El Parlament posa en marxa el registre de «lobbies» i l'agenda pública dels diputats

Forcadell destaca que es tracta d'una mesura "pionera" arreu de l'Estat que suposa donar "un pas més en la qualitat democràtica" de la institució i del país

Roda de premsa de la mesa del Parlament
Roda de premsa de la mesa del Parlament | Parlament de Catalunya
14 de febrer del 2017
Actualitzat el 15 de febrer a les 7:09h
El Parlament culmina aquest dimarts el desplegament de la llei de la transparència amb la posada en marxa del registre de grups d'interès,lobbies, i l'agenda pública dels diputats. La presidenta de la institució, Carme Forcadell, ha donat el tret de sortida a una mesura que ha qualificat de "pionera" arreu de l'Estat espanyol i que suposa "un pas més en la qualitat democràtica" d'un Parlament que, ha subratllat, "té les parets de vidre".
 
S'entén com a grup d'interès aquelles persones físiques o jurídiques o organitzacions que realitzen activitats per influir en l'elaboració de lleis o tramitacions parlamentàries i que tenen vocació de fer-ho de manera permanent i contínua. A partir d'ara, totes elles hauran d'inscriure's en aquest registre per seguir mantenint reunions amb diputats. S'estableixen cinc categories de grups d'interès: consultories professionals i despatxos d'advocats; grups d'interès propis i agrupacions comercials, empresarials i professionals; organitzacions no governamentals; grups de reflexió, institucions acadèmiques i de recerca; i representants d'interessos no inclosos en les categories anteriors.

Fugir de la "connotació negativa" 

Forcadell ha insistit que a totes les democràcies és "legítim" que existeixin lobbies i ha defensat que cal un "canvi de mentalitat" i fugir de la "connotació negativa" que se'ls pot atribuir. "La transparència mai s'ha de veure negativa", ha insistit la presidenta del Parlament. De fet, ha recordat que aquests grups d'interès tindran "lliure accés al Parlament" i dret a intentar influir amb tota normalitat en les tramitacions parlamentàries reunint-se amb els diputats i que, a la vegada, tindran el deure d'oferir informació "fidedigna" i complir amb el codi de bona conducta fixat.  

A partir d'ara, tots els parlamentaris hauran de fer pública la seva agenda de reunions amb els lobbies registrats, ja siguin dins i o fora del Parlament. Forcadell ha detallat que fer pública l'agenda té avantatges pel diputat, ja que té la "tranquil·litat" de poder-se reunir amb aquests grups d'interès sabent que la ciutadania n'està informada. També ha recordat que la societat podrà veure directament amb qui es reuneix cada diputat i diputada del Parlament.

La llei de transparència inclou un règim sancionador davant dels incompliments que es puguin produir. L'impuls de la publicitat activa i el dret a la informació i el codi de conducta dels diputats són, a més del registre de  i l'agenda pública dels parlamentaris, els altres puntals de la llei.