Tina Vallès guanya el premi Llibres Anagrama amb «La memòria de l'arbre»

El jurat ha destacat "l'habilitat narrativa de l'autora, l'estil contingut, l'alt domini de la llengua i la credibilitat de la veu del nen narrador"

La barcelonina Tina Vallès, guayadora del segon premi Llibres Anagrama
La barcelonina Tina Vallès, guayadora del segon premi Llibres Anagrama | Europa Press
16 de gener del 2017
Actualitzat a les 15:13h
L'escriptora i filòloga barcelonina Tina Vallès (Barcelona, 1976) és la guanyadora del segon premi Llibres Anagrama, amb l'obra La memòria de l'arbre. El jurat ha destacat "l'habilitat narrativa de l'autora, l'estil contingut, l'alt domini de la llengua i la credibilitat de la veu del nen narrador", ingredients que fan del llibre "una petita joia de gran nivell literari".
 
"En un principi, era una història esquemàtica entre un avi i un nen, i sobre la memòria", explica l'autora. De seguida, però, l'obra va créixer i va acabar escrivint sobre els avis, en un paisatge com el de la Conca de Barberà i vinculant-lo amb l'escenari present de l'escriptora, el barri de Sant Antoni de Barcelona. Dos llocs que vinculen passat i futur, malgrat que l'obra "no és autobiogràfica". Passejades, converses i moltes preguntes són el gruix central d'un llibre que mostra una relació singular amb el fil conductor d'un arbre, un desmai: "el pinyol de tota la història".

Cada capítol de La memòria de l'arbre té onze escenes, "molt ben trenades entre elles", segons destaca Isabel Obiols, membre portaveu el jurat. També ha indicat que el ritme de lectura "és tranquil". Vallès, al seu torn, ha explicat que la novel·la va començar-la "a pensar" durant el 2013, i que ha estat escrita amb "un mètode molt reposat". L'autora tenia la trama des del principi, però també tenia clar que era "molt important trobar una veu i un punt de vista, cosa que vaig trobar fent assaig-error".

Una autora de trajectòria consolidada

Vallès és autora dels reculls de relats L'aeroplà del Raval (LaBreu, 2006), Un altre got d'absenta (LaBreu, 2012) i El parèntesi més llarg (Proa, 2013), que va obtenir el premi Mercè Rodoreda 2012 de contes i narracions. També ha escrit la novel·la Maic (Baula, 2011). És editora del portal Paper de vidre, especialitzat en contes i tot un referent del sector. També és fundadora de l'Associació Professional de Traductors i intèrprets de Catalunya (APTIC).

A la segona convocatòria del premi Llibres Anagrama, que és dotat amb 6.000 euros, s'hi han presentat 18 originals i serà traduïda al castellà properament, tal com ja va passar amb els dos primers premiats, Albert Forns i Anna Ballbona. El jurat és format per Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Sergi Pàmies, Isabel Obiols i l'editor Jordi Herralde.