Un grup promotor de 120 persones pilotarà el nou partit dels «comuns»

El "pinyol" encarregat de construir el nou partit estarà format per una desena d'acadèmics independents i membres de la formació liderada per Colau

Colau i Domènech a la seu del futur partit
Colau i Domènech a la seu del futur partit | ACN
19 de desembre del 2016
Actualitzat el 20 de desembre a les 7:48h
Els "comuns" passen del terreny teòric al pràctic. Després d'una tardor farcida de debat intern que ha fet entrar en ebullició les bases, un grup promotor de 120 persones encapçalat per Xavier Domènech començarà a cuinar el nou partit amb tots els ingredients conceptuals acordats: nous, sobiranistes, progressistes, abanderats de la nova política, amb vocació d'estar "al servei i al costat de la gent" i de treballar per "un poble unit i cohesionat" des del punt de vista social i territorial. La primera reunió ha estat aquest mateix dilluns a la que serà la nova seu del partit, mentre que l'assemblea per presentar-se en societat serà a finals de març o principis d'abril. També s'ha activat un web a Internet

D'aquest grup promotor mestís en formen part tant dirigents de les formacions cridades a la confluència -Barcelona en Comú, Podem, ICV, EUiA i Equo- com persones sense cap carnet. Amb tot, segons ha pogut saber NacióDigital, seran al voltant d'una desena els encarregats d'estar a la primera línia dels fogons. Entre aquests hi haurà el mateix Domènech; el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello; la regidora de Castellar del Vallès Elisenda Alemany; el regidor i portaveu del grup municipal de Terrassa en Comú, Xavi Matilla; el doctor en Ciències Econòmiques i catedràtic de Ciència Política Joan Subirats; la politòloga i doctora en Història Contemporània Paola Lo Cascio; el doctor en Ciències Ambientals Marc Parés; i el politòleg i doctor en Psicologia Social Marc Grau, que va dirigir la campanya d'En Comú Podem el 26-J. Això evidencia que el "pinyol" s'ha fet, com va avançar Domènech a l'entrevista amb NacióDigital, sense quotes i que el lideratge recau, sobretot, en el partit liderat per Ada Colau i acadèmics independents. "El tot ha de ser molt més que la suma de les parts", ha assegurat Domènech en sortir de la reunió.

El líder d'En Comú Podem ha explicat que els criteris que s'ha seguit a l'hora de confeccionar el grup promotor és que fossin persones "de rellevància en diferents camps" al marge de si són o no mediàtiques i representants "en termes territorials".

Un procés participatiu obert a la ciutadania

Tot i que fins ara la creació del nou subjecte polític s'ha fet amb una cocció lenta, el calendari fixat estableix que a principis d'abril, com a molt tard, s'hauria de celebrar l'assemblea constituent a partir de la qual el nou partit començarà ja a caminar. Abans, però, a partir del 21 de gener, es posaran en marxa tots els treballs del procés participatiu que, sota el nom Un país en comú buscarà la complicitat del carrer obrint la confecció, el funcionament i els objectius del projecte a tota la ciutadania. Una pàgina web que es posarà en marxa aquest mateix dimarts serà la primera finestra d'entrada per combinar la participació presencial amb l'online.

Els tallers de debat s'estructuraran en base a sis grans eixos: el model econòmic i ecològic, les causes de la desigualtat, el dret a decidir, la feminització de la política, la diversitat del país i la política global per incloure tots els territoris. El grup promotor serà l'encarregat de recollir totes les aportacions i d'elaborar els documents que les apleguin per bastir l'esquelet del projecte polític. "Esperem seduir la majoria del país", ha proclamat Domènech.

Plantar cara a una "hegemonia conservadora que agonitza"

El nou partit dels "comuns" neix, tal com recull el seu manifest, amb la vocació de crear "un nou bloc històric del canvi" capaç de plantar cara a una "hegemonia conservadora" que, al seu judici, "agonitza assetjada per casos de corrupció" i també per la mobilització ciutadana "contra la política de retallades". "No volem només guanyar unes eleccions, venim a guanyar un país", sentencien. Per aconseguir-ho, defensen que es posi "el bé comú per sobre de les sigles" en el que ha de ser un intent de fer el nou PSUC del segle XXI. El nou subjecte polític, asseguren, no ha de cenyir el concepte de sobirania només a l'àmbit territorial sinó que ha de cristal·litzar "una ànsia per decidir el nostre futur sobre totes les qüestions".

Batallar contra la desigualtat, la pobresa, l'atur i la precarietat amb un model econòmic "que posi les persones al centre", posar fi a les portes giratòries i a la concentració de la meitat de la riquesa en un 1% de la ciutadania i buscar els mecanismes per revertir la subordinació, el desapoderament o la violència masclista són alguns dels bucs insígnia del projecte. El manifest no explicita quina opció defensaran davant l'eventual convocatòria d'un referèndum, un debat que, de la mà del social, és possible que hagin d'afrontar a mitjà termi. Mentrestant, faran equilibris per trobar el punt exacte que els permeti estar al bell mig de la centralitat política del moment mentre exigiran els independentistes ser tractats de tu a tu a l'hora d'explorar el trajecte comú per a la convocatòria d'un referèndum sobre el futur polític del país. Divendres, d'entrada no està previst que Domènech assisteixi a la cimera perquè, segons fonts d'En Comú Podem, ja se "sent representat" per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ja ha confirmat la seva assistència. Amb tot, prendran la decisió definitiva en els pròxims dies.
 

El procés de construcció del nou espai polític by naciodigital on Scribd