, no fan la mateixa feina.

Volen igualtat? Per què el 90% dels presos són homes?

Per què les custòdies dels fills es donen a les dones?

Per què el 70% dels suïcidis són homes?

Per què el 95% dels accidents laborals mortals esdevenen a homes?

Per què el 60% dels universitaris són dones?

Que arreglin tot això. Va, els espero.
Van de progres i són neoliberals
XX, 15/02/2017 a les 21:32
+14
-0
Aconseguiran equiparar-nos el sou a la baixa. El discurset esquerranós té ànima neocon.
Ja cobren igual uns i altres
Anònim, 16/02/2017 a les 08:51
+13
-0
Al comentari de XX, de les 21:32:
dius: "Aconseguiran equiparar-nos el sou a la baixa". Entenc el què vols dir, però t'equivoques. Per equiparar sou d'homes i dones no han de baixar el sou dels homes perquè ja actualment cobrem igual a igual treball. D'altra manera seria il·legal fins i tot a l'empresa privada. La diferència de sous és perquè les dones fan, de mitjana, menys hores que els homes.
Una altra cosa que hi posa en els estudis, és que els homes fan 10 vegades més hores extres que les dones. Lògicament això repercuteix en el salari final.
Una altra cosa és que els homes han de fer més torns nocturns i de cap de setmana que les dones en un factor de vàries vegades.
Total, que els homes estan més putejats i va aquest estudi i gira la truita i fa a les dones víctimes.

Ara les dones a través d'organitzacions que no tenen miraments en trepitjar els drets dels que no son dones, estan llançades i estan fent lleis feixistes. No t'estranyi que obliguin a que els convenis la dona cobri més que l'home, per hora treballada, per compensar que ells treballen més hores que elles.
Que llavors no llogarien dones? cap problema, a la llei s'obligarà que com a mínim el 50% dels treballadors siguin dones.
A veure...
Anònim, 16/02/2017 a les 09:41
+7
-0
Estic amb l'Anònim, 15/02/2017 a les 14:18 són dades manipulades. Ara tampoc es pot negar que desgracia segueix havent masclisme a la feina, jo soc home hi ho puc veure, però no es el que mostra aquesta manipulació.
Es dona de bufetades amb allò que un pot comprovar
Anònim, 16/02/2017 a les 13:07
+19
-0
I un xurro!
En diverses empreses en les que he treballat, no una ni dues sinó unes quantes, invariablement les que guanyaven més eren les dones.
Ho he pogut comprovar un i altre cop.
Ja ho diuen els anglosaxons: hi ha mentides, grans mentides i estadístiques.
Les dones cobren menys que els homes que ja no cobren!
Anònim, 24/02/2017 a les 12:16
+3
-0
Haha, estem ben arreglats.
Al final no ens podrem fiar de cap informació
Anònim, 01/03/2017 a les 13:22
+9
-0
A igualtat de feina, hores, horari?
Sembla una enquesta molt tendenciosa i manegada.
L'experiència de molts és que les dones guanyen igual, o en molts casos més com diu un comentari, amb feines més fàcils, menys hores i horaris més flexibles.
Dissimuleu
Anònim, 09/03/2017 a les 22:49
+10
-0
Una pregunta a Nació digital. Aquesta "notícia" que quasi tothom considerem falsa, la teniu en portada des de fa setmanes i setmanes. Perquè?
Si fos així seria un avís a les dones
Anònim, 11/03/2017 a les 15:49
+4
-0
Si això fos veritat - cosa que és molt dubtós realment donat que sona a dades cuinades i interessadament esbiaixades - en tot cas les que haurien de reflexionar i replantejar-s'ho serien les dones.

Feines a mitja jornada, un terç o un quart; poques hores extres o gens; més baixes i més llargues; no disponibilitat d'horari; el tema dels embarassos i les maternitats amb l'absència de la feina; permisos per hores o dies lliures; feines més fàcils i més mal pagades tant per homes com per dones i uns quants factors més per l'estil en serien el motiu. Si fos real, que sembla que no. Cal tenir en compte que aquest tema tothom el viu personalment i és difícil enganyar contradint les pròpies experiències, més quan parlant es posen en comú i coincideixen.

Ara mateix unes altres feministes de Madrid publiquen que a Madrid, la comunitat autònoma segons elles amb més diferència, amb molt, de totes les espanyoles entre els ingressos de dones i homes, la diferència és molt menor que les xifres que dona la Generalitat per a Catalunya. Això desacredita, perquè amb exageracions, amb falta de claretat i de transparència i amb esbiaixaments partidistes no es convenç ni es suscita complicitats i adhesions. El que genera és desconfiança i crítica.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb les conseqüències del referèndum de l'1 d'octubre
 00:02 OPINIÓ «La pressa i la rendició», l'article de Joan Foguet.
 00:01 OPINIÓ «La flama no s'apagarà», l'article d'Aura Ruano. 
 00:00 OPINIÓ «La deriva espanyola», l'article de Josep-Lluís Carod-Rovira. 
 23:59 LA VEU DE NACIÓ «No hi ha 155 suau», l'article d'Arnau Urgell.
 22:50 Clam del Camp Nou per la llibertat de Sànchez i Cuixart. Partit plàcid del conjunt blaugrana, que aplana el camí cap als vuitens de final de la Lliga de Campions amb un 3-1 contra l'Olympiacos.
 22:32 La Moncloa considera l'advertiment del PDECat un "xantatge inacceptable". El president de la Generalitat ha afirmat al consell nacional del partit que aixecarà la suspensió de la independència si s'aplica l'article 155.
 21:59 Santi Vila acusa l'Estat d'alimentar un clima de «por i angoixa» que pot afectar l'economia. El conseller d'Empresa considera "inadmissible" el boicot del govern espanyol a la seguretat jurídica de Catalunya.
 21:57 Així veu Pedro Sánchez el sobiranisme: "Reaccionari", "regressiu" i basat en "retallar drets". El líder del procés català afirma a Brussel·les que el procés català "és la materialització de l'antipolítica que s'està vivint en altres parts d'Europa, ja sigui a Hongria o a Polònia".
 21:31 VÍDEO Una periodista de RAC1, agredida en una manifestació unionista a Barcelona. Un manifestant l'ha increpat i l'ha colpejat amb el pal d'una bandera espanyola. Unes 600 persones s'han concentrat a la Diagonal de Barcelona per reclamar la unitat d'Espanya.
 21:28 Entrevista a Josep Soler: «El conflicte a Catalunya afectarà de ple l'economia espanyola». Pep Martí conversa amb el director general de l'Institut d'Estudis Financers, que afirma que el govern espanyol menteix quan diu que "una Catalunya independent seria inviable".
 20:44 Puigdemont garanteix al PDECat que aixecarà la suspensió de la independència si Rajoy no dialoga. La coordinadora general de la formació, Marta Pascal, li fa costat per aixecar la suspensió de la declaració d'independència "quan cregui oportú". 
 19:49 ANÀLISI Del paper d'Alemanya a l'impacte econòmic: la Unió Europea i el procés, en deu claus. Brussel·les manté una ambigüitat calculada davant del conflicte, entre un suport tebi a Rajoy i la preocupació per l'efecte de la crisi política en el creixement. Per Pep Martí. 
 19:38 L'exdirector general de la Unesco demana una reunió Catalunya-Espanya "sense condicions ni apriorismes". Federico Mayor Zaragoza demana "serenitat i altura de mires" per evitar conseqüències "greus".
 19:28 Comín no veu "contradiccions" entre que Barcelona sigui "la capital de la República" i la seu de l'Agència Europea del Medicament. El conseller de Salut assegura que la candidatura catalana "és la millor".
 19:06 VÍDEO Albiol aprofita els talls a la Diagonal per carregar contra Puigdemont. El líder del Partit Popular a Catalunya ha penjat un vídeo al seu Twitter gravat al peu de l'avinguda en què critica les conseqüències de la "gran" manifestació d'ahir. 
 19:04 Amnistia Internacional considera excessius els càrrecs de sedició contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i demana suspendre la presó provisional. "Demanem a les autoritats que retirin els càrrecs de sedició presentats contra Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i que posin fi immediatament a la seva presó provisional", ha dit Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya.
 18:41 Rajoy i Rivera es reuneixen durant més d'una hora per tractar l'aplicació del 155. El líder de Cs es desplaça a la Moncloa i insisteix al president espanyol que convoqui eleccions.
 18:14 Citen a declarar un digital català per la publicitat institucional del referèndum. Joan Puig, de Directe.cat, ha de comparèixer divendres en qualitat de testimoni a la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia, de Barcelona.
 18:14 ÚLTIMA HORA Restablerta la circulació a l'Avinguda Diagonal de Barcelona en sentit Llobregat. També es pot circular per totes les vies transversals, excepte el Passeig de Gràcia, i falta per obrir la via en sentit Besos.
 18:04 La comissió de reforma constitucional del PSOE s'estavella per la repressió de l'Estat. Units Podem deixa en suspens la participació arran del 155 o la declaració d'independència, el PDECat no hi serà si se suspèn l'autonomia, ERC ja va avançar que no hi participaria i C's creu que serà un fracàs.
 17:43 Filtren la declaració de Trapero a l'Audiència Nacional: "La Guàrdia Civil no volia marxar sense els cotxes". El major dels Mossos va transmetre a la jutge que va advertir la benemèrita que desallotjar els manifestants del 20-S provocaria un problema d'ordre públic.
 17:43 La crida de Mònica Terribas a informar dels moviments de la Guàrdia Civil no vulnera la normativa. Agents del cos van denunciar el programa i un reduït grup d'ultres es va manifestar davant dels estudis de Catalunya Ràdio per protestar contra la petició de la presentadora del programa, que ha estat avalada pel CAC.
 17:23 Eurodiputats reclamen debatre sobre l'empresonament de Sànchez i Cuixart al Parlament Europeu. La decisió es prendrà en una reunió dijous i depèn del suport del grup socialdemòcrata.
 16:44 El xoc amb Catalunya pot fer que l'economia espanyola creixi 13.000 milions menys del previst. L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal confirma, com va avançar Montoro, que la persistència sobre la "incertesa" pot tenir un impacte negatiu d'entre 0,4 i 1,2 punts percentuals en el PIB del 2018.
 16:58 L'empresonament de Sànchez i Cuixart erosiona el relat del PSC; ho explica Sara González. Dirigents socialistes manifesten la seva incomoditat amb un discurs del PSOE que consideren massa ancorat a l'estratègia de Rajoy. L'escalada repressiva del govern espanyol ha motivat que alcaldes del PSC s'hagin pronunciat al marge de les consignes de la direcció d'Iceta.
 16:43 VÍDEO Nicolás Maduro, a Évole: "Vigila Jordi, a Espanya empresonen els Jordis". El president de Veneçuela convida el periodista a anar "quan vulgui a Caracas" i critica l'empresonament dels dirigents de l'ANC i Òmnium.
 16:15 «Així no»: la duríssima resposta de l'Assemblea al tebi suport del Barça. El club desplegarà una pancarta amb el lema “Diàleg, respecte, esport” arran de les detencions de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 16:07 El PSC demana a Comín que expliqui com afecta el procés independentista a la candidatura de Barcelona com a seu de l'AEM. “No ens podem permetre, per culpa de la incertesa política, perdre una oportunitat com aquesta", ha alertat Assumpta Escarp.
 16:07 El Tribunal de Comptes resoldrà dijous la pròrroga demanada per Mas pel 9-N. L’expresident i els exconsellers ja ha abonat 2,2 milions i han demanat més temps per ingressar els tres milions restants.
 15:54 Òmnium Cultural deixarà buit el seient de la llotja ofert pel FC Barcelona per denunciar "la manca de llibertat" de Jordi Cuixart. Òmnium ha declinat l'oferiment, tot i que ha publicat un tuit on agraeix el gest del club blaugrana.
 15:49 Jordi Sànchez demana el canvi de cel·la després de ser increpat per diversos reclusos de la presó de Soto del Real.  Els presos van cridar “Viva España” mentre el dirigent sobiranista es dirigia al menjador.
 14:31 L'Ajuntament de Barcelona preveu reobrir l'avinguda Diagonal a la tarda un cop retirada la cera de les espelmes que es van encendre aquest dimarts en la concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Òmnium lamenta els problemes de mobilitat, el PP demana dimissions i C's es queixa del "descontrol municipal"
 14:22 La Guàrdia Civil demana suport econòmic per telèfon als catalans. L'Asociación Española de Guardias Civiles (AEGC) busca finançament entre la ciutadania catalana.
 14:21 ÚLTIMA HORA L'Audiència Nacional demana la identificació dels mossos que van actuar l'1-O. El tribunal sol·licita al cos que detalli l'actuació dels agents col·legi per col·legi.
 14:20 El Síndic denuncia que l'empresonament de Sànchez i Cuixart vulnera drets fonamentals. Rafael Ribó recorda que una sentència del Tribunal Constitucional avala les entitats o partits que defensen idearis independentistes, encara que pretenguin alterar l'ordre constitucional.
 14:14 L'abraçada de l'os de l'Estat a Tusk: premiat a Oviedo en paral·lel a l'amenaça del 155; per Joan Serra Carné. El president del Consell Europeu, al costat de Jean Claude Juncker i Antonio Tajani, recollirà divendres en nom de la Unió Europea el Premi Princesa d'Astúries de la Concòrdia. Rajoy coincidirà amb Tusk a la reunió del Consell Europeu abans de la distinció a les institucions comunitàries, i també té programats contactes amb Juncker i Tajani.
 14:07 ERC i Romeva descarten l'"oferta" de Rajoy de convocar eleccions, mentre que Joaquim Forn apunta que caldrà estudiar-la.
 13:34 Ajornat el Congrés de Drets Humans de l'Advocacia Catalana per «la situació política i social» de Catalunya. Els organitzadors justifiquen la decisió perquè, en l'actualitat, els drets fonamentals són motiu de "viva polèmica". S'havia de celebrar a Terrassa entre aquest dijous i divendres.
 13:22 Entitats contràries a la independència convoquen una concentració a les 20.00h a Barcelona sota el lema "Prou Puigdemont! Prou Junqueras!".
 12:48 Joan Josep Omella, que a principis d'octubre va mantenir contactes amb Mariano Rajoy i Oriol Junqueras per explorar una possible mediació entre els governs espanyol i català, s'ha limitat a afirmar: "Sentim la preocupació que sent tota la població i resem".
 12:48 El cost de reprimir l'independentisme: el desplegament de la policia espanyola supera els 34 milions. L'allotjament dels agents en vaixells i hotels suposa la major part de la despesa juntament amb les dietes pel desplaçament fins al 28 d'octubre.
 12:48 L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, evita referir-se a la tensió política sobre Catalunya durant la presentació de la memòria de Càritas del 2016. "Avui no toca", ha etzibat quan li han preguntat els periodistes.
 12:29 VÍDEO Gabilondo: "Fi de trajecte". “S'imaginen una comunitat autònoma intervinguda i una república independent alhora?”, es pregunta el periodista.
 12:03 L'oferta de rendició de Moncloa: que Puigdemont convoqui eleccions per frenar el 155. Aquesta via s'obre quan queden poques hores perquè el president català contesti l'ultimàtum de Rajoy.
 11:43 Hisenda preveu substituir Junqueras per un perfil tècnic si aplica el 155. El Ministeri creu que encara pot incrementar el control sobre els comptes catalans.
 11:42 Iceta nega que Sànchez i Cuixart siguin presos polítics. El primer secretari del PSC creu que la presó preventiva és "desproporcionada" i considera que no van cometre un delicte de sedició.
 11:29 Romeva demana a Europa que s'impliqui en la resolució del conflicte entre Catalunya i l'Estat. El conseller d'Afers Exteriors denuncia a Brussel·les la negativa "irresponsable" del govern espanyol: "Negar la realitat i confrontar-la amb violència no genera solucions".
 11:05 L'avinguda Diagonal continuarà tallada tot el matí a causa de la cera de la concentració pels presos polítics. De moment, es van obrint la majoria de cruïlles.
 11:02 Oriol Junqueras: «El govern espanyol indulta sis persones corruptes i n'empresona dues d'honrades».
 10:44 
Entrades anteriors »
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant el consell nacional extraordinari del PDECat del 18 d'octubre del 2017 | PDECat
Oriol March | 11 comentaris
01/01/1970
El president de la Generalitat intervé davant del consell nacional de la formació un dia abans que caduqui l'ultimàtum de la Moncloa | La coordinadora general de la formació, Marta Pascal, assegura que cal proclamar la independència si s'aplica el 155 per tal de fer efectiu el mandat de l'1-O
01/01/1970
El text, impulsat per la "Revista Mirall", està signat per un centenar de personalitats del món del periodisme, la política i la cultura
Kiko Tur, aquest dilluns a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El grup de la Marina Alta s'acomiada dels escenaris i del públic català amb el concert del proper divendres a la sala Razzmatazz de Barcelona | "Els feixistes estan envalentits perquè ha vist les actuacions de la Guàrdia Civil", afirma Tur en aquesta entrevista a NacióDigital
La plaça del Cinc d'Oros, plena en solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
01/01/1970
Unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert un tram de la Diagonal per exigir que els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural surtin de la presó | Alcoberro assegura que estan "disposats a continuar la lluita des de la presó" i Marcel Mauri recorda que ni el franquisme es va atrevir a engarjolar el president d'Òmnium
Dan Brown, a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada | 5 comentaris
01/01/1970
L'autor d'"El codi Da Vinci" presenta a Barcelona la seva darrera novel·la, "Origen", una història ambientada en part a Barcelona i Montserrat
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a la manifestació en protesta per l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia | Adrià Costa
Toni Vall | 8 comentaris
01/01/1970
«Tots gasten la paraula “democràcia” fins que serà un paper rebregat i inservible. Ja hi ha presos polítics, persones empresonades per les seves idees. Inacceptable»