29 de desembre: tot previst per la transitorietat... fins on es pot

Junts pel Sí i la CUP anuncien avui l'acord sobre la llei que permetrà passar de la legalitat espanyola a la catalana. El sondeig del CEO, el Centre Recreatiu i Turístic de Salou i Vila-seca, el retorn de Duran al Palace, l'Ibex-35 i Carles Puigdemont també són protagonistes

29 de desembre del 2016
Actualitzat a les 9:47h

Junts pel Sí i la CUP anuncien avui el seu acord sobre la llei de transitorietat, la que haurà de permetre, amb garanties jurídiques, passar de la legalitat espanyola a la catalana i convocar el referèndum de setembre. La negociació entre els grups ha estat presidida pel secretisme i no en volen donar massa detalls. Hem sabut, però, que la poden aprovar en dues fases i que a la norma hi constarà expressament que es pagaran les pensions, entre d'altres mesures destinades a donar garanties sobre drets socials. Us ho explica en aquesta informacióOriol March.

El que no resol la llei (perquè no ho pot fer i perquè és una qüestió purament política) és què passarà un cop el Tribunal Constitucional la declari nul·la. Si tot va bé, això passarà a les portes del moment en què Catalunya decideixi si vol ser un estat. En aquells dies, polítics, funcionaris i ciutadans en general hauran de triar entre acollir-se a un ordenament jurídic -l'espanyol- que el Parlament haurà donat per superat o un altre -el català- que el TC haurà tombat. És allò de trencar els ous per fer la truita del que parlaven ahir el fiscal i el regidor de Vic Joan Coma Roura a l'Audiència Nacional i que us va explicar des de MadridIsaac Meler. També d'això va l'avís dels lletrats del Parlament a la mesa de la comissió d'Economia. Els avisen que estan tramitant uns pressupostos amb una partida pressupostària, la del referèndum, il·legal. Segons la llei espanyola, és clar.

Enquesta de final d'any. En plena incertesa es fa aquest matí pública l'enquesta sobre el context polític a Catalunya del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat amb un treball de camp de més de mil entrevistes fetes fa pocs dies. Tindrà intenció de vot al Parlament i al Congrés (on pregunta per ERC i el PDECat per separat). El darrer sondeig del CEO, de novembre, deixava Junts pel Sí i la CUP a punt de perdre la majoria absoluta pel descens dels anticapitalistes. Les enquestes fa temps que són més temudes que esperades a Palau.

El CRT de Salou i Vila-seca, cavall de batalla. Les enquestes condicionen l'estabilitat, però també els fets. Avui la comissió de Política Territorial i d'Urbanisme de Catalunya, que presideix el conseller Josep Rull, aprova de manera definitiva el pla director urbanístic del Centre Recreatiu i Turístic de Vila-Seca i Salou. Els ajuntaments i la comissió d'Urbanisme del Camp de Tarragona ja l'han validat després dels darrers canvis que van reduir de forma significativa el pes dels casinos. A la CUP segueix sense agradar-li el CRT i ahir avisava que la seva aprovació per, d'entrada, revaloritzar els terrenys, propietat de la Caixa, pot comprometre el seu suport definitiu als pressupostos a finals de gener.


Vist i llegit

El procés té moltes dificultats per tirar endavant. I té pocs aliats a la premsa de fora de  Catalunya. El diari El País no es queda curt en les seves invectives contra l'independentisme i els seus líders. Un dels seus històrics, Xavier Vidal-Folch (en va ser director adjunt i responsable a Catalunya), dedicava un dur article a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. El títol, La indignitat de Forcadell, era tota una declaració d'intencions: "Protegeix els que estripen imatges del cap de l'Estat, esclafa els rivals, ignora el seu servei jurídic i fa més profunda la fractura de la cambra en comptes de mitigar-la", escrivia.


 El passadís

Pep Martí ens explica que Unió té cada cop més a prop la seva extinció com a partit després de 85 anys d'història. Els 22 milions de deute i la precària situació de la formació (que no permet ni pagar-lo ni renegociar-lo) ho expliquen. És un deute heretat del llarg mandat de Josep Antoni Duran i Lleida (1982-2016). Malgrat la situació del seu partit, sobre la que ell encara no s'ha pronunciat en públic, Duran encara es deixa veure en un alguns saraus polítics. La setmana passada va ser a la festa dels periodistes parlamentaris a Madrid. L'acompanyava el seu inseparable Josep Sánchez Llibre, ara lobista per la CEOE. El tàndem democristià no va arribar a sopar però sí a les copes i al ball. La festa era a l'Hotel Palace. No consta que s'hi quedessin a dormir. La relació de l'excap de files de CiU a Madrid i el luxós establiment ha inspirat grans gags del Polònia.


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1989 es posa en marxa a la borsa de Madrid l'anomenat Ibex-35. És l'índex borsari de referència a Espanya i el formen les trenta-cinc companyies cotitzades amb més liquiditat a les quatre borses de l'Estat (Madrid, Barcelona, Bilbao i València). La seva cotització es calcula ponderant el valor de les empreses que en formen part i és tradicionalment estable. En els darrers anys ha patit els sotracs més forts i fa mesos que està per sota dels 10.000 punts. La major pujada la va fer quan es va rescatar la banca espanyola i la baixada més forta amb motiu del Brexit. Les empreses catalanes que en formen part són Abertis, Banc Sabadell, CaixaBank, Cellnex, Gas Natural i Grífols.


 L'aniversari

Un 29 de desembre de fa 54 anys va néixer a Amer (la Selva) el 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ho és en l'actualitat. És la primera vegada que bufa les espelmes a Palau, on hi va arribar a principis de gener d'enguany. Ahir, a través de les xarxes socials, va publicar una innocentada (anunciava que traslladaria Presidència a Girona per tenir la feina més a prop de casa) i va mantenir-se ferm en el seu compromís amb l'actual full de ruta en una entrevista. El seu futur sembla lluny de la primera línia, però en política i en temps d'incertesa...
 

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital


Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? Fes clic aquí per subscriure't-hi.