«Un monstre em ve a veure», gran guanyadora de la IX edició dels Gaudí amb 8 guardons

"La propera pell" aconsegueix el premi a Millor pel·lícula, Millor guió (Isa Campos i Isaki Lacuesta) i Millor protagonista femenina (Emma Suárez) | Isona Passola, directora de l'Acadèmia de Cinema Català: "Un país no existeix si no té un audiovisual potent" | Josep Maria Pou recull el Gaudí d'Honor i fa un discurs demolidor contra la complaença: "s'ha de tenir talent i s'ha de tenir feina" | El film "Ebre, del bressol a la batalla", Millor pel·lícula per a televisió

Juan Antonio Bayona recollint el premi a la millor direcció
Juan Antonio Bayona recollint el premi a la millor direcció | ACN
29 de gener del 2017
Actualitzat el 02 de febrer a les 6:50h
Un monstre em ve a veure, el gran èxit internacional de J.A. Bayona, ha estat la gran triomfadora de la novena edició dels Premis Gaudí, impulsats per l'Acadèmia de Cinema que presideix Isona Passola. L'esdeveniment, conduït per Bruno Oro i que no ha deixat de tenir un to a mig camí de l'humor i la reivindicació, ha reconegut el film amb 8 guardons, entre els quals el de Millor pel·lícula en parla no catalana i el de Millor direcció.

L'altra gran favorita, La propera pell, ha estat també protagonista destacada, amb tres guardons: Millor pel·lícula, Millor guió –per Isa Campos i Isaki Lacuesta–, i Millor protagonista femenina –Emma Suárez–. L'Acadèmia ha premiat Eduard Fernàndez com a Millor actor protagonista (El hombre de las mil caras), i a Karra Elejalde com a Millor actor secundari i Alexandra Jiménez com a Millor actriu secundària, ambdós per 100 metros.

Sílvia Pérez Cruz ha estat guardonada amb la Millor cançó original per Cerca de tu casa. El film Ebre, del bressol a la batalla ha estat reconegut com a Millor pel·lícula per a televisió de l'any, dirigida per Roman Parrado. Timecode, l'obra de Juanjo Giménez que competirà en la propera cerimònia dels Oscar, ha estat guardonada com a Millor curtmetratge.
 

Isaki Lacuesta i Isa Campos, autor de «La propera pell» Foto: ACN


Isona Passola, incisiva i clara

Un dels moments claus de la gala ha estat el discurs d'Isona Passola, presidenta de l'Acadèmia de Cinema en Català. "Un país no existeix si no té un audiovisual potent", ha afirmat. També ha posat especial èmfasi en els efectes de la normalització lingüística: "Llegim en català, sentim música en català, veiem teatre en català, però no podem veure cinema en català. Volem rodar en qualsevol llengua, i també amb la nostra", ha exclamat.

Passola també ha demanat "més diners" per a la televisió catalana per fer ficció. "La riquesa d'Europa és la diversitat, i nosaltres volem ser europeus i rodar en català", en un discurs clar i incisiu de la presidenta, que ha provocat diversos aplaudiments entre els professionals del sector presents a la platea.

Josep Maria Pou, demolidor contra la complaença

Josep Maria Pou ha recollit el Gaudí d'honor amb emoció, després de sentir
Send in the clowns en la veu d'Àngels Gonyalons, "l'única cançó que em fa plorar. És una traïció", ha confessat. El discurs, d'alt nivell, ha mostrat un to demolidor contra la complaença. "No és fàcil ser actor avui en dia", ha dit, perquè "s'ha de tenir talent i s'ha de tenir feina". "Cal que fem un cinema amb professionals, no amb apassionats voluntaristes", ha reblat, per acabar amb un aplaudidíssim "treballarem, oncle Vània, i després reposarem".
 
Tots els premiats dels IX Premis Gaudí
1. Millor pel·lícula
La propera pell, dirigida per Isaki Lacuesta i Isa Campo, escrita per Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araújo i produïda per Corte y Confección de Películas, La Termita Films, Sentido Films i Bord Cadre Films.

2. Millor pel·lícula en llengua no catalana
A Monster Calls (Un monstre em ve a veure), dirigida per Juan Antonio Bayona, escrita per Patrick Ness i produïda per A Monster Calls AIE, Telecinco Cinema, Apaches Entertainment i Películas La Trini.

3. Millor direcció
Juan Antonio Bayona per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)

4. Millor guió
Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araújo per La propera pell

5. Millor protagonista femenina
Emma Suárez per La propera pell

6. Millor protagonista masculí
Eduard Fernández per El hombre de las mil caras

7. Millor direcció de producció
Sandra Hermida per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)

8. Millor pel·lícula documental
Alcaldessa, dirigida per Pau Faus, escrita per Pau Faus i Ventura Durall i produïda per Nanouk Films.

9. Millor curtmetratge
Timecode, dirigit per Juanjo Giménez, escrit per Juanjo Giménez i Pere Altimira i produït per Nadir Films.

10. Millor pel·lícula per a televisió
Ebre, del bressol a la batalla, dirigida per Roman Parrado, escrita per Eduard Sola i produïda per Setmàgic Audiovisual, Televisió de Catalunya i Enciende TV.

11. Millor pel·lícula d’animació
Ozzy, dirigida per Alberto Rodríguez i Nacho La Casa, escrita per Juan Ramón Ruiz de Somavía i produïda per Arcadia Motion Pictures, Pachacamac Films AIE, Capitán Araña i BD Animation.

12. Millor direcció artística
Eugenio Caballero per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)

13. Millor actriu secundària
Alexandra Jiménez per 100 metros

14. Millor actor secundari
Karra Elejalde per 100 metros

15. Millor muntatge
Jaume Martí i Bernat Vilaplana per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)

16. Millor música original
Sílvia Pérez Cruz per Cerca de tu casa

17. Millor fotografia
Oscar Faura per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)

18. Millor vestuari
Nina Avramovic per La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV)

19. Millor so
Oriol Tarragó, Peter Glossop i Marc Orts per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)

20. Millors efectes visuals
Félix Bergés, Pau Costa, David Martí i Montse Ribé per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)

21. Millor maquillatge i perruqueria
Marion Vissac i Antoine Mancini per La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV)

22. Millor pel·lícula europea
Elle, dirigida per Paul Verhoeven, escrita per David Birke i produïda per SBS Productions, Twenty Twenty Vision Filmproduktion, France 2 Cinéma i Entre Chien et Loup. França, Alemanya i Bèlgica.