Junqueras avisa: «No condicionarem el referèndum del 2017 al permís de l'Estat»

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, insisteix que es buscaran suports dins i fora de Catalunya per la via pactada, pensant en Espanya i també en Europa | Evita parlar de "referèndum unilateral" en la compareixença posterior a la cimera

Munté, Colau, Puigdemont, Forcadell i Junqueras, a la cimera pel referèndum
Munté, Colau, Puigdemont, Forcadell i Junqueras, a la cimera pel referèndum | Adrià Costa
23 de desembre del 2016
Actualitzat a les 21:12h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest divendres després de la cimera pel referèndum que el Pacte Nacional al voltant d'aquest concepte està pensat perquè hi siguin els que estan a favor i en contra de la independència. Puigdemont ha assegurat que els vuit membres de la comissió executiva -Joan Ignasi Elena, Maite Arqué, Itziar González, Francesc Pane, Jaume Bosch, Carme-Laura Gil i Francesc de Dalmases- són "ampliables" i ha insistit en tot moment en la via "pactada". No s'ha referit a la possibilitat de celebrar un referèndum unilateral, però ha indicat que seran "fidels" al mandat del Parlament, que implica convocar la consulta vinculant el setembre de 2017.

Més contundent ha estat el vicepresident Oriol Junqueras, que ha insistit que el Govern "no condicionarà el referèndum" (que ha citat per al 2017) al permís de l'Estat. "Si fem això no seria dret a decidir, seria dret a petició", ha assenyalat Junqueras en una roda de premsa posterior a la d'Ada Colau i a la de Puigdemont. "La democràcia és tan important que no hi renunciarem", ha destacat a l'hora de deixar clar que es complirà el mandat parlamentari del debat de política general de l'octubre.

"L'experiència ens ensenya que no [arribarà un acord amb l'Estat pel referèndum]. Nosaltres acompanyem els qui ho pensen. En cas que Espanya vulgui impedir l'exercici democràtic del dret a vot, constatant que no és possible, demanem que [els partidaris de la via pactada] ens acompanyin", ha ressaltat el vicepresident de la Generalitat, que ha indicat que ERC farà campanya a favor de la independència.

Suport transversal

Puigdemont ha indicat que les 4.000 entitats a favor del dret a decidir s'hauran d'adherir al nou organisme. "El Pacte pel Referèndum té un comú denominador, que és la voluntat de celebrar un referèndum sobre quin ha de ser el vincle entre Catalunya i Espanya de manera acordada amb l'Estat", ha apuntat. Puigdemont ha indicat que es buscaran suports a Espanya i a Europa. "Ha d'aplegar els que estan a favor i en contra de la independència, també els que no han decidit", ha destacat.

"L'eina idònia és un referèndum que compti amb un amplíssim suport transversal", ha destacat Puigdemont, que ha reclamat anar més enllà dels partits. El dirigent nacionalista ha confirmat que hi haurà un manifest que servirà per aglutinar suports cap al pacte. En tot moment, el dirigent nacionalista ha insistit que la consulta vinculant ha de ser "pactada", tal com demana el bloc dels "comuns".

"El Pacte Nacional pel Referèndum és l'evolució del Pacte pel Dret a Decidir i una conseqüència lògica de la feina de Joan Rigol", ha destacat Puigdemont. Ha volgut destacar el "profund agraïment" a l'entrega de Rigol per la "llavor plantada" a l'hora d'intentar "ampliar l'espectre" favorable a la consulta. "Això ens permet fer un salt endavant", ha resumit el president de la Generalitat.