21 de desembre: el marge de Junqueras

Junts pel Sí haurà de ser hàbil en la negociació d'esmenes per assegurar-se el sí de la CUP als comptes del referèndum. Les conseqüències de l'atemptat de Berlín, el pessimisme pel moment de la UE, la campanya "Casa nostra, casa vostra", Loquillo i el .cat també són protagonistes

21 de desembre del 2016
Actualitzat a les 8:12h

Els pressupostos de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras ja han passat el primer tràmit. La CUP va evitar fer pinya amb la resta de l'oposició i va permetre que el projecte del govern de Junts pel Sí es validés, però mantenint la seva exigència de referèndum, procés constituent i rescat social. L'abast d'aquest darrer punt s'haurà de concretar en la negociació d'esmenes. En el debat d'ahir al Parlament, on el tema de conversa als passadissos era el suport que, en una entrevista a NacióDigital, havia expressat el dirigent de Podem Íñigo Errejón a les vies unilaterals, els anticapitalistes van deixar clara la seva posició. Ens ho expliquenOriol March i Sara González. Avui al matí, Mònica Terribas entrevista a Catalunya Ràdio Oriol Junqueras i sabrem el marge que es dóna el Govern per garantir-se el suport de la CUP.

El terror de Berlín. L'Estat Islàmic va reivindicar ahir l'atac terrorista del dilluns al vespre a la capital federal d'Alemanya, en què van morir 12 persones en ser atropellades per un camió en un mercat nadalenc. Pere Fontanalsva parlar ahir amb el David Soldevila, un manresà que ajuda en un dels mercats nadalencs de la ciutat. Pep Martí ens explica en cinc claus i, com sempre, de forma molt didàctica com l'atac pot afectar la precampanya alemanya i els països veïns. A "La veu de Nació", Marc Guinjoan opina sobre el tema.
 
I tu, ja has signat? Fa unes setmanes es va presentar la campanya "Casa nostra, casa vostra", que demana al Govern més implicació en l'acollida dels refugiats que fugen d'unes guerres que, sovint, serveixen d'excusa per massacres com la de Berlín. En el marc d'aquesta iniciativa, el cantant Joan Dausà ha fet una pausa en el seu "espai de descans i desconnexió" amb una gira solidària d'èxit que va acabar ahir a Sabadell. Norma Vidal l'ha entrevistat. Val la pena llegir el que diu i que escolteu la cançó Com plora el mar, bonica, plena de sensibilitat i composada per la campanya. "No entenc aquests humans" canta amb raó i ràbia. Sobre aquest tema (i el Nadal del 39 de molts catalans) us aconsello també el deliciós article de Quim Torra. Ara només fa falta que feu un petit gest i signeu el manifest. Jo ja ho he fet.


Vist i llegit

Lionel Barber ha escrit l'article "L'any de la demagògia" al Financial Times. Barber és l'editor del FT i fa una bona anàlisi al que ha suposat el Brexit i l'elecció de Trump, que qualifica de fets revolucionaris que posen en qüestió les bases de la democràcia. Apunta els riscos que presenta el 2017 i assegura que una victòria de Marine Le Pen a França seria la fi de la Unió Europea.


 El passadís

Els europeistes catalans també estan molt preocupats per l'escenari continental. En l'esmorzar de la Federació d'Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR) d'ahir, on intervenia Albert Royo, secretari general de Diplocat, s'hi van aplegar algunes de les personalitats més destacades de l'europeisme català, com Víctor Pou, que fou primer responsable del Patronat Català Pro Europa, o Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu. Entre els veterans, hi havia neguit per l'escenari post-Brexit. En l'ambient planava també l'impacte pels atemptats de dilluns al vespre a Berlín i Ankara.


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 2005 començava a funcionar el domini .cat, que usen la majoria de pàgines web en català. Des de l'any 1996 persones vinculades a la xarxa catalana havien intentat registrar als ens reguladors internacionals d'internet el .ct per Catalunya intentant que, com els estats independents, el nostre país pogués tenir un domini territorial de dues lletres. Davant les traves, es va optar per sol·licitar, amb èxit, un de caire general orientat a una comunitat lingüística, que també han acabat tenint l'euskera (.eus) i el gallec (.gal). El .cat va ser usat en un primer moment per moltes institucions, però ara ja són milers les entitats, mitjans de comunicació i altres pàgines privades que l'usen. La Fundació puntCAT el gestiona i promou.


 L'aniversari

Un 21 de desembre de 1960 va nàixer al barri barceloní del Clot José María Sanz Beltrán, que seria més tard conegut amb el nom artístic de Loquillo. Fins el 2007 el va acompanyar la banda Los Trogloditas. El cantant de rock, que també prometia com a estrella de bàsquet, va viure la seva època daurada als 80. D'aquells anys és la mítica Cadillac solitario. L'artista ha admès en algunes entrevistes que donar titulars és una forma de que se sàpiga que encara remena la cua. En els darrers anys s'ha convertit en una de les referències de l'espanyolisme amb un discurs molt crític amb el procés i políticament s'ha acostat a Ciutadans. En aquesta entrevista de la passada primavera carregava a tort i a dret i ja no pensava votar Rivera.  

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital


Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? Fes clic aquí per subscriure't-hi.