Podem camina cap a la ruptura: «Només en pot quedar un»

«Iglesias ha advertit que si perd en el congrés de Vistalegre II dimitirà, i Errejón dóna per fet que la derrota implica la seva caiguda als abismes»

Iñigo Errejon i Pablo Iglesias, al Congrés
Iñigo Errejon i Pablo Iglesias, al Congrés | Europa Press
03 de febrer del 2017
Actualitzat el 04 de febrer a les 20:27h
"Si Trotski hagués tingut la possibilitat d'utilitzar Ramon Mercader, el piolet hauria acabat incrustat al cap d'Stalin". La frase del corresponsal de Gara a Madrid, Alberto Pradilla -un dels grans coneixedors dels secrets de l'univers "podemita"- serveix per explicar la bel·ligerància amb que Pablo Iglesias i Íñigo Errejón encaren a parts iguals Vistalegre II, l'aquelarre final de la guerra civil entre "pablistes" i "errejoners" que –si ningú ho atura- donarà pas a la ruptura de Podem.

La dimissió de Carolina Bescansa –membre fundadora i número tres del partit des de la sortida de Juan Carlos Monedero- és un avís a navegants. "Quan dos trens prenen rumb de col·lisió, el més sensat és no pujar-hi", deia dimecres. De la fotografia que la cúpula es va fer ara fa dos anys i mig a Vistalegre I (Iglesias, Errejón, Monedero, Bescansa i Luis Alegre) queden drets els dos últims contrincants. I com a Els immortals de Christopher Lambert –bromegen lacònicament a Podem- "només en pot quedar un".

La divisió és profunda i arriba al peu del carrer. "Pablistes" i "errejoners" ni tan sols comparteixen bars al districte de Lavapiés de Madrid

La divisió és profunda i arriba al peu del carrer. "Pablistes" i "errejoners" ni tan sols comparteixen bars al districte de Lavapiés de Madrid, el territori 'comanxe' on va germinar Podem i on encara subsisteix la seu original del partit, un petit local al carrer Zurita avui a mans dels anticapitalistes, la tercera família política de la formació. Molt a prop hi ha el bar-llibreria La Marabunta, antic laboratori "podemita", i el Teatro del Barrio, el local on Pablo Iglesias va presentar el gener del 2014 –dos mesos abans d'inscriure al registre el partit- el manifest "Mover ficha" per "convertir la indignació en canvi polític".

La pugna s'estén també a Telegram (l'alternativa russa a Whatsapp que utilitzen dirigents i càrrecs orgànics, teòricament perquè és més segura), on els dos sectors han creat una dotzena de canals com "Podemos purgar", "El Círculo", o "La batalla por Vistalegre y sus purgad@s" que acumulen milers de seguidors, i on "pablistes" i "errejoners" –a més d'acusar-se mútuament de generar odi- llancen dards de tot tipus.

Segons l'entorn d'Iglesias, la gènesi de l'enfrontament amb Errejón a Vistalegre II és troba, precisament, en un grup de Telegram creat ara fa un any. Portava per nom "operació escac pastor", i segons va explicar Enric Juliana era la plataforma on l'entorn d'Errejón conspirava per acorralar Iglesias mitjançant quatre moviments clau que acabaven amb la derrota del líder a aquest congrés. El primer objectiu era fer caure la cúpula "pablista" de Madrid i substituir Luis Alegre per Rita Maestre. L'equip d'Iglesias va detectar els missatges i el líder de Podem va destituir el suposat artífex de la trama, el secretari d'Organització, Sergio Pascual, mà dreta d'Errejón.

Després les acusacions, l'enrariment de la relació i un enconament que s'estén fins a les portes de Vistalegre II i que es barreja amb els plantejaments polítics i estratègics dels dos sectors. "S'enfronten dues idees, dos lideratges" ha dit Iglesias per definir el congrés. L'assemblea ciutadana que havia de servir inicialment per contrastar les dues visions sobre com s'ha de conduir aquest "canvi polític" i decidir entre mantenir les essències al carrer (Iglesias) o evolucionar per captar vot del PSOE (Errejón), ha esdevingut una pugna cara a cara entre dos antics amics.

Iglesias ha advertit que si perd dimitirà, i Errejón dóna per fet que la derrota implica la seva caiguda als abismes de Podem

Pablo Iglesias hi té la secretaria general assegurada –Errejón no s'hi presenta i només ha de competir amb el parlamentari andalús Juan Moreno Yague- però busca una victòria rotunda. Per aquest motiu ha decidit integrar-se també a la seva llista per al Consell Ciutadà, que es vota per separat, i contraposar la seva figura a la d'Íñigo Errejón, que també encapçala una llista. A la d'Iglesias, "Podemos para todas", hi van noms com Irene Montero, Vicenç Navarro, Rafa Mayoral i Pablo Echenique. A la d'Errejón, que porta per nom "Recuperar la ilusión', Rita Maestre, Clara Serra i Pablo Bustinduy. Els anticapitalistes, "Podem en moviment", no tenen perspectives de guanyar.

Un duel al migdia que acabarà amb un dels dos contrincants defenestrat. Iglesias ha advertit que si perd dimitirà, i Errejón dóna per fet que la derrota implica la seva caiguda als abismes de Podem, tot i que tot plegat dependrà del percentatge de vots que aconsegueixin. Mentrestant, els respectius equips creuen els dits. Amb una victòria contundent d'un on altre bàndol, la purga està assegurada.
Arxivat a