La setmana tipus del procés

El sobiranisme ha passat de neguitejar-se per l'enèsima discrepància entre la CUP i el Govern a indignar-se per l'últim dard del TC i després exhibir una imatge d'unitat al costat de Carme Forcadell. També són protagonistes Soraya Sáenz de Santamaría, Podem, el PDECat i Baixar al-Assad

16 de desembre del 2016
Actualitzat a les 20:56h

Com és una setmana tipus del procés? Per força, en el menú hi coincideixen aquests ingredients: una discrepància que tensioni la relació dels socis independentistes (la CUP va demanar dilluns la dimissió del conseller d'Interior), una decisió judicial que obstaculitzi els avenços sobiranistes (el TC va paralitzar dimecres l'acord per al referèndum) i un acte unitari de suport als líders de les institucions catalanes assenyalats pels tribunals (Carme Forcadell ha rebut aquest divendres l'escalf d'entitats i partits davant del TSJC).

El sobiranisme pot agrair que una setmana que va arrencar amb missatges altisonants al Parlament pel desenllaç de la crema de fotos del rei hagi acabat amb una estampa d'unitat, la de Forcadell ben acompanyada camí dels jutjats, on ha defensat la llibertat del Parlament per debatre de tot. Però la unitat presenta arestes quan es confronten els projectes polítics. Encara s'han d'aprovar els pressupostos -tot i que al Govern no preveuen cap altre escenari que el "sí" de la CUP als comptes- i la convocatòria del referèndum és avui una incògnita. Els entrebancs de l'Estat en són el principal motiu. Us recomano l'entrevista que hem publicat aquest divendres amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa. Reflexiona sobre l'escenari de dificultats.       

 La vicepresidenta espanyola, a Barcelona. Després d'una primera visita a Barcelona que va generar més perplexitat que distensió -amb reunions incloses amb Inés Arrimadas i Miquel Iceta-, Soraya Sáenz de Santamaría torna aquest dissabte a Catalunya. Ho farà en un acte del PP, però per força hi haurà un missatge explícit en clau de diàleg. Els populars han triat la capital catalana per debatre les ponències territorials i la vicepresidenta espanyola haurà preparat un missatge per subratllar la mà estesa de la Moncloa, sempre que es respectin els límits constitucionals. Pal i pastanaga. Pal per a Forcadell aquest divendres, pastanaga dissabte.   

L'espai del PDECat. Mig any després del congrés que va servir per fer la transició entre l'antiga Convergència i les noves sigles nacionalistes -un procés no exempt de tensions-, el PDECat presenta aquest dissabte el nou logotip de la formació. Hi serà Carles Puigdemont, absent en el primer consell nacional. Confegida la marca i definida l'estructura territorial, el partit pot encarar ja el debat ideològic. Tothom pren posicions.    

Cap de setmana de debat a Podem. La formació morada afronta debats troncals per enfocar el futur del partit tant a Catalunya com a l'Estat. La branca catalana convoca l'anomenat Consell de Cent per definir les condicions per confluir en la nova organització dels "comuns", que ha de veure la llum l'any que ve. I la força estatal enceta la consulta per decidir com serà el debat a Vistalegre 2, l'assemblea que ha de definir què vol ser Podem. Les posicions no són precisament properes, tal com han evidenciat les discrepàncies estratègiques entre Pablo Iglesias i Íñigo Errejón.      
  

Vist i llegit

En aquest espai tenim per norma seleccionar articles d'altres mitjans, que n'hi ha molts i de molt bons. Però aquesta setmana farem una excepció i us recomanarem el primer text de la secció "Un senyor de Barcelona", que en Toni Vall ha inaugurat a NacióDigital. A banda de les crítiques de TV, cada setmana us oferirà la seva mirada particular a la ciutat. "No s’estila reivindicar ni retratar el passat a Barcelona. El passat no pas carca -que deu venir de carcamal- ni arnat sinó el passat com a signe de record, de respecte a la memòria que vulguis o no ens ha fet com som", escriu aquesta setmana. Llegiu-lo, no us en penedireu.  

     La frase de la setmana

"Amb Susana Díaz és impossible l'entesa amb Podem". La frase és d'Odón Elorza, un dels diputats més crítics amb la gestora del PSOE. L'exalcalde de Sant Sebastià va votar "no" a la investidura de Mariano Rajoy i manté una relació distant amb la presidenta d'Andalusia, tal com es palpa en aquesta entrevista publicada per eldiario.es. Elorza defensa una revolta de les bases socialistes per forçar la convocatòria d'un congrés de forma immediata. El debat al PSOE és viu.     

El nom propi

Baixar al-Assad ha fet seva Alep aquesta setmana. Però pel camí ha deixat una ciutat devastada i una crisi humanitària que avergonyeix la comunitat internacional. Les forces rebels, escanyades per l'exèrcit pro-governamental, han acabat cedint. L'evacuació de civils i combatents, frenada pel règim, pot engreixar l'extensa llista de víctimes. Gens compungit, el dictador sirià va sintetitzar dijous el seu triomf militar a Alep com un "dia històric" quan Síria està de dol.  

Els imperdibles

A banda d'estar ben atents al derbi Barça-Espanyol d'aquest diumenge al vespre i començar a preparar el cos per als àpats de Nadal, el nostre cap de Cultura, Esteve Plantada, us ha preparat una selecció de propostes per aprofitar el cap de setmana arreu del territori. Feu-li cas.        
 

Joan Serra i Carné
cap de Política de NacióDigital



Vols rebre "La brúixola" de NacióDigital cada divendres a la tarda al teu correu electrònic? Fes clic aquí per subscriure't-hi.