L'ANC promourà fer festa a la feina per acompanyar Mas, Ortega i Rigau al judici del 9-N

"Tothom té dies de lliure elecció. Estic segur que la gent que s'ha mostrat compromesa amb el procés durant tots aquests anys estarà disposada a agafar un dia de festa a la feina", afirma Jordi Sànchez a NacióDigital | Aquest divendres, milers de persones i 400 alcaldes faran costat a Carme Forcadell, que declara davant del TSJC | Les entitats sobiranistes adapten les seves estructures per garantir la "mobilització permanent"

Concentració de suport a un dels càrrecs electes investigats pel 9-N
Concentració de suport a un dels càrrecs electes investigats pel 9-N | Adrià Costa
15 de desembre del 2016
Actualitzat el 16 de desembre a les 14:27h
Catalunya afronta un curs polític farcit de turbulències que no només es circumscriuran a l'àmbit polític sinó que també es dirimirà en els tribunals. Les accions del Tribunal Constitucional (TC) a instàncies del govern espanyol per torpedinar el procés han anat in crescendo fins al punt que aquest divendres la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, haurà de declarar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver permès que es votessin les conclusions de la comissió sobre el procés constituent. Davant d'aquesta estampa insòlita que posarà de manifest com l'única resposta del govern de Mariano Rajoy al procés català és la judicialització, les entitats sobiranistes han dissenyat una estratègia de "mobilització permanent" per defensar les institucions i els càrrecs electes situats en el punt de mira. I és que després que Forcadell declari com a investigada, la pròxima data prevista al calendari és la del judici contra l'expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau per "desobediència greu" i prevaricació per haver organitzat el 9-N.

Fins ara, entitats com l'ANC, Òmnium i l'AMI han aconseguit, Diada rere Diada, trencar expectatives i aconseguir mobilitzacions massives des del 2012. Ara, però, són conscients que per mantenir viu el pols han d'anar més enllà d'una simple manifestació l'Onze de Setembre. Des de l'inici del curs polític ja han organitzat diversos actes en defensa dels càrrecs electes i de les institucions com el d'aquest divendres, on milers de persones i prop de 400 alcaldes acompanyaran Forcadell a declarar, però són evidents les dificultats que impliquen mantenir una mobilització que es sostingui en el temps, tal i com van anunciar a l'acte del passat 13 de novembre a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona. Sobretot tenint en compte que les dates en què els càrrecs electes processats desfilaran pels jutjats seran en dies laborables. És per això que des de l'ANC s'animarà la ciutadania a mantenir el seu compromís demanant que, en dies com el judici contra Mas, Ortega i Rigau, demani festa de la feina per participar en mobilitzacions que pretenen anar més enllà i superar el format de l'acció d'aquest divendres.

"Tothom té dies de lliure elecció. Estic segur que la gent que s'ha mostrat compromesa amb el procés durant tots aquests anys estarà disposada a agafar un dia de festa a la feina", explica el president de l'ANC, Jordi Sànchez, que afegeix que el fet que un expresident segui al banc dels acusats per haver permès una votació requereix una "resposta" per part de la ciutadania i una mobilització que no serà "ni menor ni a l'ús". De fet, a l'espera que s'esbossin els detalls, advoca perquè sigui "multitudinària i explícita" perquè tingui ressò a nivell internacional.

Una "mobilització permanent"

El judici contra Mas i el de Forcadell si finalment se li obre judici oral són, segons Sànchez, els dos grans focus de cara al pròxim curs polític. Però encara hi haurà un tercer, que serà l'eventual convocatòria del referèndum i la possible resposta del govern espanyol per intentar-lo impedir. "L'Estat ha portat la situació democràtica al límit", sentencia el president de l'ANC. L'entitat treballa per concentrar tota l'energia per intentar "garantir" que el referèndum es materialitzi.

També Òmnium Cultural, que ha ha ampliat la seva vocació inicialment cultural a la de l'activisme ciutadà per motius polítics, manté una estructura de "mobilització permanent" -una expressió que també l'expesident Mas va fer servir per garantir el referèndum- amb un comitè de campanya encarregat de moure l'engranatge cada vegada que hi hagi un càrrec electe que, per impulsar el procés, hagi de desfilar pels jutjats. "Hem d'estar sempre a punt perquè el calendari judicial no ens agafi per sorpresa", explica la vicepresidenta d'Òmnium, Marina Llansana, que assegura que no té "cap mena de dubte" que la ciutadania compromesa amb el procés respondrà a cada convocatòria que es faci. "Cap obstacle impedirà que la gent estigui allà on faci falta", afirma.

L'Associació de Municipis per la Independència (AMI), com a pota clau del trident que fa de motor de la mobilització, també està organitzada per mantenir el pols al carrer. "El govern espanyol té el dubtós honor de ser l'únic que estigui investigant un expresident de la Generalitat i la presidenta del Parlament. No ho deixarem passar perquè estan anant contra la línia de flotació de la democràcia", assegura la presidenta de l'entitat, Neus Lloveras. L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú assegura que és conscient que en un dia laborable "no es pot pretendre convocar una multitud" però sí fer un acte per deixar clar que "no faran callar" les institucions i la ciutadania catalana. Això sí, per quan es passi de les declaracions davant dels jutjes als judicis, subratlla que cal anar més enllà: "Estem tots en contacte per garantir una resposta contundent".  
Arxivat a