Rajoy liquida la via pactada cap al referèndum

"No es pot treure a tots els ciutadans el dret a decidir sobre el seu país , ha assegurat el president espanyol en el balanç de l'any | Assenyala que una reforma de la Constitució no serviria per abordar el plet català | Insisteix a Puigdemont que la conferència de presidents servirà per parlar dels "problemes que afecten la gent" i avança que aviat tornaran a tenir contacte

30 de desembre del 2016
Actualitzat a les 20:06h
Mariano Rajoy, aquest divendres a la Moncloa
Mariano Rajoy, aquest divendres a la Moncloa | Europa Press
Fa tot just una setmana, al Parlament s'hi va constituir el Pacte Nacional pel Referèndum. El primer acord d'aquest nou organisme, integrat tant per independentistes com per "comuns", va ser insistir a l'Estat per aconseguir que la votació fos pactada. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'ha encarregat aquest divendres de liquidar la via d'entesa per permetre la consulta vinculant. "No autoritzarem cap referèndum que liquidi la sobirania nacional", ha assegurat en la tradicional roda de premsa de finals d'any que s'ha celebrat aquest migdia a la Moncloa.


Rajoy ha tornat a posar sobre la taula la possibilitat de dialogar amb l'executiu que lidera Carles Puigdemont, però ha situat les línies vermelles de sempre: la "unitat d'Espanya", la "sobirania nacional" i el compliment de les lleis. En aquest sentit, el màxim dirigent del PP ha ressaltat que el més recomanable seria "no fer més passos" cap a la desconnexió. Es referia, de forma implícita, a l'acord entre Junts pel Sí i la CUP per tirar endavant la llei de transitorietat jurídica. També ha considerat que una reforma de la Constitució no serviria per abordar la solució del plet català.

El president espanyol, que ha destacat que vol que la legislatura duri quatre anys per demostrar que es pot governar sense majoria absoluta, ha situat la conferència de presidents autonòmics del 17 de gener com a exemple de la voluntat de diàleg de l'Estat. "El govern no escatimarà esforços per arribar a acords que satisfacin les demandes territorials, però no renunciarem als valors, la convivència, la sobirania nacional, la unitat d'Espanya i la igualtat i el respecte a la llei", ha insistit.

Puigdemont no té previst assistir a la conferència de presidents, a la qual Rajoy el va convidar formalment a través d'una trucada telefònica fa tot just unes setmanes. El president espanyol sosté que en aquesta cita -a la qual tampoc té intenció d'acudir el lehendakari Iñigo Urkullu- s'hi parlarà dels "problemes reals" de la gent. No s'hi tractarà, per descomptat, el referèndum. "El diàleg mai pot ser un contracte d'adhesió. Quan algú planteja les coses amb un sí o sí, això no és diàleg", ha recordat.

Rajoy ho ha reblat dient que "cap president del govern espanyol liquidarà la sobirania espanyola". Ho ha fet de forma contundent, en el que ha estat la liquidació, de facto, de la via pactada cap al referèndum. "No es pot celebrar un referèndum. No es pot". Ras i curt. El president espanyol ha avançat que aviat tornarà a mantenir un contacte amb Puigdemont, que aquest vespre farà el seu primer discurs de Cap d'Any.

Deu mesos en funcions

En els darrers dotze mesos, la política espanyola ha viscut una situació de bloqueig inèdit i ha concorregut a unes eleccions generals en dues ocasions. Durant deu d'aquests mesos, Rajoy ha estat president en funcions. El dirigent del PP ha definit aquest any com "el de la incertesa i les decisions inesperades". S'ha referit explícitament al triomf de Donald Trump als EUA, assegurant que encara es desconeixen els efectes que tindrà.

En el consell de ministres s'ha acordat un augment del salari mínim interprofessional del 8%. Això suposa que quedi fixat en els 707,60 euros mensuals. L'increment del salari mínim és fruit dels acords establerts entre el PP i el PSOE, que han suposat, com a contrapartida, que els socialistes donessin suport al sostre de despesa previst per l'Estat i als objectius del dèficit. Rajoy ha subratllat que es tracta del major increment en trenta anys.

També, com es preveia, s’ha aprovat un increment de les pensions en un 0,25%, que és el mínim que estableix la llei. Però això no implicarà un major poder adquisitiu. L’escenari és diferent al de l’any passat, quan la inflació es va estancar en el 0,0% mentre pujaven les pensions (també un 0,25%) i això va permetre una major capacitat de compra.

El PSOE preveu una legislatura "fructífera"

Mario Jiménez, portaveu de la gestora que comanda el PSOE després de la defenestració de Pedro Sánchez, ha considerat que amb el discurs de Rajoy queda oberta una legislatura "fructífera" perquè la minoria del PP permetrà que pateixi "derrotes molt importants". Malgrat això, Jiménez s'ha encarregat de puntualitzar que els socialistes estan oberts a pactes d'Estat.