El Govern exigeix a Rajoy que abandoni els «brindis al sol» i enceti el diàleg bilateral amb Catalunya

La consellera de la Presidència, Neus Munté, descarta assistir a la reunió preparatòria de la conferència de presidents organitzada per Sáenz de Santamaría | L'executiu encara no ha rebut confirmació de les reunions demanades a la Moncloa

El president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras es dirigeixen a la reunió del Govern
El president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras es dirigeixen a la reunió del Govern | Govern
20 de desembre del 2016
Actualitzat a les 14:19h
El Govern segueix veient encallada l'operació diàleg que Mariano Rajoy ha posat en marxa en la seva segona legislatura a la Moncloa. "Que es deixin de brindis al sol", ha assegurat aquest dimarts la consellera de la Presidència, Neus Munté, en la roda de premsa posterior al consell executiu. Munté ha reclamat al govern espanyol que posi en marxa un procés de diàleg bilateral entre l'Estat i la Generalitat sense excloure cap assumpte.

La dirigent nacionalista ha confirmat -en la línia del que avançava l'agència Efe- que no assistirà a la reunió preparatòria que se celebrarà aquesta setmana a Madrid entre tots els consellers de la Presidència per preparar la conferència de presidents autonòmics del proper 17 de gener. Carles Puigdemont no hi serà, de manera que la presència de Munté a la trobada prèvia -sempre segons el Govern- no té sentit.

Sobre la possibilitat que la comissió bilateral Estat-Generalitat sigui una via de sortida al plet polític obert, tal com suggereix el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, Munté ha expressat desconfiança. "Aquest organisme no es reuneix des del 2011", ha recordat la consellera de la Presidència. En aquells moments, el cap de files de la part catalana de la comissió era Josep A. Duran i Lleida, mentre que Manuel Chaves, responsable d'administracions territorials del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, representava la part estatal.

La consellera de la Presidència ha ressaltat que l'executiu encara no té cap confirmació sobre les reunions demanades a la Moncloa, en especial aquella que va demanar a través d'una carta el vicepresident Oriol Junqueras a la seva homòloga Soraya Sáenz de Santamaría. Aquesta última, per cert, és qui es reunirà amb els consellers de la Presidència de totes les comunitats per preparar la conferència de presidents.