Neu, oli i màgia, entre les cinc propostes del cap de setmana

El Dia Mundial de la Neu, la Festa dels Tonis a Osona, el Tradicionàrius, la Festa de l'Oli i l'Oliva d'Ullastrell, i el 5è Festival Internacional de Màgia de Manresa

Esquiadors de muntanya a la Molina
Esquiadors de muntanya a la Molina | Josep Maria Montaner
13 de gener del 2017
Actualitzat el 16 de gener a les 6:24h
Catalunya s'omple cada cap de setmana d'un ventall molt divers d'activitats culturals i d'entreteniment. D'entre tota l'oferta, aquestes són les cinc propostes que us recomanem des de la redacció de NacióDigital per gaudir al màxim del temps de lleure, oci i cultura.

Dia Mundial de la Neu
Diverses estacions d'esquí catalanes. 15 de gener

Aquest diumenge 15 de gener és el Dia Mundial de la Neu, motiu i excusa perfectes perquè la majoria d'estacions catalanes ho festegin amb activitats pensades per a tota la família, com concurs de ninots de neu, baixades de torxes o competicions per a freestylers de totes les edats. La jornada és promoguda per la Federació Internacional d'Esquí (FIS) i forma part d’una campanya iniciada per l'entitat per tal d’acostar la neu als infants i propiciar-ne un gaudi en un entorn familiar.

La Festa dels Tonis
L'Esquirol, Taradell, Roda de Ter i les Masies de Roda. 14 i 15 de gener

Tal com mana la tradició, Catalunya viurà aquest cap de setmana una gran diversitat de festes en honor de Sant Antoni Abat. Carros i animals són els protagonistes de les cercaviles en honor del sant. D'entre totes, ens volem fixar enguany en la Festa del Tonis, una de les tradicions més arrelades a la comarca d'Osona. El passant dels Tres Tombs, amb carruatges i cavalls de tota mena, se celebra aquest cap de setmana a quatre poblacions de la comarca: l'Esquirol, Roda de Ter i les Masies de Roda, i Taradell.
 

Passant dels Tonis de Taradell. Foto: Adrià Costa


Festa de l'Oli i l'Oliva
Ullastrell. Del 15 al 22 de gener

Com cada tercer cap de setmana de gener des de fa sis anys, Ullastrell acull la Festa de l'Oli i l'Oliva. Una hipòtesi afirma que el topònim d'Ullastrell prové d'Ullastre, un olivera salvatge que ha estat domesticada i treballada pels pagesos de la localitat durant centenars d'anys. Això ha fet que la producció d'oli al poble sigui una de les tradicions agrícoles que encara es mantenen arrelades avui en dia. La fira vol respondre, de la mà dels pagesos productors, preguntes com: quins tipus d'oli hi ha? Quines són les espècies pròpies d'oliva?, què és l'oli Becarut?, com funciona un molí? En tenim un a Ullastrell? Una festa deliciosa, dedicada a un art mil·lenari. Podeu consultar tota la programació aquí.

Tradicionàrius, Festival Folk Internacional
Centre Artesà Tradicionàrius. C.A.T., Barcelona. A partir del 13 de gener

La música d'arrel no passa mai de moda: resisteix els embats dels nous i dels vells temps, segueix sempre a un ritme constant, i defuig la febre passatgera dels nous estils que van assaltant les llistes de preferències del públic. I el Tradicionàrius arriba als trenta anys en plena forma, amb pas ferm i sense renunciar a l'essència del primer dia. És per això que els organitzadors han ideat un espectacle inaugural que unirà passat i futur: Trenta Tradicionàrius Traçats (1988 - 2017), un espectacle programat aquest divendres i que compta amb la participació de tots el grups que van actuar l'hivern del 1988, en la primera edició del festival.
 

Jaume Arnella en un concert a Ripoll amb Carles Belda. Foto: Arnau Urgell


Nit dels genis: 5è Festival Internacional de Màgia
Kursaal, Manresa. 14 de gener

Fets inversemblants plens de fum, colors, aparicions, desaparicions, tensió... tot això omplirà de màgia la Sala Gran del Kursaal amb els números sorprenents del Festival Internacional de Màgia, interpretats per Oleg Kram (Rússia), MoneyKen (Rússia), Rafael Schölten (Holanda), Cristof (França), Davide Tizzano (Itàlia), David Díaz i Mag Ramó. Una nit per tancar els ulls, somiar i deixar-se portar i creure que tot pot ser possible.