Junqueras: «És curiós que Errejón s'acosti a les nostres tesis i Domènech a les de Susana Díaz»

El vicepresident català confirma que "l'aprovació de la llei de transitorietat coincidirà de manera molt propera amb la convocatòria del referèndum" | S'obre a negociar les esmenes de la CUP però defensa el model de concertació: "Ni podem, ni volem suprimir la concertació en l'àmbit educatiu ni en d'altres" | No assistirà al Consell de Política Fiscal i FInancera de dijous, on s'hi enviarà Pere Aragonés

Oriol Junqueras, a Catalunya Ràdio
Oriol Junqueras, a Catalunya Ràdio | Catalunya Ràdio
21 de desembre del 2016
Actualitzat a la 13:05h
Un dels objectius de la cimera de divendres és segellar el suport ampli de que gaudeix el referèndum, per donar-li un impuls fins a la celebració d'aquest, com a tard, la segona quinzena de setembre. I un dels reptes és sumar al full de ruta els "comuns", un dels principals espais que, si bé dóna suport al dret a decidir, no ha avalat la independència ni el full de ruta sobiranista de Junts pel Sí i la CUP. De fet, el secretari general de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin, se n'ha distanciat aquests dies i el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha rebutjat que calgui un altre 9-N, mentre que, des de Madrid, el secretari polític de Podem, Íñigo Errejón, va afirmar en una entrevista a NacióDigital que, "si no hi ha un acord amb l'Estat i es fa una consulta", hi donaran suport igualment -per bé que admetent que seria difícil que hi hagués conseqüències institucionals-. "És curiós veure com el senyor Errejón s'acosta cap a les nostres tesis i el senyor Xavier Domènech s'acosta cap a les de Susana Díaz", ha ironitzat aquest dimecres el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, sumant-se a la pressió als "comuns" en base a les declaracions del dirigent de Podem.

Així, el també líder d'ERC ha alertat els "comuns" que hauran d'escollir si situar-se al costat d'una "mesura que té el suport de la majoria parlamentària fruit de la votació dels ciutadans el 27 de setembre o s'acomoda una mesura que són totes les traves que posarà l'estat espanyol" o, en altres paraules, si dóna suport a "garantir un sistema de salut amb totes les garanties o donar continuïtat a un model d'estat que vol impedir que els ciutadans de Catalunya votin i seguir rebentant el model sanitari".

Qui no vol que les coses canviïn, avala el continuisme

D'aquesta manera, Junqueras ha avisat que "arriba un moment a la vida que has de triar", ja que, en aquest punt, "quan no tries, estàs triant". "Aquells que, quan pots canviar les coses, no fan tot el possible perquè així sigui, estaran avalant que les coses no canviïn i que les coses continuïn sent com són, i això és molt important que tothom ho tingui present", ha afirmat, com a alerta a l'esquerra que dubta sobre si abraçar la independència. De fet, sobre les garanties jurídiques que demana Domènech, ha afirmat que, "com que el resultat serà vinculant, més val que hi participin tots aquells que no volen que nosaltres guanyem".

Per altra banda, ha confirmat el que ja va avançar a NacióDigital la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que "l'aprovació de la llei de transitorietat coincidirà de manera molt propera amb la convocatòria del referèndum, serà la manera de garantir que es fa tot el procés dins un marc legal aprovat en el Parlament en base al mandat dels ciutadans del 27-S". I posteriorment "tothom farà les seves campanyes", les quals "seria bo que estiguessin coordinades", mentre que "el Govern ha de tenir un paper neutral".

Disposat a estudiar les propostes de la CUP

Fins llavors, però, haurà de treballar per l'aprovació del projecte de pressupostos del 2017, el qual ja ha superat aquest dimarts el debat a la totalitat i tot just començarà ara el debat parlamentari per optar al sí definitiu en la votació definitiva prevista pel 8 i 9 de febrer. De fet, Junqueras ja sap quines seran algunes de les reivindicacions de la CUP, les esmenes de la qual aposten per alliberar 760 milions d'euros de diverses partides per dedicar-les a despesa social. Així, el també conseller d'Economia i Hisenda ha alertat que hi ha "marges limitats" per negociar, però estarà "encantat d'estudiar totes les opcions sobre la taula".

D'aquesta manera ha posat en valor que els comptes preveuen la "quantitat de la renda mínima d'inserció i nombre de docents més alta de la història", però ha qüestionat algunes de les mesures que la CUP ha posat sobre la taula com començar qüestionar el model de concerts educatius i sanitaris. En concret, les seves esmenes insten el Govern "a crear un sol concepte i article pressupostari que integri els concerts sanitaris i la contractació externa en les serves diferents formes per a la provisió o gestió de serveis de titularitat pública" així com eliminar dels concerts educatius els centres que segreguen per sexe o que no compleixen els criteris d'escola inclusiva o segreguen per motius racials, socials o culturals i, per tant, "no tinguin una composició d'alumnat similar dels centres públics propers per zona i població".

Defensa de la concertació educativa i sanitària

Davant d'això, Junqueras ha apuntat que "aquest és un model que està molt arrelat en la nostra realitat social", atès que Catalunya és "un país amb un moviment cooperativista i mutualista molt important, perquè durant segles l'estat no ha complert amb les seves obligacions i la societat s'ha organitzat". Actualment, a més, ha defensat que alguns concerts "tenen uns costos menors que uns serveis de titularitat públic" i ha conclòs que la catalana és una societat "molt oberta que defensa models de titularitat i de gestió diversos i plurals", fet que "és bo perquè ajuda a millorar el conjunt dels sistema".

Per tot això, ha asseverat: "Ni podem, ni volem, ni ens semblaria just, ni eficaç, suprimir la concertació en l'àmbit educatiu ni en d'altres". Per tant, ha demanat a la CUP una "actitud tan oberta com la que la societat catalana s'ha guanyat". Pel que fa a les privatitzacions i externalitzacions, també qüestionades pels anticapitalistes, Junqueras ha apuntat que "la paraula externalitzar no comporta una maldat intrínseca", ja que "potser és una externalització que s'ha guanyat potser una entitat del tercer sector". "S'haurà de mirar cas per cas quina és la proposta", ha assenyalat.

No anirà al Consell de Política Fiscal i Financera

Finalment, el vicepresident català ha anunciat que no assistirà a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera de dijous, ja que tindrà lloc al Parlament el debat de la proposició de llei de la fiscalitat dels actius no productius. Tot i això, sí que hi anirà el secretari d'Economia del Govern, Pere Aragonès, per escoltar quins recursos addicionals del fons de liquiditat autonòmica rebrà la Generalitat el 2016, els quals espera que serveixin per cobrir "totes les demandes" que té. Així mateix, la trobada que han de fer a Barcelona Junqueras i la seva homòloga espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, no se celebrarà com a mínim fins al gener.