La CUP crida a «mantenir la pressió sobre el Govern» per incloure esmenes fiscals al pressupost

Els anticapitalistes també mantenen esmenes de despesa per valor de quasi 300 milions d'euros | Estan negociant amb l'executiu canvis com preveure el tancament de les nuclears o limitar l'externalització de serveis a empreses amb sous mínims de 1.200 euros | Un document de la formació critica que l'oposició presenta esmenes parcials per "seguir fomentant les seves xarxes clientelars"

08 de febrer del 2017
Actualitzat a les 17:58h

Quim Arrufat i Eulàlia Reguant, en la roda de premsa en què van anunciar el sí de la CUP als comptes. Foto: ACN


La CUP no dóna per acabada la partida pressupostària. En un document que ha fet arribar a la seva militància per analitzar com s'ha desenvolupat la negociació i les votacions, els anticapitalistes recorden que mantenen vives algunes de les seves esmenes parcials per al ple d'aprovació definitiva. En concret, defensarà esmenes d'augment de despesa per valor de 295,8 milions d'euros (quasi la meitat per nodrir el fons de reversió d'externalitzacions que el Govern es va negar a crear), així com totes les referents a canvis en la fiscalitat i, en especial, a l'IRPF, successions i patrimoni. De fet, la diputada Anna Gabriel va convidar ERC en una entrevista a NacióDigital a que doni suport a algunes de les seves propostes.

Per això, l'equip pressupostari de la CUP defensa que cal "mantenir la pressió sobre el Govern durant aquestes properes setmanes per mirar de propiciar un canvi de postura" en matèria tributària. Admet que serà complicat i assenyala que "el sí públic" a l'aprovació dels comptes "limita molt la capacitat de negociació en aquests dies que resten fins al ple", però crida igualment a "seguir jugant la partida fins a l'últim moment". En canvi, pel que fa a les esmenes de despesa, espera rebre el suport de tota l'oposició en algunes d'elles. El fet que C's, el PSC i el PP hagin demanat un dictament dels pressupostos al Consell de Garanties Estatutàries dóna un marge d'un mes extra per a arribar a acords.

Malgrat tot, hi ha algunes qüestions que la CUP encara negocia amb el Govern, segons detalla el document. En concret, la possibilitat de limitar la possibilitat de contractar serveis públics a empreses que paguin més de 1.200 euros de salari mínim, preveure el tancament progressiu de les centrals nuclears, la creació d'un fons d'habitatge, la implantació d'altres impostos verds -a banda del de vehicles contaminants- o la redacció concreta del banc de terres.

El grup que ha presentat més esmenes de canvis de despesa

Així mateix, els anticapitalistes destaquen que el seu grup ha estat el que ha presentat més esmenes parcials d'alta i baixa de despesa (el 59,4% de les esmenes d'aquest tipus eren seves, les quals representaven el 68,8% de l'impacte pressupostari de totes les registrades). En canvi, critiquen la política dels altres grups de l'oposició de defensar esmenes a l'articulat sense dotació pressupostària i subjectes a que hi hagin recursos, cosa que faria que "no serveixin per a res".

D'aquesta manera, tot i que la CUP ha votat i ha permès que prop d'un miler d'aquestes esmenes tirin endavant, lamenta una pràctica dels grups de l'oposició que es fa "amb la intenció de que després aquests partits puguin anar pel territori acusant als partits que aprovin els pressupostos que ells van demanar tal escola, CAP o residència, i que no les van voler aprovar, per així seguir fomentant les seves xarxes clientelars". "En aquest sentit, per exemple, és curiós com les demandes de més de 100 escoles i instituts nous o remodelacions, per part del PSC, se centren sobretot en zones molt concretes del país, casualment on tenen més implantació municipal", assenyala el document.

Finalment, el text també fa un repàs de les esmenes que ha anat defensant la CUP, els camps en què hi ha hagut acord i aquells que el Govern ha rebutjat entrar a negociar.