Junqueras es reuneix avui amb Santamaría per reclamar el referèndum

La trobada tindrà lloc a Barcelona i el vicepresident català té previst abordar també la crisi del deute espanyol i l'esgotament del fons de reserva de les pensions, però no els 46 punts reclamats per Puigdemont a Rajoy

Junqueras, en la reunió amb Santamaría que va tenir lloc a La Moncloa
Junqueras, en la reunió amb Santamaría que va tenir lloc a La Moncloa | Moncloa
10 de gener del 2017
Actualitzat a les 15:39h
Els vicepresidents català, Oriol Junqueras, i la seva homòloga espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, es reuniran aquest dimarts, per celebrar la reunió que va demanar el també conseller d'Economia i Hisenda, segons ha avançat Catalunyà Ràdio i ha confirmat NacióDigital. Fonts del departament de la Vicepresidència expliquen que la trobada tindrà lloc a la tarda a Barcelona, aprofitant que la número dos del govern espanyol s'ha desplaçat a Catalunya per inaugurar aquest migdia, junt a la ministra de Treball i Seguretat Social, Fátima Báñez, l'Oficina Integral de la Seguretat Social a Reus.

Tanmateix, des de la conselleria expliquen que Junqueras no té intenció d'abordar els 46 punts sobre demandes relatives a temàtiques diverses que va lliurar Carles Puigdemont a Mariano Rajoy en la seva última reunió. D'aquests, el vicepresident té previst abordar la celebració del referèndum, el principal objectiu de la legislatura per al Govern i al qual l'executiu central i el PP ja hi han tancat la porta. De fet, Santamaría ja va deixar clar que només preveu negociar els altres 45 punts.

A banda, Junqueras també vol tractar la situació financera de l'Estat, arran de la informació publicada aquest dilluns per El Mundo conforme el govern espanyol haurà de col·locar cada dia 550 milions de deute aquest 2017, arran dels nombrosos venciments a afrontar aquest any, i amb uns interessos del deute que van en augment. La Generalitat creu que la crisi del deute espanyol pot jugar a favor de les aspiracions sobiranistes, si a nivell internacional es visualitza que Catalunya sí que compleix i és autosuficient per fer front a les necessitats financeres. El tercer punt que té previst posar sobre la taula el vicepresident català és el futur de les pensions i el buidatge continuat del fons de reserva creat per pagar-les, per part de l'executiu central.

El vicepresident confirma els temes que plantejarà

Junqueras ha confirmat els temes que vol abordar amb Sáenz de Santamaría, després de signar un conveni amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per tancar la presó Model. Preguntat pels periodistes, el vicepresident ha explicat que les citades qüestions, com el futur de les pensions, són temes "que afecten el conjunt dels governs europeus", i ha recordat que ja els havia plantejat en el penúltim Consell Fiscal i de Política Financera. Ha afegit que, per ara, el resultat de les dues reunions que es van produir el 2016 amb el govern espanyol "va ser zero".

En principi, la reunió no havia de ser pública i Junqueras no té previst atendre els mitjans un cop hagi tingut lloc.