Iglesias promet «unitat i humilitat» i Errejón reclama «pluralitat» a Podem

El secretari general es fon en una abraçada amb Errejón, que assegura que estarà "allà on la nova direcció consideri que és més útil"

Pablo Iglesias, durant el seu discurs com a vencedor de Vistalegre 2
Pablo Iglesias, durant el seu discurs com a vencedor de Vistalegre 2 | Podem
12 de febrer del 2017
Actualitzat a les 14:09h
Un cop proclamat líder amb el control absolut de Podem, Pablo Iglesias ha promès "unitat i humilitat" a la militància, que s'ha fet sentir durant tot Vistalegre 2 reclamant que no es produeixi una fractura al partit. Caldrà veure què passarà a partir d'ara. El rostre del fins ara número dos del partit, Íñigo Errejón, és d'una tristesa i preocupació que no ha aconseguit ocultar. Sí hi ha hagut, però, abraçada entre els dos líders, que a partir d'ara hauran d'encarar la segona part del partit: com configuren la nova direcció i es reparteixen les quotes de poder. Errejón ha volgut deixar clar que, més enllà de la unitat, s'ha de llegir que la militància ha exigit també "pluralitat" i que, per tant, la direcció té l'obligació d'actuar amb "responsabilitat". De fet, ha assegurat que a partir d'ara ell estarà "allà on la nova direcció consideri que és més útil" però sense renunciar a defensar les idees que ha defensat fins ara.
 

Iglesias ha celebrat que Vistalegre 2, el segon congrés de la història del partit, hagi estat un "exemple de fraternitat, intel·ligència i alçada política" mentre el PP celebra un congrés "a la búlgara". Ha reivindicat Podem com una força "del segle XXI" que avança mentre els partits "de la restauració", referint-se a PP i PSOE, "s'atrinxeren". Arrenca doncs, el seu mandat, entonant el discurs impugnatori que Errejón reclamava que calia moderar si es busca ser un instrument de majories.

De fet, Iglesias ja ha avançat que serà "impossible no equivocar-se" quan s'han de prendre decisions de gran importància, però sí ha promès davant de les bases que Podem "mai s'equivocarà de bàndol". El secretari general ha donat el tret de sortida a un "gran moviment popular i un bloc històric" que empenyi per un "procés constituent" a Espanya.

"Satisfet" del debat

Errejón s'ha mostrat "satisfet" de tot el procés congressual i del debat d'idees que s'ha produït. Al seu judici, Vistalegre 2 ha estat una "lliçó de responsabilitat, tranquil·litat, unitat democràtica i pluralisme" i ha fet una crida a construir a partir d'ara una alternativa a un govern del PP que "maltracta el poble".

L'eurodiputat Miguel Urbán, com a portaveu del sector anticapitalista, també ha volgut afegir que "unitat" no és sinònim d'"uniformitat" i ha reclamat que no s'imposi al partit una lògica de "vencedors i vençuts". "No hi ha enemics interns a Podem", ha advertit. És per això que ha receptat "generositat" a l'hora de configurar la cúpula que pilotarà Podem durant els pròxims tres anys. Urbán ha advertit que Podem "no es moderarà" per plantar cara al PP des del carrer i des de les institucions i ha fet una crida a plantejar "la desobediència" a les polítiques del govern espanyol.