procés català: anàlisi

Independentistes i «comuns»: un model de país compartit

L'anàlisi de les enquestes sobre polítiques públiques revela que entre l'electorat de Junts pel Sí, la CUP i CSQEP hi ha sintonia a l'hora de decidir sobre quins pilars que s'ha de construir la Catalunya del futur

Espanya i Catalunya: cada cop més allunyades en el model d'estat

| 08/01/2017 a les 12:53h
Especial: Les anàlisis de NacióDigital
Arxivat a: Política, Junts pel Sí, enquesta, procés català, CSQEP, CUP, independentisme, comuns
Oriol Junqueras i Lluís Rabell, al Parlament | ACN
Aquesta notícia es va publicar originalment el 08/01/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El 23 de desembre es va constituir al Parlament el Pacte Nacional pel Referèndum, en un esforç renovat per aconseguir dur a terme, preferiblement amb la connivència de l’Estat, un referèndum sobre el futur polític de Catalunya. Com ja havia passat en l'estadi previ al procés participatiu del 9 de novembre del 2014, més enllà d’entitats i partits sobiranistes, en el pacte s’hi han sumat els "comuns", en ple procés de definició del seu projecte polític, i Catalunya Sí que es Pot (CSQEP), la seva principal expressió al Parlament.

Arran de la cimera del Parlament, tanmateix, ja han aparegut algunes veus crítiques dins dels sectors menys sobiranistes de CSQEP que posen en dubte els renovats esforços per dur a terme un referèndum. I és que tot i que entre els votants dels "comuns" l’acord sobre la necessitat de celebrar un referèndum legal i acordat és ampli (90% segons la darrera enquesta de El Periódico), el suport a un referèndum unilateral és una mica menor (60% segons el mateix sondeig, lluny del 92% dels votants de CUP i ERC i del 75% de PDECat).

Ara bé, centrats en el dia a dia sobre el procés, l’eventual referèndum i les disputes partidistes que se’n deriven, hi ha aspectes de la vida política i social del nostre país que ens passen per alt i que faríem bé de parar-hi atenció. En efecte, entre abril, maig i juny del 2016 el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat va dur a terme un parell d’enquestes "omnibus" (REO 827 i REO 829) sobre temes d’actualitat a Catalunya que posen de manifest un elevat grau d’acord quant a polítiques públiques i model de país entre els votants de Junts pel Sí (JxSí), de la CUP i dels "comuns".
 
Per avaluar el grau d’acord en diversos temes d’actualitat hem seleccionat les següents preguntes de les mencionades enquestes:

- Creu vostè que les entitats financeres han de cedir a les administracions públiques els habitatges buits per a destinar-los a lloguer social?
- Creu que la Generalitat ha d’incrementar els impostos a la gent que disposa de més ingressos o patrimoni?
- Està vostè molt d’acord, d’acord, en desacord o molt en desacord amb què tots els
ciutadans de Catalunya, independentment de la seva situació administrativa, tinguin dret a accedir en condicions d’igualtat i gratuïtat als serveis sanitaris de responsabilitat pública?
- Considera vostè que cal adaptar l’horari laboral de Catalunya als horaris europeus?
- Creu que s’hauria de fer un esforç especial per millorar l’èxit escolar dels fills i filles de persones immigrades?

Tot i que les preguntes tenien diverses escales, per facilitar-ne la comparabilitat les hem convertides totes en una mesura sobre acord/desacord. En paral·lel, hem creuat cadascuna d’aquestes preguntes amb el record de vot a les eleccions del 2015 (desafortunadament no disposem de la intenció de vot ni de la simpatia de partit, de manera que no podem diferenciar entre el votant de JxSí proper a CDC i el proper a ERC). Les dades que presentem a continuació doncs, ens mostren el percentatge de persones que estan d’acord amb la pregunta en funció del record de vot.
 
 
PERCENTATGE D'ACORD AMB DIVERSES POLÍTIQUES PÚBLIQUES PER PARTIT

 
L’evidència dels gràfics és ben clara: el grau d’acord amb cadascuna d’aquestes polítiques públiques és molt elevat entre els votants de CSQEP, de JxSí i de la CUP. De fet, pel que fa a la necessitat de cedir els habitatges buits dels bancs a les administracions públiques i l’increment d’impostos als més rics hi ha un empat tècnic entre CSQEP i la CUP, seguit en ambdós casos de molt a prop per un JxSí que, recordem, rebia principalment vots tant de CDC com d'ERC. Quant a la necessitat de tenir igual accés a la sanitat pública per totes les persones, l'espai de CSQEP va lleugerament per sobre de JxSí i CUP mentre que, en aquest cas, C’s registra un percentatge similar. En el que es refereix a la necessitat d’adaptar els horaris laborals de Catalunya al model europeu són els votants de la CUP els qui mostren un percentatge més alt d’acord, a certa distància de JxSí, i encara més de CSQEP. Finalment, quant a la necessitat de millorar l’educació entre els immigrants, un altre cop són els votants de la CUP els qui s’hi mostren més favorables, seguits pels votants de CSQEP, PSC i JxSí, que registren uns percentatges pràcticament idèntics entre ells. 

Si ens mirem les dades des d’una perspectiva més global, el grau d’acord mitjà amb aquestes polítiques públiques és del 93,4% entre els votants de la CUP, del 91,1% entre els de CSQEP i del 88,4% entre els de JxSí, força per sobre del 82,2% del PSC, el 76,9% de C’s i el 64,2% del PP (entre els abstencionistes és del 82,9%).

Aquestes dades, doncs, ens posen de manifest que, més enllà del possible desacord en relació a la sobirania de Catalunya, entre els votants de JxSí, CUP i els "comuns" (i, en menor mesura, amb els del PSC) hi ha un important entesa sobre el model de país que es vol construir. L’independentisme havia estat tradicionalment un moviment ancorat a l’esquerra, tot i que la incorporació de CDC -avui PDECat- en els darrers anys hauria pogut fer virar el moviment cap a postures més centristes. Tanmateix, aquesta relació no només no s’ha donat del tot sinó que, avui en dia, és entre els partits que advoquen perquè Catalunya gaudeixi de (més) sobirania on hi ha més acord sobre quins són els objectius de país i com han de guiar-se les polítiques públiques futures.

Així doncs, malgrat no necessàriament compartir totalment horitzons sobre el grau de sobirania de Catalunya, entre els diversos actors que conformen aquest grup heterogeni hi ha un ampli acord cap a on ha d’avançar el país. Més enllà doncs de vots en referèndums i preferències sobre models territorials, a Catalunya hi ha un ampli suport per un model de país molt concret. També així es comencen a construir sobiranies. 

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

El problema no és aquest.
Anònim, 08/01/2017 a les 13:32
+40
-1
El problema és que "el comuns" són una bombolla publicitària i ells ho saben. Els seus votants provenen del PSC i de iCV i haurien anat a ERC de no ser per la gran publicitat que els grups Lara y Godó els han fet.

Ho saben i saben que si no boicotegen tant com puguin la llibertat de Catalunya no només els tancaran l'aixeta sinó que trauran a la llum els seus draps bruts i els enfonsaran.

Per això "els comuns" may no ajudaràn en res a assolir la llibertat. Es limitaran a veure-ho des de la barrera i quan Catalunya sigui independent intentaran emprar el capital electoral acumulat per sobreviure a la nova república.
El problema no és aquest.
Anònim, 08/01/2017 a les 13:44
+16
-0
El problema és que "el comuns" són una bombolla publicitària i ells ho saben. Els seus votants provenen del PSC i de iCV i haurien anat a ERC de no ser per la gran publicitat que els grups Lara y Godó els han fet.

Ho saben i saben que si no boicotegen tant com puguin la llibertat de Catalunya no només els tancaran l'aixeta sinó que trauran a la llum els seus draps bruts i els enfonsaran.

Per això "els comuns" may no ajudaràn en res a assolir la llibertat. Es limitaran a veure-ho des de la barrera i quan Catalunya sigui independent intentaran emprar el capital electoral acumulat per sobreviure a la nova república.
A la recherche d'al•liats
Anònim, 08/01/2017 a les 14:18
+6
-36
Això fa aigues!! Cal buscar al•liats sota les pedres per mantenir l'enganyifa.
Heu pensat de fer un consulta entre els segments independentistes de PP i C's ?? Per alguna canongia dins del procés igual trobeu algú. Que tot suma i cal eixamplar la base sobiranista !! Jajajaj !!
Referendum
Xavierònim, 08/01/2017 a les 17:49
+1
-1
Deixem estadistiques i anem per Fernán..i els comuns a la seva .. Ni cas..
Votants
Xavier1, 08/01/2017 a les 19:45
+17
-1
2.500.000 votants SI i deixem-nos de partits.comuns,PODEMOS..etc
Aquests periodiste..
Anònim, 08/01/2017 a les 20:51
+31
-3
No hem deu contar a mi!

Independent, SI!

Ideologia politica, CAP de semblant amb els dels comuns ni erc, NI LA CUP,

Ara per caminar cap a la independecia, ELS ABRAÇO A TOTS!

I despres lliurem batalla, que guanyi el millor en aquest petit pais, però primer, PAIS I NO PARTIT!

I l'unica persona que ho ha demostrat per mes rabia que os fa es diu: Artur Mas i Gavarro, ho sento molt gent d'esquerra, la historia posara cadascu al seu lloc, AMB FETS i no gesticulasions, dit això..

ENDEVANT CATALANS! I cuan dic catalans dic tots!! Cup PDCat Erc i Comuns, tots sóm bons catalans amb ideologies diferents nomès demano que primer defensem el nostre petit pais!
"Model de país" compartit?
Carles Viñals Casado, 08/01/2017 a les 21:53
+20
-2

Quí ho diu, això? El Sr. Guinjoan?... El Sr. Rabell?

En la meva humil opinió, la característica definitòria bàsica de "model de país" és la que contraposa un país lliure i sobirà a un altre de sotmés i expoliat. Si l'esquerra independentista pot coincidir en els objectius socials amb l'esquerra espanyolista, aquesta última no coincideix en absolut amb la primera, en defensar un "status" polític que impossibilita sistemàticament l'assoliment d'aquells objectius.

La justícia social només és possible des de la creació de riquesa, i aquesta només pot ser creada des de la plena llibertat política. Som i volem ser independents no només perquè volem un país nou, sinó per poder ser també plenament catalans. Qui vulgui ser espanyol per damunt de tot que ho digui claament i no s'amagui darrera d'objectius socials que ells mateixos converteixen en inassolibles.
Votants
Xavier1, 09/01/2017 a les 02:00
+19
-0
Primer PAÍS després PARTITS.2.500.000 vots. SI. De tot arreu...no oblideu si no hi van els partits i anirà la gent i els passarem per sobre com tots els 11 S....
tan fa
Anònim, 09/01/2017 a les 09:48
+15
-0
Curiosíssim, són ex-votants del PSC socialment molt més propers a JxSí que el PSC, però pacten prioritàriament amb el PSC que com es veu als gràfics és ancorat molt més a la dreta. Tan fa, però, per a qui la prioritat és Espanya i no el futur i el benestar dels catalans.
Amb el xocs de mans...
Anònim, 09/01/2017 a les 22:34
+7
-0
A la foto sembla ser que tant el Junqueras com el Rabell, ja donen per fet un pacte de tripartit...
No t'equivoques periodista?
Anònim, 09/01/2017 a les 22:44
+7
-0
Afortunadament entre els independentistes hi ha gent de tors els colors. Ara anem per feina i intentem entre tots aconseguir la llibertat de país. Però després hi haurà eleccions i llavors cada un votarà el seu model de país. Si no és així no arribarem enlloc. Anteposar la discussió del model de país a tenir un país lliure és anar directes al fracàs.
La independència-sobirania no admet graus, es té o no és té. És fruit d'una secessió reeixida.
Blai, nacionalista català., 10/01/2017 a les 12:55
+5
-0
Per contra, l'autonomia sí que pot ser gradual, pot ser ínfima (descentralització administrativa) o gran (confederació).
Podemos-comuns mereixen un cum laude en intoxicació i confusió. De les clavegueres de l'estat, són el més refinat, a l'estil d'Unió Democràtica.
Blai, nacionalista català., 10/01/2017 a les 13:22
+5
-0
¿Com hi pot haver sintonia entre el separatisme i Podemos-Comuns si aquests són contraris a la independència de Catalunya? Només volen fer un referèndum per captar catalans innocents, perquè saben que no es podrà fer de conformitat amb Espanya, mani qui hi mani. Sí que es pot ser autonomista a mitges, però ser independentista no se’n pot ser a mitges, se n’és o no se n’és. La sobirania no admet graduació; talment com no et pots secessionar a mitges.
Va de models? , 21:53
Anònim, 11/01/2017 a les 20:09
+0
-3
Doncs jo crec que no és el mateix model de pais el liberal-capitalista que el socialista-igualitari
Tampoc ho és un pais en que l'estat és aconfessional que un altre que és nacional-catolic o nacional-islamic,...
Socialista-igualitari?
Anònim, 24/03/2017 a les 17:24
+0
-0
Els pèls de punta quan ho sento! Aquest ideal sempre acaba en dictadura per la senzilla raó que la immensa majoria de la gent no està per l'gualitarisme sinó per la llibertat i el progrés.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb les conseqüències del referèndum
 09:18 El catedràtic d'economia de la Universitat de Barcelona (UB) i ex president del Cercle d'Economia, Antón Costas, recomana als consumidors i les famílies no retirar els dipòsits. En declaracions als Matins de TV3, Costas admet que li ha sorprès "la intensitat del moviment d'empreses" que han traslladat la seu social fora de Catalunya, i considera "inacceptables" les pressions a les empreses per fer-ho si venen de Madrid.
 09:10 El Consell Comarcal del Gironès aprova una moció en contra de la violència i els empresonaments. En contra hi ha votat Ciutadans i el Partit Popular, mentre que el PSC s’hi ha abstingut.
 08:48 El director de l'Oficina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, espera que, si s'acaba aplicant l'article 155 de la Constitució, la decisió no afecti l'organisme. "Em sorprendria molt a mi i a tota la ciutadania que es fes alguna restricció", ha remarcat a El Matí de Catalunya Ràdio el també ex president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
 08:23 La sucursal a Barcelona de Zurich Insurance canvia el domicili a Madrid per motius de «seguretat jurídica», segons anuncia en un comunicat. El canvi no suposa variacions en el model de negoci o l'activitat actuals de Zurich Espanya, i els centres de treball actuals a Catalunya seguiran operant amb normalitat. La companyia té presència arreu de l'estat espanyol, amb centres de treball a ciutats com València, Sevilla, Bilbao, Saragossa, Madrid i Barcelona.
 08:21 EFEMÈRIDE El dia que la selecció catalana de futbol va guanyar a l'espanyola, fa 70 anys. El 19 d'octubre de 1947 es va disputar un partit entre ambdues seleccions a l'estadi de Sarrià de Barcelona, amb victòria catalana per 3 a 1.
 08:01 PORTADES L'aplicació de l'article 155 genera dubtes a la premsa espanyola. Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
 07:23 Així és la vida de Sànchez i Cuixart a Soto del Real: mòduls separats i trucades de cinc minuts. L'advocada del president d'Òmnium detalla a NacióDigital que l'Audiència Nacional pot tardar entre 15 dies i un mes en resoldre el recurs contra la presó preventiva.
 07:07 CRÒNICA Puigdemont i els partits afinen l'estratègia: declaració d'independència per respondre al 155; per Oriol March, Roger Tugas i Joan Serra Carné. El president garanteix al PDECAT que "posarà el play" i s'avança cap a un ple extraordinari en un termini de pocs dies. Membres del Govern consideren l'opció "menys dolenta" que hi hagi noves eleccions però ERC, Demòcrates i la CUP la rebutgen. Els partits preparen els quadres per la "fase resolutiva" si s'intervé l'autogovern.
 07:06 EL DESPERTADOR de Ferran Casas. 19 d'octubre: l'epíleg autonòmic (i la resta de claus del dia). "El 155 constatarà la fallida d'un sistema, l'autonòmic, dissenyat per satisfer nacions com la catalana però que ràpidament es va desnaturalitzar. Múrcia o la Rioja tindran ara més competències", assenyala el subdirector de NacióDigital. Avui també són protagonistes les estratègies dels partits, l'impacte econòmic del procés, l'abat de Poblet, la selecció catalana i Tamudo.
 00:24 Un manifest denuncia «l'ofensiva» de l'Estat contra educació, cultura i llibertats a Catalunya. El text, impulsat per la Revista Mirall, està signat per un centenar de personalitats del món del periodisme, la política i la cultura.
 00:02 OPINIÓ «La pressa i la rendició», l'article de Joan Foguet.
 00:01 OPINIÓ «La flama no s'apagarà», l'article d'Aura Ruano. 
 00:00 OPINIÓ «La deriva espanyola», l'article de Josep-Lluís Carod-Rovira. 
 23:59 LA VEU DE NACIÓ «No hi ha 155 suau», l'article d'Arnau Urgell.
 22:50 Clam del Camp Nou per la llibertat de Sànchez i Cuixart. Partit plàcid del conjunt blaugrana, que aplana el camí cap als vuitens de final de la Lliga de Campions amb un 3-1 contra l'Olympiacos.
 22:32 La Moncloa considera l'advertiment del PDECat un "xantatge inacceptable". El president de la Generalitat ha afirmat al consell nacional del partit que aixecarà la suspensió de la independència si s'aplica l'article 155.
 21:59 Santi Vila acusa l'Estat d'alimentar un clima de «por i angoixa» que pot afectar l'economia. El conseller d'Empresa considera "inadmissible" el boicot del govern espanyol a la seguretat jurídica de Catalunya.
 21:57 Així veu Pedro Sánchez el sobiranisme: "Reaccionari", "regressiu" i basat en "retallar drets". El líder del procés català afirma a Brussel·les que el procés català "és la materialització de l'antipolítica que s'està vivint en altres parts d'Europa, ja sigui a Hongria o a Polònia".
 21:31 VÍDEO Una periodista de RAC1, agredida en una manifestació unionista a Barcelona. Un manifestant l'ha increpat i l'ha colpejat amb el pal d'una bandera espanyola. Unes 600 persones s'han concentrat a la Diagonal de Barcelona per reclamar la unitat d'Espanya.
 21:28 Entrevista a Josep Soler: «El conflicte a Catalunya afectarà de ple l'economia espanyola». Pep Martí conversa amb el director general de l'Institut d'Estudis Financers, que afirma que el govern espanyol menteix quan diu que "una Catalunya independent seria inviable".
 20:44 Puigdemont garanteix al PDECat que aixecarà la suspensió de la independència si Rajoy no dialoga. La coordinadora general de la formació, Marta Pascal, li fa costat per aixecar la suspensió de la declaració d'independència "quan cregui oportú". 
 19:49 ANÀLISI Del paper d'Alemanya a l'impacte econòmic: la Unió Europea i el procés, en deu claus. Brussel·les manté una ambigüitat calculada davant del conflicte, entre un suport tebi a Rajoy i la preocupació per l'efecte de la crisi política en el creixement. Per Pep Martí. 
 19:38 L'exdirector general de la Unesco demana una reunió Catalunya-Espanya "sense condicions ni apriorismes". Federico Mayor Zaragoza demana "serenitat i altura de mires" per evitar conseqüències "greus".
 19:28 Comín no veu "contradiccions" entre que Barcelona sigui "la capital de la República" i la seu de l'Agència Europea del Medicament. El conseller de Salut assegura que la candidatura catalana "és la millor".
 19:06 VÍDEO Albiol aprofita els talls a la Diagonal per carregar contra Puigdemont. El líder del Partit Popular a Catalunya ha penjat un vídeo al seu Twitter gravat al peu de l'avinguda en què critica les conseqüències de la "gran" manifestació d'ahir. 
 19:04 Amnistia Internacional considera excessius els càrrecs de sedició contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i demana suspendre la presó provisional. "Demanem a les autoritats que retirin els càrrecs de sedició presentats contra Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i que posin fi immediatament a la seva presó provisional", ha dit Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya.
 18:41 Rajoy i Rivera es reuneixen durant més d'una hora per tractar l'aplicació del 155. El líder de Cs es desplaça a la Moncloa i insisteix al president espanyol que convoqui eleccions.
 18:14 Citen a declarar un digital català per la publicitat institucional del referèndum. Joan Puig, de Directe.cat, ha de comparèixer divendres en qualitat de testimoni a la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia, de Barcelona.
 18:14 ÚLTIMA HORA Restablerta la circulació a l'Avinguda Diagonal de Barcelona en sentit Llobregat. També es pot circular per totes les vies transversals, excepte el Passeig de Gràcia, i falta per obrir la via en sentit Besos.
 18:04 La comissió de reforma constitucional del PSOE s'estavella per la repressió de l'Estat. Units Podem deixa en suspens la participació arran del 155 o la declaració d'independència, el PDECat no hi serà si se suspèn l'autonomia, ERC ja va avançar que no hi participaria i C's creu que serà un fracàs.
 17:43 Filtren la declaració de Trapero a l'Audiència Nacional: "La Guàrdia Civil no volia marxar sense els cotxes". El major dels Mossos va transmetre a la jutge que va advertir la benemèrita que desallotjar els manifestants del 20-S provocaria un problema d'ordre públic.
 17:43 La crida de Mònica Terribas a informar dels moviments de la Guàrdia Civil no vulnera la normativa. Agents del cos van denunciar el programa i un reduït grup d'ultres es va manifestar davant dels estudis de Catalunya Ràdio per protestar contra la petició de la presentadora del programa, que ha estat avalada pel CAC.
 17:23 Eurodiputats reclamen debatre sobre l'empresonament de Sànchez i Cuixart al Parlament Europeu. La decisió es prendrà en una reunió dijous i depèn del suport del grup socialdemòcrata.
 16:44 El xoc amb Catalunya pot fer que l'economia espanyola creixi 13.000 milions menys del previst. L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal confirma, com va avançar Montoro, que la persistència sobre la "incertesa" pot tenir un impacte negatiu d'entre 0,4 i 1,2 punts percentuals en el PIB del 2018.
 16:58 L'empresonament de Sànchez i Cuixart erosiona el relat del PSC; ho explica Sara González. Dirigents socialistes manifesten la seva incomoditat amb un discurs del PSOE que consideren massa ancorat a l'estratègia de Rajoy. L'escalada repressiva del govern espanyol ha motivat que alcaldes del PSC s'hagin pronunciat al marge de les consignes de la direcció d'Iceta.
 16:43 VÍDEO Nicolás Maduro, a Évole: "Vigila Jordi, a Espanya empresonen els Jordis". El president de Veneçuela convida el periodista a anar "quan vulgui a Caracas" i critica l'empresonament dels dirigents de l'ANC i Òmnium.
 16:15 «Així no»: la duríssima resposta de l'Assemblea al tebi suport del Barça. El club desplegarà una pancarta amb el lema “Diàleg, respecte, esport” arran de les detencions de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 16:07 El PSC demana a Comín que expliqui com afecta el procés independentista a la candidatura de Barcelona com a seu de l'AEM. “No ens podem permetre, per culpa de la incertesa política, perdre una oportunitat com aquesta", ha alertat Assumpta Escarp.
 16:07 El Tribunal de Comptes resoldrà dijous la pròrroga demanada per Mas pel 9-N. L’expresident i els exconsellers ja ha abonat 2,2 milions i han demanat més temps per ingressar els tres milions restants.
 15:54 Òmnium Cultural deixarà buit el seient de la llotja ofert pel FC Barcelona per denunciar "la manca de llibertat" de Jordi Cuixart. Òmnium ha declinat l'oferiment, tot i que ha publicat un tuit on agraeix el gest del club blaugrana.
 15:49 Jordi Sànchez demana el canvi de cel·la després de ser increpat per diversos reclusos de la presó de Soto del Real.  Els presos van cridar “Viva España” mentre el dirigent sobiranista es dirigia al menjador.
 14:31 L'Ajuntament de Barcelona preveu reobrir l'avinguda Diagonal a la tarda un cop retirada la cera de les espelmes que es van encendre aquest dimarts en la concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Òmnium lamenta els problemes de mobilitat, el PP demana dimissions i C's es queixa del "descontrol municipal"
 14:22 La Guàrdia Civil demana suport econòmic per telèfon als catalans. L'Asociación Española de Guardias Civiles (AEGC) busca finançament entre la ciutadania catalana.
 14:21 ÚLTIMA HORA L'Audiència Nacional demana la identificació dels mossos que van actuar l'1-O. El tribunal sol·licita al cos que detalli l'actuació dels agents col·legi per col·legi.
 14:20 El Síndic denuncia que l'empresonament de Sànchez i Cuixart vulnera drets fonamentals. Rafael Ribó recorda que una sentència del Tribunal Constitucional avala les entitats o partits que defensen idearis independentistes, encara que pretenguin alterar l'ordre constitucional.
 14:14 L'abraçada de l'os de l'Estat a Tusk: premiat a Oviedo en paral·lel a l'amenaça del 155; per Joan Serra Carné. El president del Consell Europeu, al costat de Jean Claude Juncker i Antonio Tajani, recollirà divendres en nom de la Unió Europea el Premi Princesa d'Astúries de la Concòrdia. Rajoy coincidirà amb Tusk a la reunió del Consell Europeu abans de la distinció a les institucions comunitàries, i també té programats contactes amb Juncker i Tajani.
 14:07 ERC i Romeva descarten l'"oferta" de Rajoy de convocar eleccions, mentre que Joaquim Forn apunta que caldrà estudiar-la.
 13:34 Ajornat el Congrés de Drets Humans de l'Advocacia Catalana per «la situació política i social» de Catalunya. Els organitzadors justifiquen la decisió perquè, en l'actualitat, els drets fonamentals són motiu de "viva polèmica". S'havia de celebrar a Terrassa entre aquest dijous i divendres.
 13:22 Entitats contràries a la independència convoquen una concentració a les 20.00h a Barcelona sota el lema "Prou Puigdemont! Prou Junqueras!".
 12:48 Joan Josep Omella, que a principis d'octubre va mantenir contactes amb Mariano Rajoy i Oriol Junqueras per explorar una possible mediació entre els governs espanyol i català, s'ha limitat a afirmar: "Sentim la preocupació que sent tota la població i resem".
Entrades anteriors »
Carles Puigdemont i Jordi Turull, durant el consell nacional del PDECat | ACN
01/01/1970
El president garanteix al PDECAT que "posarà el play" i s'avança cap a un ple extraordinari en un termini de pocs dies | Membres del Govern consideren l'opció "menys dolenta" que hi hagi noves eleccions però ERC, Demòcrates i la CUP la rebutgen | Els partits preparen els quadres per la "fase resolutiva" si s'intervé l'autogovern
Arbres caiguts en un passeig de Valls | ACN
01/01/1970
Els Bombers reben 269 avisos per incidències de les pluges abundants de les darreres hores, molts a les comarques tarragonines | Uns 5.000 usuaris de l'Alt Penedès, el Vallès Oriental i el Baix Llobregat no tenen electricitat
Kiko Tur, aquest dilluns a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El grup de la Marina Alta s'acomiada dels escenaris i del públic català amb el concert del proper divendres a la sala Razzmatazz de Barcelona | "Els feixistes estan envalentits perquè ha vist les actuacions de la Guàrdia Civil", afirma Tur en aquesta entrevista a NacióDigital
Àngel Colom | Adrià Costa
Pep Martí | 16 comentaris
01/01/1970
L'històric dirigent independentista, exlíder d'ERC i avui al PDECat, assegura que "l'única manera d'assolir una mediació europea és ser estat" | "L'empresonament de Sànchez i Cuixart és la venjança dels poders espanyols a l'èxit de l'1-O", afirma
La plaça del Cinc d'Oros, plena en solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
01/01/1970
Unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert un tram de la Diagonal per exigir que els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural surtin de la presó | Alcoberro assegura que estan "disposats a continuar la lluita des de la presó" i Marcel Mauri recorda que ni el franquisme es va atrevir a engarjolar el president d'Òmnium
Dan Brown, a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada | 5 comentaris
01/01/1970
L'autor d'"El codi Da Vinci" presenta a Barcelona la seva darrera novel·la, "Origen", una història ambientada en part a Barcelona i Montserrat