23 de desembre: la cimera obre joc

El sobiranisme cívic i polític comença a debatre com fer el referèndum del setembre. Ada Colau, que també hi serà, se sotmet al matí a la qüestió de confiança. També són protagonistes del dia Manuel Bustos, Salvador Seguí, el Parlament i el Consell de Forces Polítiques

23 de desembre del 2016
Actualitzat a les 7:09h

És poc probable que llegiu "El despertador" i estigueu encara celebrant que ahir us toqués alguna cosa de la Rifa de Nadal que se sortejava ahir a Madrid. Catalunya ben poca cosa en va esgarrapar. Per tant, més ens val centrar-nos en el que és tangible. Aquesta tarda estarem pendents de la cimera pel referèndum que se celebra al Parlament. A més de líders socials, sindicals i patronals hi assistiran Carles Puigdemont, Ada Colau o Oriol Junqueras, que l'ha d'organitzar. De moment, es constituirà un grup de coordinació per assegurar l'impuls social i el suport al Govern en l'organització. Entre els noms, segons que us vam avançar ahir en primícia, Joan Ignasi Elena, exdirigent del PSC. Avui sabrem la resta. Podeu llegir la informació que signen Sara González, Oriol March i Roger Tugas. Ens retrobarem el dimarts. Si celebreu el Nadal aprofiteu els dies de recolliment, família i sobretaules. Si intenteu escapar-ne descanseu, que també toca. 

El pressupost d'Ada Colau. La cimera s'ha convocat a la tarda per a que hi pogués assistir l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Al matí té ple de l'Ajuntament. Se substancia la qüestió de confiança a la que es va sotmetre després que l'oposició li tombés els comptes. La superarà perquè no hi ha alternativa i d'aquesta manera aconseguirà, com ja va haver de fer Xavier Trias, de CiU, el 2014, aprovar els comptes. El ple també debatrà la proposta d'ERC perquè Barcelona compri la plaça de toros Monumental, on s'hi podrien tornar a fer corrides gràcies al Tribunal Constitucional. Llegiu Jordi Bes per estar-ne al cas.

El lament de Manuel Bustos. Aquests dies han estat intensos en entrevistes polítiques a NacióDigital (al diari acabem un any molt bo). Divendres passat la presidenta del consell nacional del PDECat, Mercè Conesa, ens deia que, segurament, el referèndum en el que avui es comença a treballar formalment no es podrà fer pel desacord amb Madrid i creava un gran terrabastall. Diumenge la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ens explicava que la darrera llei de desconnexió i el referèndum s'aprovaran amb poques hores de diferència per esquivar el TC. Dilluns, el número dos de Podem, Íñigo Errejón, marcava el camí als "comuns" avalant la unilateralitat davant l'actitud de l'Estat. De les entrevistes a Conesa i Errejón se'n feia ahir ressò el gag musical del Polònia de TV3 sobre la cimera. Des d'ahir a la nit podeu llegir l'entrevista que Sara González i Joan Serra Carné fan a l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, apartat de la política pel cas Mercuri. Fa algunes confessions sorprenents just en el pitjor moment, que Albert Segura retrata, del seu partit a la ciutat vallesana.  


Vist i llegit

"Podrà aguantar el centre d'Europa?". Per l'autor, el liberal anglès Timothy Garton Ash, catedràtic d'Estudis Europeus a Oxford, el futur del projecte europeu es juga a Alemanya. En el seu article a El País es mostra confiat que Merkel se'n surti i creu que l'ofensiva populista pot ser aturada perquè el país té una economia sòlida, els seus mitjans sensacionalistes són més responsables que els britànics, i perquè Alemanya està vacunada contra l'extrema dreta pel record de Hitler. "Si no -diu-, que Déu ens ajudi".


 El passadís

Els funcionaris del Parlament no estan disposats a que la cimera d'aquesta tarda (comença a dos quarts de sis) en vigília de la nit de Nadal els obligui a fer hores extres. A dos quarts de deu el Parlament tancarà portes i tothom haurà de marxar. Algunes emissores de ràdio volien fer des de la cambra especials fins la nit però no se'ls ha permès. Tothom necessita desconnectar. Ahir, en acomiadar els diputats al ple, Carme Forcadell va desitjar "feliç 2007" i no 2017 i, just abans, Joan Coscubiela havia demanat la paraula per respondre "per al·lusions". Quan se li va donar va haver d'admetre que ja havia oblidat què era el que volia puntualitzar.


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1975 es constituïa a Barcelona el Consell de Forces Polítiques de Catalunya. El formaven els partits catalans i va fer feina fins les eleccions espanyoles de 1977. Coordinava la reivindicació de la restitució de la Generalitat, l'amnistia, el dret de vaga i la recuperació de l'Estatut de Núria de 1932 entre altres. Va fer la seva feina.


 L'aniversari

Un 23 de desembre de l'any 1886 naixia a Tornabous, a l'Urgell, Salvador Seguí, un dirigent anarquista conegut com el Noi del sucre per l'hàbit que tenia de menjar-se els terrosos de sucre del cafè. De petit es va traslladar a Barcelona on, ja de jove, va entrar en contacte amb moviments llibertaris i personalitats com Francesc Layret. Seguí va liderar la CNT i un dels seus discursos més cèlebres va ser a l'Ateneu de Madrid el 1919: "Nosaltres, els treballadors, com sigui que amb una Catalunya independent no hi perdríem res, ans el contrari, hi guanyaríem molt, la independència de la nostra terra no ens fa por", va dir. Va morir a Barcelona el 1923 assassinat pels pistolers de la patronal.

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital


Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? Fes clic aquí per subscriure't-hi.