Les cinc tecnologies que marcaran tendència el 2017

L'any vinent la internet de les coses, la realitat augmentada o els cotxes autònoms estaran més presents a les nostres vides | Avançarem en la tecnologia 5G, que permetrà descarregar vídeos des dels mòbils en segons | En entorns industrials, els drons, els robots i l'automatització dels llocs de treball guanyarant terreny

La realitat virtual formarà part de l'oci personal amb el 5G
La realitat virtual formarà part de l'oci personal amb el 5G | Eurecat
31 de desembre del 2016
Actualitzat el 02 de gener del 2017 a les 11:18h
El món es digitalitza cada cop més i la hiperconnexió -que ja hem viscut aquest 2016- es farà encara més palesa l’any vinent. Segons els experts, no només estem parlant de la connectivitat en mòbils i ordinadors sinó de les connexions entre objectes, la roba o els complements (wearables) que portem a sobre.

El 2017 veurem també com totes aquestes tecnologies, encara molt incipients el 2016, faran eclosió gràcies al nou estàndard de connexió 5G, en el qual ja s'està avançant molt tot i que no serà una realitat fins d'aquí a uns anys. "La cinquena generació de les tecnologies sense fils serà la gran revolució", explica Maria Eugènia Fuenmayor, directora científica de tecnologies d'Eurecat, el Centre Tecnològic de Catalunya.

El 5G multiplicarà la velocitat d’accés a Internet, amb valors que poden arribar als 10 gigabits per segon a les grans ciutats i serà de molt baix consum energètic, perquè els dispositius durin més temps amb càrrega. "Podrem descarregar-nos un vídeo en alta definició en només 10 segons, quan ara necessitem 10 minuts. També permetrà implantar la internet de les coses (IoT) i la realitat augmentada en temps real", conclou Fuenmayor.
 

El 2017 assistirem a retransmissions de realitat augmentada en temps real Foto: Eurecat
 

En l'àmbit empresarial, el 2017 es faran progressos en la denominada indústria 4.0 o connectada, que destaca per plantes de producció amb processos més automatitzats gràcies a la proliferació de sensors. "Aquests sensors recullen dades massives que s'envien al núvol i s'analitzen a partir d'algoritmes de Big Data. El resultat permet fabricacions més fiables, sostenibles, personalitzar-les al client o encarregar automàticament al proveïdor, entre altres innovacions", puntualitza Ricard Jiménez, director científic de tecnologies industrials de l'Eurecat. 

Però amb tot avenç sempre hi ha un punt de risc. "El Big Data és molt atractiu pels 'pirates informàtics', sempre àvids de nous reptes. Ja s'han provocat atacs a plantes de producció i les pèrdues econòmiques són enormes. És per això que la ciberseguretat haurà de dotar-se de les tecnologies més avançades per protegir i fer possible la indústria dels pròxims anys", afegeix Jiménez. 

El 2017 també serà l'any d'un augment dels drons i dels robots a les empreses. Segons Ricard Jiménez,aquest fet no s'ha de veure com una pèrdua de llocs de treball. "Tot el contrari, com més capacitat per robotitzar tinguem més teixit industrial serem capaços d'atreure. És una oportunitat de recuperar la indústria que se'ns va deslocalitzar cap a països de mà d'obra barata".
 
Les cinc tecnologies que destacaran el 2017
1. La connexió dels objectes a Internet. L’augment d'objectes connectats és imparable. Segons la consultora Gartner, l’any 2020 s’assoliran els 20.000 milions de dispositius interconnectats. En el camp de la salut, obrirà les portes a la llar intel·ligent que permetrà el seguiment de les constants vitals o la personalització dels hàbits i de les rutines, ajudarà a la rehabilitació o s’assegurarà que les persones segueixin uns bons hàbits d’alimentació, entre altres prestacions.

Paral·lelament, augmentaran els wearables, des dels ja coneguts per mesurar l'activitat física fins als més inversemblants per capturar les nostres emocions o assegurar la identificació d'usuari pels nostres batecs cardíacs.
Els vehicles connectats es convertiran en la norma i també sentirem molt a parlar delsvehicles autònoms, capaços de comunicar-se entre ells i d’augmentar la seva fiabilitat.

2. Realitat virtual i realitat augmentada. La realitat virtual és una de les grans tendències per al turisme cultural i la indústria de l’entreteniment, a fi d’aportar noves experiències. Estan en auge les aplicacions que apropen les tècniques cinematogràfiques per oferir experiències immersives. També s’estan fent proves per retransmetre partits de futbol amb realitat virtual, tota una experiència de la qual podrem gaudir ben aviat.

El 2017 també assistirem a retransmissions de realitat augmentada en temps real, cosa que també canviarà l’experiència d’usuari en àmbits com la formació o la salut. Veurem com la realitat augmentada entrarà a les fàbriques amb eines interactives en suport mòbil per dur a terme procediments complexos en la manipulació de la maquinària.
 

Els drons augmentaran en els processos industrials Foto: Eurecat


3. Ciberseguretat. La irrupció de la "internet de les coses" ha incrementat el nombre de dispositius que es poden utilitzar per llançar un atac contra sistemes informàtics de qualsevol tipus d'organització amb l'objectiu d'impedir la seva operativa habitual, col·lapsar-i, alhora, danyar la seva reputació. Els hackers saben com "segrestar" una infinitat de dispositius connectats a la xarxa, com termòstats, rellotges intel·ligents, càmeres web, routers, reproductors multimèdia o simples electrodomèstics, i programar atacs molt més nocius. Les conseqüències del ciberatac produït el 21 d’octubre de 2016, considerat el primer en què s’han emprat dispositius de la "Internet de les coses", ha cridat l’atenció sobre la importància de cercar solucions preventives que permetin detectar i mitigar aquests atacs.

4. Robòtica. La robòtica col·laborativa començarà a trencar barreres tant tecnològiques com culturals. Home i robot podran coexistir a les plantes de producció i fer possibles accions que fins ara eren continguts de ciència-ficció. Veurem els primers drons inspeccionant l'estat dels equipaments industrials i vetllant per la seguretat. L'operari anirà a poc a poc delegant en robots tasques de càrrega i mobilitat d'objectes pesats i manipulació. 

5. Nous materials. Apareixeran en escena nous materials i processos per industrialitzar-los, com el grafè, activant plàstics perquè es comportin gairebé com alguns metalls, reforçant fibres per aconseguir major resistència o recobrint superfícies per dotar-les de major duresa o baixa fricció. Destacaran també materials que podran canviar de forma geomètrica segons la temperatura a la qual els exposem, molt útils per a implants mèdics o per ajustar-nos les sabatilles esportives sense necessitat de cordons. L'entrada en el mercat del transport de peces en materials compostos termoplàstics, com a substituts dels metalls, permetrà dissenyar vaixells, avions, trens i cotxes més aerodinàmics, lleugers i amb una major eficiència energètica.
 

El 2017 es faran servir nous materials industrials com el grafè Foto: Eurecat

Arxivat a