El torn de la CUP

La formació es reuneix aquest dissabte a Vilafranca per decidir si valida els pressupostos, un aval amb el qual el Govern ja compta. També són protagonistes Santi Vidal, el PDECat, el periodista Martin Baron, l'empresari Javier Vega de Seoane i l'aristòcrata Corinna zu Sayn-Wittgenstein

27 de gener del 2017
Actualitzat a les 16:11h

Arriba el moment de la CUP. El consell polític i el grup d'acció parlamentària es reuneixen aquest dissabte a Vilafranca per decidir si la formació valida els pressupostos del Govern. A l'executiu donen per fet que no hi haurà sorpreses que facin descarrilar la legislatura, sobretot després que Ensenyament i sindicats arribessin a un acord. La CUP havia posat com a condicions canvis en la fiscalitat, destinar recursos a la renda garantida de ciutadania i satisfer les demandes sindicals en ensenyament. Tot i el veto del Govern a tocar l'IRPF, l'entesa en les altres carpetes encamina el "sí" dels anticapitalistes als comptes. L'última paraula la té, però, la militància de la CUP.

També reflexiona sobre els pressupostos i els mesos intensos que ens esperen Lluís Llach en una entrevista que publicarem a NacióDigital. Roger Tugas va acompanyar el diputat de Junts pel Sí durant una jornada sencera de treball, al Parlament i també en una de les nombroses xerrades que fa al territori. No us la perdeu.

Santi Vidal no tornarà al Senat. Qui també feia xerrades al territori era el ja ex-senador per ERC, que deixarà l'acta per no ser "un obstacle per al procés". El Govern i el partit l'havien desautoritzat després que Vidal, en un exercici d'imprudència o d'imaginació, divulgués que l'executiu hauria obtingut "de manera absolutament il·legal" les dades fiscals dels catalans. La Fiscalia l'investigarà per les seves declaracions i l'oposició demana explicacions, que l'executiu ha anunciat que oferirà –de moment- per boca del secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó. Per comprendre un personatge avui assenyalat, val la pena llegir el perfil que ha escrit Pep Martí.

La geometria variable a Barcelona. Ada Colau i el seu equip de govern han desencallat en el ple d'aquest divendres dos dels plans més rellevants del mandat: la regulació dels allotjaments turístics (PEUAT) i les polítiques d'habitatge fins a l'horitzó del 2025. Per aconseguir-ho, l'alcaldessa no només ha buscat suports entre les forces d'esquerra. L'eina que li ha de servir per frenar el creixement del nombre d'hotels i de pisos turístics l'ha pactada amb ERC -i ha prosperat gràcies a l'abstenció de la CUP- mentre que el pla d'habitatge ha rebut l'aval de CiU i també el vistiplau de Ciutadans. Geometria variable per evitar el bloqueig.
   
El PDECat pren decisions. La formació ha de resoldre en el consell nacional d'aquest dissabte les conseqüències d'aplicar el règim d'incompatibilitats que marquen els estatuts validats en el congrés fundacional. Quatre integrants de la direcció afectats per aquestes incompatibilitats de càrrecs –Elsa Artadi, Lluís Guinó, Albert Batet i Montserrat Candini- han renunciat a ser a l'executiva. Com avança Oriol March, la direcció del PDECat valora no omplir les vacants i continuar endavant amb vuit integrants, fet que obligaria a reorganitzar les àrees internes.
  

Vist i llegit

Donald Trump ha iniciat el mandat disparant amb bala contra la premsa. La relació del president nord-americà amb els mitjans és volcànica. Per entendre com ha de gestionar el periodisme l'era Trump -que basa les seves intervencions en afirmacions falses- us recomano l'entrevista a Martin Baron, director de The Washington Post, publicada per El País. Baron anuncia un combat amb el president cada cop que menteixi, sempre amb les armes del bon periodisme. Molt interessants també les reflexions sobre el futur dels diaris.  

     La frase de la setmana

"Els empresaris fugen de Catalunya com de la pesta". El president del Círculo de Empresarios, Javier Vega de Seoane, acostumat a pronunciar frases polèmiques, va definir d'aquesta manera l'impacte que té el procés sobiranista en el teixit empresarial català. Vega de Seoane considera que la gestió dels dirigents catalans, amb Puigdemont al capdavant, espanta inversors, empresaris i emprenedors. Ho desmenteixen dades com aquesta: Catalunya ha captat el 31% de la inversió estrangera de tot l'Estat en els últims cinc anys, tal com destacava l'informe de l'agència per a la competitivitat de l'empresa, Acció. Al Cercle d'Economia no han agradat gens aquestes declaracions, tal com escrivia Pep Martí, que recollia declaracions de l'empresariat català. Esclar que el president del Círculo de Empresarios pronunciava frases com aquestes el dia que s'estrenava en el càrrec: "Els aturats, aquests pobrets que estan al carrer, estarien encantats de tenir un mercat laboral més flexible". Tot sensibilitat.
 

El nom propi

Corinna zu Sayn-Wittgenstein ha tornat a escena. El nom de l'aristòcrata alemanya ha reaparegut en les informacions periodístiques -publicades a la capçalera Público- que recullen el presumpte xantatge al CNI i la Casa Reial per fer públics detalls de la relació sentimental que Corinna mantenia amb Joan Carles I. Darrere d'aquests moviments hi hauria alts càrrecs policials del cercle íntim de l'ex-ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, que utilitzarien interioritats no conegudes de l'aventura extramatrimonial de l'anterior monarca per protegir-se d'investigacions judicials en curs. De la cúpula policial apadrinada per l'ex-ministre no n'hi ha ni un pam de net.   
   

Els imperdibles

Aquesta setmana hem conegut el programa de la quarta edició de l'Offside Fest 2017, el festival de documentals futbolístics de Barcelona. Aneu reservant entrades, que del 16 al 26 de març podreu veure al Cinema Maldà fins a 17 llargmetratges i 10 curtmetratges, perles per als bons amants del futbol. En el cartell d'aquest any destaquen treballs sobre la Juventus, la transcendència social i política de la selecció francesa, la revolució del futbol islandès o la trajectòria vital del gallec Santiago Formoso, que va tenir el privilegi de jugar amb Cruyff, Beckenbauer i Pelé al New York Cosmos. No feu salat.   
         

Joan Serra i Carné
cap de Política de NacióDigital



Vols rebre "La brúixola" de NacióDigital cada divendres a la tarda al teu correu electrònic?
 
Fes clic aquí per subscriure't-hi