Discurs contundent de Puigdemont al Parlament: «La democràcia espanyola ha emmalaltit»

El president de la Generalitat desafia Rajoy a ser "interlocutor actiu" amb Catalunya ja que és capaç d'erigir-se en mediador entre Trump i l'Amèrica Llatina | Puigdemont carrega amb duresa contra el govern espanyol en una intervenció a la cambra arran del judici del 9-N

Puigdemont, aquest dimecres al Parlament
Puigdemont, aquest dimecres al Parlament | Govern
Sara González / Joan Serra Carné
08 de febrer del 2017
Actualitzat el 09 de febrer a les 10:58h
Intervenció extraordinària del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant el ple del Parlament. Abans de la sessió de control, ha interromput la sessió per deixar ben clar l'"excepcionalitat" en la qual s'ha situat el país arran del judici al 9-N pel qual Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau estan aquests dies asseguts al banc dels acusats. Puigdemont ha diagnosticat que aquesta imatge evidencia que la democràcia espanyola "ha emmalaltit".


Segons ha argumentat el president, la democràcia espanyola té "un problema estructural que la va deteriorant" per enviar a judici un procés participatiu sense ni tan sols "ruboritzar-se". Al seu judici, això s'explica perquè durant la transició "no va fer net" i hi ha uns poders que segueixen maniobrant dins de l'Estat espanyol malgrat que semblava que havien quedat apartats. "Aquest judici és una farsa i un teatre", ha dit Puigdemont recollint una definició publicada a mitjans internacionals.

"Ni diàleg ni pacte ni propostes. Judicis i amenaces", ha lamentat Puigdemont sobre l'estratègia del govern espanyol. Davant d'aquest escenari, un cop més, ha demanat "voluntat de diàleg" a l'executiu de Rajoy. De fet, ha argumentat que si el president espanyol es veu "capaç de fer d'interlocutor" entre Donald Trump i l'Amèrica Llatina "hauria de ser més capaç de ser interlocutor actiu amb Catalunya".

El president ha volgut retratar com la democràcia espanyola “es regula a conveniència”. Ha posat sobre la taula, per exemple, que l'Estat espanyol incompleix fins a 34 sentències dels tribunals així com la llei europea i “no passa res” o que el govern espanyol considera que els catalans que es manifesten per donar suport a Mas, Ortega i Rigau són “coaccionadors de la justícia”. Ha afegit que, mentre es pot “asseure Artur Mas al bancs dels acusats” es “recol·loca” l'ex-ministre Federico Trillo, que va ser responsable de la tragèdia del Yak 42. També que ningú ha assumit responsabilitats per haver-se fet públiques informacions sobre comptes a paradisos fiscals que van resultat ser falses o que el cas de les converses de l'ex-ministre Jorge Fernández Díaz amb el director de l'Oficina Antifrau ha quedat arxivada. “Es pot subvencionar la fundació Francisco Franco i homenatjar la División Azul i, en canvi, no es pot tolerar que s'acompanyi els acusats per un procés pacífic”, ha reblat el president.

Abans d'acabar la seva intervenció, Puigdemont ha volgut subratllat que aquest judici serà “jutjat per la història, com ho va ser la sentència contra l'Estatut i com ho serà la negativa a dialogar”.

Discurs de Carles Puigdemont sobre el judici del 9-N by naciodigital on Scribd



Arrimadas: "Passarà el mandat i només haurà parlat del 9-N"

La cap de files de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha estat la primera a reaccionar al dur discurs de Puigdemont al Parlament. La presidenta del grup parlamentari de la formació taronja ha carregat contra el president de la Generalitat, a qui ha acusat de centrar-se només en el procés. "Passarà el mandat i només haurà parlat del 9-N", ha etzibat Arrimadas, que ha retret a Puigdemont que no parli de "corrupció" ni "dels problemes dels catalans".

Arrimadas ha retret al president que inculpés el govern espanyol del mateix que havia fet CiU en el passat. "Ja no trien els jutges perquè són al grup mixt [al Congrés]", ha afirmat la líder de Ciutadans. "A mi em preocupa la politització de la justícia més que la judicialització de la política", ha expressat Arrimadas, que ha subratllat que "no hi ha democràcia on els polítics se salten les lleis democràtiques". La dirigent del partit taronja ha pronosticat que el 2017 hi haurà eleccions.

Iceta: "Si el que fa el Parlament o el Govern no és legal, no és democràtic"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha constatat que el judici del 9-N significa el "fracàs" de la política però ha recordat que la causa que es jutja al TSJC no és un judici polític. "Els membres de l’anterior Govern que estan sent jutjats no ho estan sent per les seves idees sinó per haver desatès resolucions del TC", ha raonat Iceta, que ha recordat que "no hi ha precedents" a Europa de judicialització de la política perquè "no hi ha gaire països d’Europa on els polítics desatenguin les resolucions del seu TC".

El líder del PSC ha recordat a Puigdemont que "si el que fa el Parlament o el que fa el Govern no és legal, senzillament no és democràtic". Per això, Iceta ha afirmat que qui se situa fora de l’estat de dret no pot trobar la solidaritat" dels socialistes.

Rabell: "Quan desobeeixes, acceptes les conseqüències de la desobediència"

En un discurs abrandat, el cap de files de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP), Lluís Rabell, ha lamentat que el 9-N s’hagi portat a judici però ha retret l’ús electoralista del judici en benefici del PDECat, retrets dirigits a Carles Puigdemont i Artur Mas. "Sembla més l’inici d’una campanya electoral", ha apuntat Rabell en l’inici de la seva intervenció. El diputat de CSQEP ha subratllat que "el judici es produeix perquè el govern espanyol es va emprenyar per l’ús que Mas va fer del 9-N". Rabell ha argumentat que Mas es va voler apropiar de l’èxit del procés participatiu del 2014.

En relació a l’estratègia de defensa de Mas, i de les ex-conselleres Irene Rigau i Joana Ortega, Rabell ha recordat que cal assumir el cost de la desobediència i no esquivar-ho. "Quan desobeeixes, acceptes les conseqüències de la desobediència”, ha argumentat. "No es pot desobeir per engrescar la parròquia i després dir davant del tribunal una altra cosa", ha afegit. El líder de CSQEP ha lamentat que el Govern parli del referèndum i pensi en "unes eleccions autonòmiques".

Albiol: "És inadmissible dir que el PP va recollir firmes en contra de Catalunya"

El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, també ha utilitzat un to contundent per respondre Puigdemont. Albiol ha assegurat que "a Espanya no es persegueix ningú per les idees, s’actua contra els que van contra la llei". "Quan es vulnera l’estat de dret és quan l’estat de dret funciona, lent, però funciona", ha detallat. El coordinador general del PP s'ha mofat de Mas, Ortega i Rigau. "Quan s’han d’asseure davant d’un jutge sembla que la valentia els va desapareixent", ha dit.

Albiol, que ha repetit que a Catalunya no es farà un referèndum, ha volgut contradir el discurs de Puigdemont en relació a la recollida de firmes que va liderar contra l'Estatut de Catalunya. "És inadmissible dir que el PP va organitzar una recollida de firmes en contra de Catalunya, va ser en contra d’un articulat de l’Estatut", ha afirmat. "Si érem tan terrorífics, per què van arribar a un acord amb el PP al Parlament el 2011?", s'ha preguntat irònicament. El líder del PP ha comentat a Puigdemont que el president és "l’únic que té fòbia al diàleg" perquè "li agrada el monòleg". "Vostè ha fet un numeret electoral", ha conclòs, emulant el ministre de Justícia, Rafel Catalá. 

Anna Gabriel: "Tindrem l'oportunitat de desobeir en breu"

La portaveu de la CUP, Anna Gabriel, ha agraït el discurs de Puigdemont en relació al judici del 9-N i ha respost, un per un, els portaveus de l'oposició. A Arrimadas, Gabriel li ha transmès la seva inquietud per "la capacitat d'escolta". "Parlem de moltes altres qüestions a banda del procés", ha recalcat. La diputada de la CUP ha detallat a Iceta que el seu partit va contribuir a construir el "búnquer del 78" i li ha recordat que encara no s'ha revelat qui és "el senyor X del GAL". Gabriel també ha estat contundent amb Albiol, a qui ha subratllat que s'ha "portat a judici un procés participatiu". "Nosaltres volíem que el 9-N es fes una altra cosa", ha recordat. "L’Estat no farà legal un referèndum. Per tant, l’Estat no és democràtic, segons el vostre plantejament", ha completat.

La CUP també ha volgut referir-se al to i les paraules utilitzades per Rabell. Gabriel ha raonat que la convocatòria del referèndum atorgarà a les forces independentistes, i també Rabell i el seu espai polític, "l'oportunitat de desobeir en breu". La diputada, recordant el discurs del líder del CSQEP -que ha fet referència als qui van rebre "garrotades" al llarg de la seva trajectòria-, ha etzibat que també les bases de la CUP han rebut "garrotades" de la policia quan "ICV era al capdavant d'Interior".

El diputat de la CUP Benet Salellas també ha aprofitat la seva intervenció al debat sobre el projecte de llei del Codi Civil de Catalunya per carregar contra el judici pel 9-N i ha enviat, en nom del seu grup parlamentari, "una braçada fraternal als tres imputats". També ha avisat que "el pitjor que podria passar com a país, com a intent de democràcia, és que s'arribés a normalitzar que es jutgi aquelles persones que compleixen mandats parlamentaris". Per això, Salellas s'ha solidaritzat amb Mas, Ortega i Rigau "des de la distància ideològica, que és molta i evident". Tant suport ha volgut mostrar la CUP que Salellas ha assegurat que els diputats al Parlament "fins i tot s'haurien d'haver plantejat suspendre aquesta sessió plenària avui i demà", per demostrar que "no es pot restar impassible davant judicis com el que hi ha al TSJC".

Turull: "L'estat espanyol no és un estat de dret, és un estat que tira pel dret"

El portaveu del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha conclòs la ronda d'intervencions al Parlament amb retrets als líders de l'oposició. Turull ha estat especialment dur amb Albiol, a qui agraït -també irònicament- que aquest dimecres no hagi utilitzat el nazisme per "atacar" el procés sobiranista. El diputat de Junts pel Sí ha recomanat als grups contraris a la independència que "comencin a preparar la campanya pel no".


 
Arxivat a