Qui són els dirigents implicats en la nova operació contra el 3%?

Francesc Sànchez va ser coordinador de règim intern de CDC i home fort del partit abans de fundar el PDECat | Antoni Vives, ara al sector privat, formava part del pinyol de Mas i era un dels puntals del govern municipal de Xavier Trias | Sixte Cambra, senador de CiU del 1996 al 2000, dirigeix el Port de Barcelona des de fa sis anys

Antoni Vives, en una imatge d'arxiu
Antoni Vives, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
02 de febrer del 2017
Actualitzat a les 16:36h
De nou, el panorama polític català es veu sacsejat per l'ombra de la corrupció. Segons diverses informacions, una vintena de persones estan detingudes en el marc de l'Operació Pika, una de les ramificacions que investiga la presumpta trama del 3% que esquitxa CDC. Els tres detinguts més destacats són Francesc Sànchez, Antoni Vives i Sixte Cambra, figures vinculades en major o menor mesura a les sigles nacionalistes.

Francesc Sànchez

Com a coordinador de règim intern, càrrec que es va crear en el congrés del 2012 que va elevar Oriol Pujol a la secretaria general, Sànchez personificava l'aparell del partit. És un dels que, precisament, va acompanyar Pujol a declarar per les ITV al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) juntament amb Lluís Corominas, Jordi Turull i Josep Rull. Artur Mas el va triar com a home fort de CDC quan va arrencar la recta final de la refundació -just quan Mas va fer el pas al costat- i va fer d'enllaç entre el vell partit i el nou en les setmanes posteriors al congrés fundacional. També va fer de cap de files de la CatDem durant una etapa de la ja extinta fundació.

Advocat de formació i provinent de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), Sànchez ha comandat l'estratègia jurídica de defensa en els presumptes casos de corrupció que han afectat Convergència en els últims anys. Ja no forma part de la direcció, però va negociar l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que va pactar el PDECat amb els treballadors. La seva intenció era exercir la seva professió després de tancar l'etapa que va protagonitzar a primera fila de la política.
 

Francesc Sànchez era coordinador general de CDC. Foto: ACN


Antoni Vives

Regidor a Barcelona des del 2007, Vives formava part del pinyol que acompanyava Artur Mas quan va ser ungit successor de Jordi Pujol. De tot el grup -també format per Francesc Homs, David Madí, Oriol Pujol i Joaquim Forn-, era qui més vocació intel·lectual tenia. Catalunya, entre la perplexitat i el somni, va ser el llibre que va mirar de teoritzar els objectius de la nova generació de nacionalistes que volia arribar al poder. Va ser director de la Fundació CatDem, esquitxada de ple pel cas Palau, i el 2007 va entrar com a regidor a l'ajuntament de Barcelona. Quan Xavier Trias va arribar a l'alcaldia, Vives va convertir-se en tercer tinent d'alcalde i un dels homes forts del govern municipal. Diverses veus el situaven com un dels possibles successors de Trias, un relleu frustrat arran del resultat a les eleccions municipals.

Després de la derrota davant d'Ada Colau, Vives va renunciar a l'acta i va marxar al món privat fundant una consultora sobre urbanisme. La magistrada del jutjat d'instrucció número 2 de Barcelona l'ha citat a declarar el 23 de febrer acusat per Fiscalia d'usar fons de Barcelona Regional (BR) perquè dos càrrecs de l'òrbita de CiU fessin "tasques d'auxili polític o fins i tot proselitisme veïnal" de l'ideari de la formació.

Sixte Cambra

Senador per CiU entre el 1993 i el 2004 i candidat a la presidència del Barça l'any 1989, Cambra és director del Port de Barcelona des del 2011. És un càrrec, per cert, pel qual també va ser considerat Felip Puig, que finalment va ser nomenat conseller d'Interior en el primer executiu d'Artur Mas. Sempre vinculat a l'òrbita convergent, va dirigir el torneig de tennis Comte de Godó durant 23 anys.
 

Sixte Cambra, director del Port de Barcelona Foto: ACN


Ha destacat com a empresari de sector tèxtil i va ser un dels fundadors de la consultora Seeliger&Conde, una de les més importants d'Espanya. És considerat una persona propera a Mas, també en l'àmbit personal.