La CUP no en té prou i insisteix en apujar els grans impostos

La formació de l'esquerra independentista troba a faltar canvis en la fiscalitat a la darrera proposta de pressupostos | Demanen que es posi una "data de caducitat" a l'intent d'acordar el referèndum amb l'Estat

Albert Botran, diputat de la CUP
Albert Botran, diputat de la CUP | ACN
24 de gener del 2017
Actualitzat a les 19:08h
El Govern ha deixat ben clar que ja ha fet la darrera proposta de pressupostos a la CUP i ara són els anticapitalistes els que han de prendre una decisió final. Serà dissabte quan anunciaran si pensen votar-hi a favor o en contra. El diputat de la CUP Albert Botran sí que ha fet, però, una prèvia sobre les últimes mesures que el Govern ha posat sobre la taula per acostar posicions. Ha reconegut els avenços, però ha subratllat que el seu grup segueix trobant a faltar "alguna mesura en fiscalitat redistributiva"; és a dir, que es toquin, com porten demanant durant tota la negociació, alguns dels grans impostos: successions i donacions, patrimoni o els trams de l'IRPF de les rendes altes.

Botran ha explicat que fins la setmana passada almenys ERC sí que semblava favorable a debatre sobre el model fiscal encara que finalment el Govern hagi tancat la porta, finalment, a fer cap canvi en aquesta matèria.

El diputat de la CUP ha assegurat que la decisió que la CUP prengui dissabte serà la "definitiva", fins i tot si s'ajorna el debat de pressupostos perquè algun partit de l'oposició decideix portar els comptes al Consell de Garanties Estatutàries. Botran ha reconegut "avenços" en matèria d'educació després que el Govern hagi accedit a la contractació de 3.500 docents. Amb tot, els anticapitalistes insten l'executiu català a pactar aquestes mesures, així com l'avançament en la implementació de la renda garantida, amb els moviments i sectors socials. Els cupaires sí celebren mesures com la fiscalitat ambiental o el fons pel medi ambient i de lluita contra el canvi climàtic.

Pel que fa al manifest presentat per la comissió del Pacte Nacional pel Referèndum encapçalada per Joan Ignasi Elena, la CUP celebra que s'hagi posat en marxa aquest grup impulsor. Tot i que els anticapitalistes "respecten" que encara hi hagi qui confiï en poder arribar a un acord amb el govern espanyol, asseguren que no hi veuen "recorregut" i per això han demanat que es posi una "data de caducitat" que doni per esgotat l'intent de pactar amb el referèndum. A partir d'aquest moment, asseguren, caldria que es mantingués "la unitat pro referèndum" quan el referèndum s'hagi de fer de forma unilateral.