Barcelona invertirà 42 milions per construir el nou parc de les Glòries a partir de l'any que ve

El projecte tindrà un sobrecost del 40% i el govern municipal diu que l'encariment s'explica per l'adaptació del parc a les propostes ciutadanes | El recinte, que no inclourà el mirador dissenyat en el projecte inicial, disposa d'una superfície de 9,5 hectàrees

El futur parc de la plaça de Glòries de Barcelona
El futur parc de la plaça de Glòries de Barcelona | Ajuntament de Barcelona
Redacció
19 de gener del 2017
Actualitzat a les 20:35h
L'Ajuntament de Barcelona preveu començar a construir el parc de la plaça de les Glòries durant el primer semestre del 2018. Per fer realitat l'obra s'invertiran uns 42 milions d'euros, segons ha detallat la tinent d'alcalde Janet Sanz, que ha especificat que el metro quadrat tindrà un cost d'uns 290 euros, "xifra bastant similar" a la de les urbanitzacions d'altres espais i carrers.

El projecte del futur parc, presentat als veïns aquest dijous, "manté l'essència del projecte inicial de la Canòpia Urbana" -que va guanyar un concurs internacional el 2013-, però s'ha adaptat a les peticions veïnals, incorporant diversos espais, com zones de jocs infantils, dues per a gossos, i una altra per ubicar fires de ciutat.

La redacció del projecte executiu finalitzarà el mes de juny i les obres s'iniciaran el primer semestre de l'any que ve, començant per la part central sobre de la Gran Via i abans que s'acabin els túnels. Sanz ha subratllat que, tot i que les obres comencin el 2018, probablement el parc no estarà acabat aquest mateix any.
 

La futura rambla dels Encants, a l'àmbit de les Glòries. Foto: Ajuntament de Barcelona


La tinent d'alcalde ha assegurat que l'espai serà "un pulmó verd i també un parc de proximitat, perquè permet cosir barris que històricament han estat separats" per infraestructures que només permetien el pas de vehicles i no estaven destinades a l'ús ciutadà. Preguntada per l'augment del cost -el projecte original ascendia a 30 milions-, ha explicat que ha augmentat per la necessitat d'incorporar les propostes ciutadanes a la inicial, "que era molt senzilleta", i no tenia concretats els usos ciutadans i els elements urbans que s'han decidit.

"Passem d'un projecte que va guanyar un concurs a un projecte parlat amb els veïns", ha defensat Sanz, que ha recordat que el parc -de 9,5 hectàrees- posa en valor elements històrics com el Rec Comtal i el patrimoni industrial, amb les antigues Fàbrica de Paraigües i la Sucrera.

Inclourà una gran un gran espai obert; espais verds; circuits didàctics i d'esport; una zona per a espectacles; pistes de bàsquet, de ball i patinatge; camps de petanca; un àmbit polivalent per a celebrar fires de barri; un espai d'aigua sobre paviment; horts associatius; un espai polivalent elevat amb vistes sobre la Gran Via, i una rambla com a espai de passeig, en la qual es podran ubicar fires de ciutat.

Respecte al projecte inicial, la proposta suprimeix el mirador elevat amb forma d'escala de cargol al centre perquè els veïns han apostat per altres opcions. Sanz ha assegurat que el pla previst "es complementa amb la mirada dels veïns".

 

El mapa de com serà el parc de les Glòries de Barcelona. Font: Ajuntament de Barcelona


Tramvia i túnels

Preguntada pel pas del tramvia, ha assenyalat que el document ja aprovat en Comissió de Govern preveu que envolti el parc --el regidor d'Arquitectura, el socialista Daniel Mòdol, aposta perquè el atraviese-- per garantir la connexió amb les diverses línies d'autobús a l'intercanviador que es preveu davant del Disseny Hub, una cosa que assegura que recolzen els veïns.

Sobre la construcció dels túnels, ha garantit que es mantenen els calendaris i el cost, encara que estan debatent amb els veïns "opcions possibles sobre les problemàtiques que van motivar fer els túnels", vinculades a la mobilitat.
Arxivat a