Barcelona desencalla la reforma de Can Batlló amb una inversió de 64 milions

L'Ajuntament inicia la tramitació urbanística per destinar l'antiga fàbrica a equipaments, habitatges i zones verdes

Ada Colau, la tinent d'alcalde Janet Sanz i la regidora Laura Pérez a Can Batlló
Ada Colau, la tinent d'alcalde Janet Sanz i la regidora Laura Pérez a Can Batlló | ACN
Redacció
06 de febrer del 2017
Actualitzat a la 13:59h
L'Ajuntament de Barcelona ha desencallat la rehabilitació del recinte de Can Batlló, on preveu destinar 64 milions d'euros durant aquest mandat amb l'objectiu que l'antiga fàbrica "no acabi en l'oblit i la destrucció", segons ha destacat aquest dilluns l'alcaldessa, Ada Colau.

Entre els projectes que s'hi planifiquen, hi destaca la creació de Coòpolis, una cooperativa per fomentar l'economia social; la construcció de més de 1.400 habitatges, 500 dels quals de protecció oficial; l'obertura de noves zones verdes; la construcció de la nova Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV) i també de diversos equipaments de barri. Per tirar endavant la reforma, l'Ajuntament està tramitant la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) en una superfície de 139.200 metres quadrats, que també inclouen l'antiga estació ferroviària de Magòria.

La inversió prevista en aquest mandat inclou 28 milions d'euros per comprar dues naus que fins ara eren propietat de la Generalitat, en el marc del conveni per accelerar les obres de la línia 10 del metro. Al mateix temps, 13 milions es destinaran a construir la nova EMAV, i també 5 milions pel projecte de Coòpolis. Finalment, 15 milions corresponen a la construcció d'habitatge, mentre que 3 milions són per a la urbanització de l'espai. A banda d'aquesta inversió, l'Ajuntament calcula que caldrà destinar 86 milions d'euros els següents mandats per acabar tots els projectes que s'hi planifiquen.

Colau afirma que es pren "seriosament" el projecte

"Ens estem prenent seriosament el projecte", ha subratllat Colau, definint la reforma de Can Batlló com un "repte pendent de fa massa temps". En aquest sentit, l'alcaldessa ha destacat que la recuperació del recinte s'ha aconseguit gràcies a la pressió veïnal, i ha aplaudit que el projecte serveixi per "fer una aposta en innovació i noves formes de cogestió". "Durant molts anys el recinte va estar abandonat, gairebé emmurallat, generant una frontera entre barris, i ara volem dignificar aquest espai", ha conclòs Colau.

A la darrera Comissió d'Urbanisme es va fer l'aprovació inicial de la modificació del PGM, incloent-hi els treballs impulsats per la Plataforma de Can Batlló i entitats veïnals. En concret, dels 139.200 metres quadrats que es modifiquen del planejament urbanístic, 60.323 corresponen a futura zona verda i espais lliures, 8.390 són per a xarxa viària, 40.747 es destinen a equipaments, 27.871 corresponen a habitatges i 1.869 metres són de sòl destinat a habitatge dotacional.

Pel que fa als equipaments, entorn del bloc 19 s'hi ubicarà una futura escola i al bloc 7 és on de forma imminent començarà la construcció de l'EMAV, de la qual se'n preveu la inauguració a finals del 2018, amb espai per a 600 alumnes, ampliant la capacitat de les instal·lacions actuals de Via Laietana. D'altra banda, l'Ajuntament estudia destinar la nau central del bloc 8 –catalogada com a Bé cultural d'interès local- a l'Arxiu Municipal de la ciutat, sense descartar incloure-hi altres espais d'ús públic, mentre que preveu mantenir l'espai utilitzable de les masies Pelleria i Can Bruixa.

Al mateix temps, pel que fa a l'espai de l'antiga estació de Magòria, s'hi preveuen dues peces d'equipament esportiu, incloent-hi un camp de futbol, com reivindicaven els veïns del barri de la Bordeta. Davant la planificació de nous espais previstos, la regidora del districte Sants-Montjuïc, Laura Pérez, ha destacat que la Bordeta passarà de ser un dels barris amb menys equipaments a "ser un dels que més en tindrà", amb un total de 40.000 metres quadrats.

Economia col·laborativa i impuls de l'habitatge

Un dels projectes destacats de la rehabilitació de Can Batlló és l'obertura de Coòpolis, amb la intenció de ser un punt cèntric en el foment de l'economia social i solidària, seguint criteris de gestió comunitària, segons ha destacat el govern municipal. Coòpolis va començar a gestar-se el 2013, i la previsió és que s'instal·li al bloc 4 de Can Batlló, ocupant 4.300 metres quadrats. Segons el calendari amb què treballa l'Ajuntament, el nou centre d'economia sostenible entrarà en funcionament l'any 2019, tot i que a curt termini ja es posarà en marxa una oficina dins la mateixa nau.

Finalment, pel que fa a l'habitatge que es construirà dins el recinte fabril, s'hi preveuen 1.455 pisos, 470 d'ells amb algun tipus de protecció oficial. En aquests moments hi ha gairebé 300 habitatges de protecció oficial en construcció o a punt d'iniciar-se'n les obres. A part de les promocions públiques, el projecte també inclou la construcció d'habitatge en règim cooperatiu.
Arxivat a