Els «comuns» es posen en marxa: referèndum i discurs social per ser alternativa a «l'hegemonia convergent»

Ada Colau i Xavier Domènech enceten el procés de construcció del nou partit instant la militància a crear una "majoria" que pugui esdevenir alternativa de govern | L'alcaldessa de Barcelona defensa una consulta vinculant però recorda que no cal "esperar" per revertir les "retallades criminals" i tenir una "fiscalitat justa" | Els "comuns" programaran 74 actes al territori per perfilar la nova formació que ha de néixer en l'assemblea fundacional de l'abril

Ada Colau saluda al costat del cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, a l'acte dels comuns a Cotxeres de Sants
Ada Colau saluda al costat del cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, a l'acte dels comuns a Cotxeres de Sants | ACN
29 de gener del 2017
Actualitzat el 30 de gener a les 15:40h
"Anem pel bon camí. I ja veieu que som molts". La frase correspon a una de les persones del cercle més proper a Ada Colau -implicada des de l'inici en els treballs per confegir el nou partit dels comuns- i la pronunciava aquest diumenge al matí, esbossant un somriure de satisfacció a l'entrada de Cotxeres de Sants. El dirigent observava la cua de persones que esperaven per accedir a l'acte que ha encetat el procés de construcció del nou espai polític de l'esquerra alternativa, un trajecte batejat amb el lema d'Un país en comú.

Una part de la militància ha hagut de seguir des de fora del recinte els parlaments de l'alcaldessa de Barcelona i de Xavier Domènech, arquitecte de la nova formació. Un i l'altre han estat els encarregats de liderar la jornada que posa en marxa la fase decisiva de la confluència.

Colau i el líder d'En Comú Podem -que han obert i tancat l'acte, respectivament- han fet una crida a les bases i els dirigents que han d'integrar el nou partit a crear un espai "ampli" i "transversal" amb identitat pròpia més enllà de "les sigles", una "majoria" ciutadana que es converteixi en alternativa de govern. En els pròxims mesos, tots els actors hauran de cedir protagonisme si aspiren a tenir una sola veu.

I el procés no estarà exempt de tensions, sobretot quan calgui afrontar el debat organitzatiu, la tria de càrrecs i noms. Per això, Colau ha demanar implicació i solidaritat, i no ha escatimat elogis. L'alcaldessa de Barcelona ha volgut posar en valor la tradició de la qual provenen molts dels integrants de la confluència, i ha subratllat que el nou partit recull "el testimoni" de formacions polítiques, sindicats i lluites veïnals que "vénen de lluny" i que han estat compromeses amb la lluita antifeixista. El missatge, diàfan: tothom suma si no es prioritzen els interessos partidistes.
 

Xavier Domènech, en un moment de la seva intervenció. Foto: @unpaisencomu


Des que el setembre de l'any passat els comuns van encetar els treballs per posar els fonaments del nou partit -que ha de sumar la militància de Barcelona en Comú, ICV, EUiA, Podem i Equo en una única marca-, el diàleg ha avançat lentament en els debats inicials. Es manté, però, l'horitzó de la primavera per donar llum verda al projecte. De moment, diumenge passat el grup promotor del nou partit va validar les sis ponències que conformaran l'esquelet ideològic de la formació, un document que ara s'enriquirà camí de l'assemblea fundacional del mes d'abril. Quan arribin les dates claus, Colau, Domènech i els seus socis desitgen tenir a punt una nova eina per posar fi a l'"hegemonia convergent". 

Les bases, en el municipalisme

Protagonista de l'acte -programat en el mateix espai en el qual el setembre del 2014 va pronunciar un dels discursos més rellevants en la gestació de Barcelona en Comú-, l’alcaldessa ha reivindicat l'arrel municipalista del nou partit, que ha assegurat que disposarà de "bases sòlides". "Ara cal que aquest espai polític faci un pas més, vertebri un projecte de país", ha reflexionat Colau després d'enumerar les victòries a les eleccions municipals del 2015 i els comicis espanyols del 20-D i el 26-J. La líder dels comuns ha detallat que el nou espai té "urgències" que l'interpel·len, en el terreny nacional i en el social. No ha oblidat ni un escenari ni l'altre.

Primer de tot, Colau ha citat el referèndum. "Sempre l'hem defensat i continuarem treballant pel referèndum. Tenim una ferma convicció sobiranista. Això s’ha de resoldre a les urnes", ha raonat. Després que la CUP hagi confirmat el seu "sí" als pressupostos del Govern, el procés sobiranista entra en la fase resolutiva i el referèndum és l'objectiu de tots els sobiranistes, també dels comuns, integrats en el Pacte Nacional pel Referèndum. Però mentre la CUP i Junts pel Sí avalen la consulta unilateral, Colau i els seus socis en recelen. Volen un referèndum amb "garanties" i projecten una ideal de República catalana que mantingui una relació "fraternal" amb els pobles d'Espanya i Europa. El nexe d'uns i altres és el dret a decidir.
 

Ada Colau a l'acte d'aquest diumenge a Cotxeres de Sants. Foto: @unpaisencomu


Davant d'un auditori ple, Colau ha explicitat el seu compromís amb el referèndum, però també ha detallat que Catalunya té altres "urgències" que "no poden esperar". N'ha especificat dues: revertir les "retallades criminals" i defensar una "fiscalitat justa". Un missatge clar a la CUP i Junts pel Sí, que validaran uns pressupostos sense tocar l'IRPF, decisió que incomoda els anticapitalistes -crítics malgrat el seu aval als comptes-, que ho fien tot al referèndum per mantenir el suport al Govern. "Que els rics paguin més és una qüestió de voluntat política que no pot esperar", ha etzibat. L'alcaldessa, que també ha patit per aprovar els pressupostos de l'Ajuntament, ha criticat així els comptes de l'executiu català.

Debat fins a la primavera: 74 actes al territori

Seguint el missatge de Colau, Domènech ha instat les bases dels comuns a demostrar "la voluntat irrenunciable de ser una majoria" per "representar el poble en tota la seva diversitat". Després de l'acte d'aquest diumenge, l'esquerra alternativa activarà el procés de debat assembleari. S'obrirà un portal web en el qual els militants podran comentar i presentar esmenes a les ponències zero i, del 4 de febrer al 5 de març, es programaran tallers territorials i sectorials per avançar en la discussió ideològica.

Domènech, que compagina la tasca de pilotar el naixement del nou partit amb les funcions de líder d'En Comú Podem al Congrés, ha avançat aquest diumenge que es programaran 74 actes de debat arreu de Catalunya en els propers mesos. "Comencem a Barcelona, però [el nou partit] s’ha de teixir amb tot el país". "No ho fem per guanyar unes eleccions, que les guanyarem", ha insistit per deixar clara la voluntat ser alternativa de govern.
 

Xavier Domènech durant la seva intervenció en l'acte. Foto: @unpartitencomu


L'esquelet ideològic del nou partit

A l'acte de Cotxeres de Sants, completant les paraules de Colau i Domènech, diferents representants dels comuns han explicat les sis ponències que configuren l'esquelet ideològic del nou subjecte polític i el calendari amb el qual es mouen. Des del primer moment, els actors polítics de l'esquerra alternativa han expressat la necessitat de prioritzar el debat ideològic abans de l'organitzatiu, que genera més recels. I, en la discussió ideològica pren especial rellevància el document que afronta la qüestió nacional. El document de les ponències detalla la convicció per crear una "república social, democràtica i ambientalment justa", que s'ha de "constituir en relació fraternal amb la resta de pobles de la Península". Sense especificar quina ha de ser aquesta relació amb Espanya -en el text no apareixen els conceptes independència de Catalunya ni federalisme-, els comuns proposen que l’expressió d’aquesta "construcció conjunta" s’ha de basar en la "capacitat de compartir sobiranies amb un Estat que ha de desenvolupar plenament el seu caràcter plurinacional".

La resta de ponències conformen el corpus ideològic del nou partit. El text defensa una "economia plural" per combatre la "liberalització del mercat”; un model català de relacions laborals per "enfortir" la negociació col·lectiva; reformar la política fiscal i fer-la pivotar en la redistribució; una escala salarial "justa" i "garantia de rendes" per lluitar contra les desigualtats; i trencar la dicotomia camp-ciutat per reequilibrar el territori. El full de ruta de Colau i els seus socis per estructurar-se en un sol projecte polític està definit. Els comuns es posen en marxa.
Arxivat a