Els «comuns» i Podem lideren una comissió sobre la «crisi territorial» al Congrés que evita citar el referèndum

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, espera seduir els socialistes i justifica l'absència del terme per evitar paraules que "generen rebuig" | Podem i les confluències territorials registren una petició de comissió que no es limita només al cas de Catalunya

01 de febrer del 2017
Actualitzat el 02 de febrer a les 12:10h

Xavier Domènech, amb Íñigo Errejón i la resta de representants territorials, durant la roda de premsa al Congrés Foto: En Comú Podem


El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, va anunciar que aquesta setmana que presentarien al Congrés la proposta dels "comuns" per crear una comissió a la cambra baixa que permetés obrir un procés de debat sobre el cas català, i aquest dijous l'ha presentada i registrada. És sobradament conegut que la formació defensa el dret a decidir i la celebració d'un referèndum per decidir el futur polític de Catalunya però el concepte del referèndum no apareix en la proposta de comissió que Domènech ha presentat al costat d'Íñigo Errejón, secretari polític de Podem, i dels representants de Podem Euskadi, En Marea i Compromís. Units Podem, els comuns i la resta de confluències territorials plantegen al Congrés una "Comissió no permanent per al debat sobre la crisi territorial que viu l'Estat espanyol i les diferents propostes de solució democràtica a aquesta problemàtica". Aquesta és la denominació presentada davant de la premsa.
 

Comisión territorial by naciodigital on Scribd



Domènech ha argumentat que amb aquesta decisió intenten evitar paraules que "generen rebuig" i, d'aquesta manera, trobar aliats al Congrés per fer possible la comissió. La proposta formulada pels 71 diputats -d'Units Podem i les confluències territorials- necessita el suport dels socialistes, com a mínim, si l'espai de debat vol veure la llum. Domènech, que es va reunir fa algunes setmanes amb representants del PSOE, ha admès que veu predisposició a les files socialistes i una actitud "positiva". Està prevista una altra reunió en els pròxims dies amb dirigents socialistes per avançar en les negociacions. De fet, el cap de files dels comuns vol parlat aquest febrer amb tots els grups parlamentaris, inclòs el PP. 

En la compareixença al Congrés -programada el mateix dia que al Parlament es reunia per segon cop el Pacte Nacional pel Referèndum-, el líder d'En Comú Podem ha argumentat que l'Estat viu "temps excepcionals" i calen polítics que "no s'amaguin darrere de la interpretació de les normes" si el que es pretén és afrontar "la pitjor crisi territorial que viu l'Estat des de la Transició". Per això, Domènech ha defensat una comissió que permeti "obrir un escenari de diàleg sobre la diagnosi i un escenari de diàleg sobre les solucions democràtiques a la crisi territorial".

Tant el dirigent d'En Comú Podem com els de Podem i les altres confluències territorials han argumentat la necessitat de disposar d'un espai de debat per defensar el dret a decidir, que també serveixi perquè "d'altres també puguin defensar les seves propostes", com l'aposta federal del PSOE. Domènech ha volgut recalcar que en la comissió al Congrés hi haurien de poder comparèixer representants de la societat civil catalana -com Òmnium o l'ANC, per citar les entitats més representatives del moviment independentista-. La comissió, en cas que es convoqui, també podria citar experts constitucionalistes. La proposta formulada no se circumscriu només al cas català.