entrevista

Vicenç Ruiz: «No per penjar moltes dades tens la ciutadania més informada»

El vicepresident de l’Associació d’Arxivers de Catalunya insisteix en la importància de comptar amb els arxius digitals per avançar en la rendició de comptes i apoderar la ciutadania

Argumenta que la sobirania tecnològica també implica garantir l'accés als algoritmes que controlen la informació a Internet

| 26/01/2017 a les 13:39h
Especial: Les entrevistes de NacióDigital
Arxivat a: Tecnologia, transparència, corrupció, Associació d'Arxivers-Gestors de Continguts, arxius, Vicenç Ruiz, digitalització
Vicenç Ruiz, vicepresident de l’Associació d’Arxivers de Catalunya | Adrià Costa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 26/01/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Vicenç Ruiz,és historiador diplomat en arxivística i paleografia. És també el vicepresident de l'Associació d'Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya (AAAC-GD), des de la qual es vol impulsar una democratització de la informació pública, perquè aquesta sigui més accessible a la ciutadania.

Aquest dijous ha participat com a ponent al segon Congrés de Govern Digital defensant que les organitzacions facilitin la transformació "cap a un govern digital i obert real". Conversem amb ell sobre la importància dels arxius en el procés de "perseguir la transparència real". Ruiz proposa una "alfabetització de la informació pública" així com dotar d'eines als ciutadans per desplegar habilitats que els permetin valorar i decidir les seves accions. 

- Espanya va assolir el 2016 el seu pitjor registre històric en percepció de la corrupció, segons Transparència Internacional. Avancem o retrocedim en matèria de transparència?

- Eradicar la corrupció al cent per cent i aconseguir la transparència total és una utopia. Fa any i mig que tenim llei de transparència a Catalunya, dos anys de la d'Espanya, i s'ha avançat però poc. Ara toca entendre-la com una cultura, perseguir la maduresa del procés. De res serveix acumular informació si no es garanteix la traçabilitat i la utilitat.

- Les administracions estan contentes perquè han fet els deures que marca la llei, però els ciutadans no fem servir el dret a saber. 

- No per penjar dades tens la ciutadania més informada. Nosaltres hem plantejat un conjunt d’indicadors, un Set de Maduresa, perquè les organitzacions s’autoavaluïn i es preguntin què significa tenir un sistema de gestió documental, que apostin per plans de preservació digital, esquemes de metadades, que pensin si s’han tingut en compte les opinions de la ciutadania, etc. Potser estem, com escrivia el consultor de Desidedatum Marc Garriga, en una "bombolla de les dades obertes”.

- Com és aquesta bombolla?

- En aquest moment de dades massives, potser cal frenar una mica i observar quins conjunts de dades són significatius i valuosos per a la ciutadania. I no anar tant a obrir dades sense criteri i apostar per un decreixement informacional, encara que sembli una heretgia. 
 

Vicenç Ruiz, vicepresident de l’Associació d’Arxivers de Catalunya Foto: Adrià Costa


- Si es potencia un decreixement informacional, no es complirà amb la llei de transparència.

- Generar informació és molt fàcil, però fer-la íntegre, fiable i útil és més complicat. En aquest sentit ho dic. I l’estructura arxivística no s’ha tingut en compte, tot i que la llei ho contempla. Tenim el perill de generar dos sistemes d’informació paral·lels: un destinat a les dades obertes (en mans de serveis d'informàtica o departaments tecnològics); i, un altre, de l’expedient del dia a dia (que ja tenien els arxius) però que- de mica en mica- es va deixant i pot arribar a ser museus de paper.

"Els arxius han d'esdevenir una eina de poder entre ciutadania i administracions"
 
- Vostè diu que “els arxius són la clau de volta de la transparència”. Per què?

- L'arxiu és el fonament de tota política. Qualsevol institució o empresa es basa en el control de la gestió de la informació. No és només una qüestió tècnica sinó també política: Què faig? A qui controlo? Proposem traspassar el rol de segles que ha tingut l'arxiu com arsenal de poder, a que esdevingui eina per apoderar la ciutadania. 

- Què cal perquè això sigui una realitat? La llei deixa clar que el servei d'arxius ha de definir la gestió documental i d'informació...

- Cert, la llei ho diu. Però continua havent-hi, és prejudici o marc mental que veu l’arxiu com una qüestió cultural, l'arxiu històric del segle XIX, que s’ocupa només dels expedients i tràmits. Això fa que els polítics, i bona part de la ciutadania, quan es parla de transparència i open data busquin altres perfils com juristes, tecnòlegs o informàtics. Cal entendre la nostra expertesa, des del moment que es genera el document fins que s'elimina. És més important la rendició de comptes que la transparència, perquè et permet garantir entendre què ha passat amb els documents i demanar responsabilitats.  

- La proposició de reforma de la llei de secrets oficials va en aquest sentit? 

- Exacte. Finalment, derogaran la llei franquista –encara vigent del 1968- i posaran un termini fixe, de 10 o 25 anys abans d'accedir a un material reservat. En tot el context europeu, érem l’únic país que no tenia aquest termini. Vivim a l’era d’Snowden, de la vigilància massiva, com podem estar segurs que durant aquest període no s'eliminaran documents? En cas de fer-se, n'hauria de quedar constància. No s'està pensant en la traçabilitat del document. S’actua des de punts de vista parcials sense una estratègia integral. Aquí els arxivers reclamem ser un punt nodal. 

- La comissionada de tecnologia de l'ajuntament de Barcelona, Francesca Bria, va presentar el pla de sobirania tecnològica fa uns mesos. Els arxivers també la defenseu. Teniu el mateix plantejament?

- La sobirania tecnològica és un concepte que defineix el dret de la gent a construir i dissenyar les eines o aparells que manega. Nosaltres diem que cal controlar el procés de decisió, per a què es fan servir, sobre quina informació i què se'n fa d'aquesta?  
 

Vicenç Ruiz, vicepresident de l’Associació d’Arxivers de Catalunya, entrevistat per Karma Peiró. Foto: Adrià Costa


- Vol fer transparents els algoritmes que controlen la informació digital?

- La Comissió Europea ja treballa en la rendició de comptes algorítmica, perquè són les empreses privades les que decideixen si a tu et concedeixen o no un crèdit a partir dels resultats d'un algoritme. I la fórmula d'aquests és secreta.  

- Google i Facebook funcionen per algoritmes. Vostè parla de bancs, qui més els fa servir i quina informació controlen?

- Tothom que té grans volums de dades i la manera d'explotar-les és mitjançant algoritmes. Com es construeixen? Aquí està la clau. Quan afecta l'administració, però també als consumidors, s'ha de poder tenir clars els criteris per saber si vulneren o no els drets ciutadans. Una part de la sobirania tecnològica hauria de garantir l'accés a entendre com estan construïts els algoritmes. I també ens hem de preguntar, qui s'està beneficiant del big data. S'estan destinant recursos per què només uns quants puguin lucrar-se o per crear un creixement pensant en el conjunt?  

-  El concepte slow data promou una cura especial de la dada per reportar beneficis a la societat. Veu possible aquesta via?

- S'hauria d'intentar. L'slow data persegueix –a diferència del bg Data- la qualitat del procés de recollida i anàlisi a partir de conjunts de dades més petits. Tot això s'ha d'intentar treballar de manera més coordinada. Hem demanat que al Pla Nacional de la Societat Digital que ha de començar a caminar ara, que es contemplin molts d'aquests aspectes.

"S'ha de democratitzar l'accés a la informació històrica, però no només en un horari de consulta i reservat als investigadors"
 
- La Comissió per la Dignitat va presentar a l'octubre una proposició de llei per declarar nuls els consells de guerra sumaríssims, celebrats del 1938 al 1975. Des de l'Associació d'Arxivers plantegeu també accedir a la informació dels sumaríssims. Per què és tan important?

- Aquest és un cas molt evident del paper dels arxius, per transcendir del relat històric. Si ens limitem a la nul·litat de la declaració, ens podem trobar que el Tribunal Constitucional s'ho carregui. I tendim a reduir una qüestió important. Fem aliens a la seva història a totes les víctimes i als que van patir penes. És molt més important que ells mateixos s'apropiïn de la informació i la recontextualitzin. Ara en un judici sumaríssim només queda la veu de l'estat feixista que diu que aquella persona va ser un delinqüent o un revoltat. Però a partir del context podem generar una nova visió si donem veu als afectats i als seus familiars. El valor democràtic pot transcendir la memòria històrica. 
 

Vicenç Ruiz, vicepresident de l’Associació d’Arxivers de Catalunya. Foto: Adrià Costa


- De quina manera es difondria aquesta informació?

- La clau és que s'accedeixi a recontextualitzar la informació amb les famílies. En aquests moments ja hi ha més de 81.000 expedients en una guia de l'Arxiu Nacional de Catalunya i es podria passar a dades obertes, garantint un tractament universal. La potencialitat de la informació és aquesta, no és només un relat.

"Cal potenciar l'alfabetització en informació pública i donar eines per saber quan les informacions són falses"
 
- I aquest volum de processos sumaríssims que ha esmentat s'haurien de digitalitzar per fer-los accessibles a més gent...

- Sí. Navarra ja ha començat amb més d'un miler de fitxers i unes 40.000 fitxes personals. És informació pública i ha de ser tractada com a tal. No pot ser una relíquia. S'ha de garantir la reutilització amb la participació de la ciutadania que la va generar, per acció o per omissió.

- Proposa un rendiment de comptes històric?

- Exacte. Democratitzar l'accés a la informació històrica, però no només en un horari de consulta i per als investigadors. Ara potser és més necessari que mai, estem vivim una etapa en l'àmbit polític on cada formació té un lligam amb el passat. L'administració ha de donar el context fiable, perquè cadascú se'n faci el seu relat. Això és considerar a la ciutadania major d'edat. 

- Un moment... vol dir que la ciutadania està per revisar arxius del passat?

- La ciutadania no és un tot. Hi ha multiplicitat d'interessos. La rendició de comptes sorgeix quan alguna cosa no funciona. Ara el "Govern obert" va en la línia de fer participar la ciutadania. Però clar, així com el segle XIX-XX es va generalitzar l'escolarització perquè calien uns mínims d'alfabetització perquè el ciutadà/treballador fos efectiu dins del sistema, ara cal potenciar l'alfabetització en informació pública i donar eines per saber quan les informacions són falses.
 

Vicenç Ruiz, vicepresident de l’Associació d’Arxivers de Catalunya. Foto: Adrià Costa


- El terme post-veritat va ser recollit pel diccionari Oxford de la llengua anglesa com la paraula del 2016...

- Cert, i hem patit les fake news de Facebook durant les passades eleccions nord-americanes afavorint Trump. Quines eines té el ciutadà per distingir la veritat de la falsedat? Davant d'una informació ens hem de fer preguntes: cita fonts que donin credibilitat? Està recollida en altres mitjans? Dóna context? Des de l'Associació d'Arxivers ja fa temps que demanem que l'administració proposi campanyes d'alfabetització en informació pública, d'anàlisi i de contextualització. És una qüestió d'interès polític. Com es gestiona la informació documental? Per què el coneixement històric només pertany als historiadors i no està també en mans dels ciutadans?

"Des del portal de transparència de Noruega el ciutadà té classificada la informació, i sol·licita per correu-e documents sense traves d'identificació"
 
-  Tot això que comenta implica molts canvis socials...

- Es podria fer des d'una comunitat d'arxius. El govern obert significa posar la maquinària de l'exercici del govern. Si no hi ha participació ciutadana de com gestionar el conjunt de l'actuació de l'administració, no hi haurà canvis. La qüestió dels manters, de l'habitatge públic segons qui governi això serà un tema de civisme, d'ordre públic, de justícia social o de codi penal. És molt diferent com classifiques aquests tràmits i informació. Aquí parlem de voluntat política, de com entenem la societat. Tant les smart cities com el govern obert es venen com conceptes tecnològics, però en realitat és política.

- Hi ha algun govern modèlic en el sentit que proposa?

- Un govern no, però sí moltes iniciatives que et donen pistes de com hauria de ser una societat digital, que tendeixi cap a una democràcia efectiva. Els països més transparents, on es persegueix més la corrupció- Finlàndia, Gran Bretanya, Nova Zelanda, Dinamarca- sí que estan integrant els arxius amb la e-administració. Des del portal de transparència de Noruega el ciutadà té classificada la informació, sol·licita per correu-e documents i els rep digitalitzats. No s'ha de preocupar per identificar-te amb claus especials, ni res més. El portal té unes vint mil peticions mensuals. En cinc anys porta un milió dos-cents mil accessos a la informació per part de la ciutadania. Comparem aquestes xifres amb les de Catalunya... Noruega! que té cinc milions d'habitants. Són menys que nosaltres. 

- Tampoc portem tant de temps amb llei de transparència...

- Potser sí, però la llei 11/2007, de relacions del ciutadà amb l'administració electrònica ja apuntava això. La llei de transparència del 2014 també. Portem molts anys començant. És un etern retorn perquè mai es té en compte la integració de tota la estructura de la informació de les administracions. Ni s'aprofita la informació dels arxius per generar rendiment econòmic. En canvi, en els països on s'ha fet diferent els ciutadans accedeixen al que els interessa, sense traves. No necessitem portals de transparència que no es consulten, tal com va demostrar l'enquesta que l'any passat va fer Localret. S'han de trobar alternatives que provoquin un canvi de model. 
 

Vicenç Ruiz, vicepresident de l’Associació d’Arxivers de Catalunya. Foto: Adrià Costa

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, reunits a la Moncloa | Twitter.
01/01/1970
Els socialistes també avancen que l'aplicació de l'article 155 comportarà la intervenció de TV3 i dels Mossos d'Esquadra
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb les conseqüències de l'1 d'octubre
 10:38 ÚLTIMA HORA El PP i el PSOE pacten convocar eleccions a Catalunya el gener. El Consell de Ministres es reunirà aquest dissabte de forma extraordinària per aprovar les mesures derivades del 155.
 10:32 VÍDEO El PSOE ja confirma que s'intervindrà TV3. La secretària d'igualtat del partit Carmen Calvo considera que la Generalitat, els mitjans de comunicació i les forces de seguretat "han de ser neutrals".
 09:53 El CTTI espera l'arribada de la Guàrdia Civil per buscar correus de l’1-O. Els treballadors esperen a l'interior però els agents, que han de buscar informació sobre la "inacció" dels Mossos durant el referèndum, encara no han arribat.
 09:50 Ada Colau reclama al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que renunciï a la via unilateral perquè redueix els consensos. "No donarem suport a una declaració unilateral d'independència, assumeixi la forma que assumeixi", adverteix.
 09:49 Ada Colau retreu a Iceta que dugui una xapa a favor del diàleg i vegi "inevitable" l'aplicació del 155. "Si està pel diàleg, no pot estar pel 155", defensa.
 09:49 L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, considera que el pacte amb el PSC a l'Ajuntament "funciona molt bé", però creu que no es pot concebre l'aplicació de l'article 155, cosa que podria portar a trencar l'acord de govern de BComú amb els socialistes, segons ha dit als Matins de TV3.
 09:22 Junqueras aposta per declarar la independència «el més aviat possible». El vicepresident del Govern rebutja convocar unes eleccions autonòmiques: "Crec que no és la millor manera d'avançar".
 09:15 El diputat de la CUP al Parlament Benet Salellas defensa: "La república catalana és l'única possibilitat de defensar-nos dels atacs de l'estat espanyol". Ho ha dit als Matins de TV3.
 08:59 Oriol Junqueras assegura que el trasllat de seus socials d'empreses fora de Catalunya "no té impacte" sobre la recaptació de l'IVA, l'IRPF ni l'impost de societats. A més, defensa que la decisió de les companyies és "temporal".
 08:55 Oriol Junqueras, sobre el nou registre de la Guàrdia Civil al CTTI per buscar correus de l'1-O: "És diàleg a tota màquina".
 08:51 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil es persona al CTTI per buscar correus de l'1-O.
 08:49 Oriol Junqueras rebutja convocar unes eleccions autonòmiques. "Crec que no és la millor manera d'avançar", argumenta.
 08:49 Oriol Junqueras afirma que, si depèn d'ell, la declaració d'independència es farà "de la millor manera i en el temps més curt possible".
 08:48 El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, no descarta que acabi empresonat: "No ho he descartat mai". Ho ha dit en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio.
 
 08:36 L'independentisme pressiona l'Estat amb cues per retirar diners dels bancs. ANC i Òmnium demanen als ciutadans que treguin efectius de les cinc principals entitats financeres i que, en el cas del Banc Sabadell i La Caixa, especifiquin el rebuig a la decisió del canvi de seu.
 08:32 ​Fernando Martínez-Maillo considera "una barbaritat" la crida de l'ANC i Òmnium a retirar diners dels caixers, i afirma que "potser és per pagar la fiança del senyor Mas". Segons ell, "aquestes organitzacions han demostrat la seva actitud anticonstitucional".
 08:32 El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, assegura que Puigdemont té de marge per "rectificar i tornar a la legalitat" fins que se celebri el ple del Senat. No obstant això, ara com ara "no queda cap altra opció que aplicar l'article 155", segons ha dit en declaracions a la Cadena SER. L'objectiu últim és convocar eleccions, ha afegit.
 08:03 Arrenca la primera "acció directa pacífica" convocada per Crida per la Democràcia per pressionar l'Estat. De moment, poc moviment als caixers del cinc grans bancs de Catalunya.
 23:54 Inés Arrimadas titlla d'"irresponsables" l'ANC i Òmnium per la crida a retirar diners dels bancs. Crida per la Democràcia insta la ciutadania a fer-ho aquest divendres, de 8 a 9 del matí, als cinc principals bancs.
 23:34 VÍDEO El «Polònia» versiona el «Help Catalonia» d'Òmnium: «Forget Catalonia». El programa d'humor ha girat la truita i ha posat al davant de la càmera la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaria demanant ajuda per Espanya davant els "deu o vint" catalans independentistes.
 23:33 Ciutadans a Manresa afirmen que "se senten tristos" pel que va passar l'1 d'octubre i amb l'empresonament dels "Jordis". El ple de l'Ajuntament de Manresa demana la dimissió i declara persones "non grates" Mariano Rajoy, Juan Ignacio Zoido, Enric Millo i Emilio Ablanedo, i exigeix el cessament immediat del responsable directe de l'operatiu, Diego Pérez de los Cobos.
 23:16 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil abandona la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Lleida després d'onze hores. Han estat recopilant les gravacions de la centraleta de comunicacions de la comissaria de Ponent l'1-O i la informació dels mòbils de dos comandaments i un agent.
 22:06 VÍDEO Un centenar de persones reben Albiol a Sant Cugat amb una cassolada per reclamar la llibertat del Cuixart i Sànchez. El president del PP català ha assistit a la inauguració de la nova seu a la localitat vallesana.
 22:05 ÚLTIMA HORA ANC i Òmnium criden a retirar diners dels bancs per pressionar l'Estat. Les associacions demanen als ciutadans que treguin efectius de les cinc principals entitats financeres i que, en el cas del Banc Sabadell i La Caixa, especifiquin el rebuig a la decisió del canvi de seu.
 21:40 VÍDEO Crida per la Democràcia, abans d'anunciar les accions directes: «Recorda, no estàs sol». L'entitat ha publicat un vídeo a les xarxes socials en què recorda que "junts ho podem tot", en referència a les futures mobilitzacions organitzades pel sobiranisme.
 21:37 El vicepresident Oriol Junqueras ha admès aquest dijous que el Govern està "gens satisfet" amb el fet que algunes companyies hagin traslladat les seus socials fora de Catalunya, però ha volgut remarcar que hi ha 260.000 empreses que es mantenen.
 21:24 Agbar reubicarà la seu social a Barcelona quan es recuperi l'«estabilitat». El conseller delegat de la companyia assegura que traslladar-se a Madrid va ser una decisió "dolorosa".
 21:11 Unes 700 persones protesten contra el govern espanyol en dues manifestacions pel centre de Girona. Durant les marxes s'han escoltat crits contra l'aplicació de l'article 155 i demanant la llibertat de Sánchez i Cuixart.
 21:04 Jordi Ballart guarda silenci davant de l'aplicació del 155 amb l'aval del PSOE. L'alcalde de Terrassa va assegurar que plegaria per "ètica" si els socialistes avalaven la intervenció de l'autonomia catalana. Informa Albert Prieto i Sergi Ambudio.
 20:44 Europa insisteix: "No hi ha espai per a la mediació internacional". Donald Tusk, president del Consell Europeu, assegura que Catalunya "no forma part a nivell formal" de les converses entre els líders del continent.
 20:31 VÍDEO El Teatre Nacional, dempeus cridant «llibertat» per Sànchez i Cuixart. El TNC ha dedicat l'estrena de l'obra "Desig sota els oms" als líders sobiranistes empresonats.
 20:30 La pluja frustra la segona concentració a Tarragona per exigir l'alliberament de Cuixart i Sànchez. Tot i les condicions meteorològiques adverses, una cinquantena de persones s'han aplegat a les portes de la subdelegació del govern espanyol per demanar la llibertat dels «presos polítics». Informa Jonathan Oca.
 20:19 La referència cinematogràfica del «The Telegraph» per il·lustrar l'independentisme. El diari britànic publica una vinyeta representant el procés català coincidint amb l'anunci de l'aplicació del 155.
 20:09 PRIMÍCIA ERC ja està a punt pel pitjor escenari: té un pla per si la il·legalitzen. Els republicans han informat els seus quadres sobre com reaccionar per preservar l'organització i la logística del partit. Per Roger Tugas. 
 20:03 La Fiscalia maniobra perquè el Govern aparti Josep Lluís Trapero de les seves funcions. El ministeri públic demanarà a l'Audiència Nacional que notifiqui al Departament d'Interior les mesures cautelars contra el major per sedició i s'apliquin les normes disciplinàries de l'estatut de la policia catalana.
 19:49 L'anunci del 155 ja afecta l'economia: l'Ibex tanca en vermell i la prima de risc s'enfila. Melià Hotels i la immobiliària Colonial han liderat les pèrdues del selectiu espanyol a la borsa.
 19:47 Les càrregues de l'1-O van ser «desproporcionades i violentes», segons entitats de drets humans. ​Un informe de la plataforma #SomDefensores denuncia l'ús de la força per part de la Policia Nacional i Guàrdia Civil el dia del referèndum.
 19:46 EN PROCÉS «En un escenari de conflicte, Espanya sap que hi té molt a perdre». Oriol March, redactor de Política de NacióDigital, analitza els passos previs a l'aplicació del 155 i l'aixecament de la suspensió de la declaració de la independència.
 19:10 Concentració davant la delegació del govern espanyol per l'alliberament de Sànchez i Cuixart. Desenes de manifestants convocats per la CUP protesten sota la pluja per l'empresonament dels presidents d'Òmnium i ANC.
 19:05 Les càrregues de l'1-O van ser «desproporcionades i violentes», segons diverses entitats de drets humans. Un informe de la plataforma #SomDefensores, presentat aquest dijous, denuncia l'ús de la força per part de la Policia Nacional i Guàrdia Civil el dia del referèndum.
 18:53 Ple monogràfic o debat de política general: les vies per declarar la independència; ho expliquen Sara González i Oriol March. Junts pel Sí i la CUP perfilen la millor manera d'aixecar la suspensió amb l'horitzó de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. L'independentisme sospesa sotmetre a votació el procés constituent per sumar suports dins de Catalunya Sí que es Pot.
 18:49 El mail que ha enviat el govern espanyol a l'ambaixador belga: «Prenem nota». Madrid s'ha queixat al representant del govern de Bèlgica a l'Estat per les declaracions del primer ministre Charles Michel fent una crida al diàleg.
 17:36 Demanen un "relleu urgent" dels agents de la Guàrdia Civil destinats a Catalunya per aturar el procés independentista. L’Associació Espanyola de la Guàrdia Civil es mostra convençuda que de voluntaris "no en faltaran".
 17:28 Carme Forcadell, al «Frankfurter Allgemeine»: «Europa no pot mirar més cap a una altra banda». La presidenta del Parlament denuncia al diari alemany que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez són "presos polítics".
 17:28 El Parlament Europeu descarta fer un debat sobre l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El vicepresident del PPE, Esteban González Pons, ha afirmat que l’Eurocambra no pot “censurar” l’acció de la justícia quan s’actua “d’acord” amb la llei.
 17:19 Vladimir Putin: «Europa hauria d'haver pensat molt abans en el problema de Catalunya».
 17:04 De L'estaca a La flama: 155 cançons de lluita per aplicar aquests dies. Una llista d'Enderrock amb temes que criden "a la revolta, a la unitat, a la resistència i, sobretot, a la pau per davant de tot".
 16:19 Urkullu demana al govern espanyol que no apliqui l'article 155 perquè no s'ha declarat la independència. El lehendakari reclama a Puigdemont i a Rajoy que dialoguin "sense condicions ni humiliacions".
 16:12 El Suprem manté la intervenció de Montoro als comptes de la Generalitat. El tribunal rebutja el recurs del Govern i recorda que els diners del FLA no es poden destinar a "finançar una activitat inconstitucional" com el referèndum.
 16:09 L'ex-primer ministre d'Itàlia i líder del partit Forza Italia (FI), Silvio Berlusconi, ha assegurat que ell no hauria enviat la Guàrdia Civil per impedir l'1-O. "És una crisi molt difícil que, crec, pot resoldre's amb el diàleg. Jo no hauria enviat la Guàrdia Civil als catalans per obstaculitzar el vot en el referèndum", ha declarat quan ha arribat a Brussel·les per participar en una reunió del Partit Popular Europeu (PPE) prèvia al Consell Europeu.
Entrades anteriors »
Ferran Casas
01/01/1970
Les entitats han decidit que la primera víctima de l'acció directa siguin els bancs, que han decidit jugar un rol polític. Avui també són notícia el consell europeu, els pactes del PSC, les 155 cançons de lluita, el manifest dels «clàssics» de l'ANC, la pantanada de Tous i Quimi Portet
Carles Puigdemont, en un acte amb els Mossos d'Esquadra | Govern
01/01/1970
L'executiu preveu que l'Estat prengui mesures "quirúrgiques" que afectin competències claus de l'autogovern, des de l'estructura política i administrativa fins al comandament dels Mossos | "La Generalitat no desapareixerà", assenyalen al Govern en referència a una intervenció agressiva de l'autonomia que substitueixi alts càrrecs
Carles Puigdemont i Jordi Turull, durant el consell nacional del PDECat | ACN
01/01/1970
El president garanteix al PDECAT que "posarà el play" i s'avança cap a un ple extraordinari en un termini de pocs dies | Membres del Govern consideren l'opció "menys dolenta" que hi hagi noves eleccions però ERC, Demòcrates i la CUP la rebutgen | Els partits preparen els quadres per la "fase resolutiva" si s'intervé l'autogovern
Josep Soler, director de l'Institut d'Estudis Financers | Adrià Costa
Pep Martí | 11 comentaris
01/01/1970
El director general de l'Institut d'Estudis Financers afirma que el govern espanyol menteix quan diu que "una Catalunya independent seria inviable" | Crític amb el procés, l'economista assegura que "una intervenció dura de l'Estat faria que l'independentisme passés del 50% al 80%"
Sara González | 20 comentaris
01/01/1970
Dirigents socialistes manifesten la seva incomoditat amb un discurs del PSOE que consideren massa ancorat a l'estratègia de Rajoy | L'escalada repressiva del govern espanyol ha motivat que alcaldes del PSC s'hagin pronunciat al marge de les consignes de la direcció d'Iceta