Puigdemont denuncia el «populisme constitucional» de l'Estat i insisteix que el full de ruta es manté

El president de la Generalitat seguirà endavant amb la convocatòria de la cimera del 23 de desembre: "Votarem, debatrem i ens reunirem" | "La policia farà allò que sempre li encarregui el Govern d'acord amb la legalitat vigent en aquell moment", assenyala

Carles Puigdemont i Francina Armengol
Carles Puigdemont i Francina Armengol | Govern
15 de desembre del 2016
Actualitzat a les 16:53h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha carregat aquest dijous contra la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de paralitzar la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP per celebrar un referèndum el setembre del 2017. "Això és populisme constitucional", ha apuntat Puigdemont. "Votarem, debatrem i ens reunirem", ha assegurat el president, en referència a la cimera del dia 23 de desembre, que es manté en el calendari de les forces sobiranistes tot i els avisos del TC. "Aquesta cita es fa està a la base dels sistemes democràtics", ha considerat.

Puigdemont s'ha tornat a preguntar si a l'executiu espanyol "li interessa" el que està passant a Catalunya, i ha reiterat que no assistirà a la conferència de presidents que hi haurà al gener a Madrid. El dirigent governamental ha denunciat els incompliments "reiterats" de l'Estat, i ha demanat "explicacions". "Per quina raó ara compliran els acords? El plantejament que ens arriba sobre la conferència és convencional, com si aquí no hagués passat res. Des del no reconeixement de la realitat és difícil que s'avanci", ha manifestat Puigdemont.

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, també s'ha referit a la paralització del TC del pla pel referèndum. S'ha mostrat convençut, en una visita a Granollers, que Catalunya sabrà trobar els mecanismes necessaris per acabar convocant la consulta d'independència, malgrat les "dificultats" que posa el govern espanyol del PP per "exercir la democràcia" a través dels constants recursos davant del TC. Junqueras ha afirmat que el Govern farà "tot el que cal" per complir amb el mandat democràtic de la ciutadania i confia que el procés culminarà amb èxit.

Els Mossos i la CUP

Puigdemont també s'ha referit a la polèmica oberta entre Junts pel Sí i la CUP per la detenció dels activistes que van cremar fotos del rei l'Onze de Setembre de l'any passat. "La policia farà allò que sempre li encarregui el Govern d'acord amb la legalitat vigent en aquell moment. La policia té molt bona reputació, és un actiu claríssim de país. Cal reforçar-la per seguir fent la feina que desenvolupa tal com esperàvem que desenvolupés", ha assegurat. Els anticapitalistes han demanat la dimissió del conseller d'Interior, Jordi Jané, però el Govern l'ha descartat en diverses ocasions.

El dirigent nacionalista ha apuntat que la desobediència "no és l'estratègia del Govern". "La CUP no va guanyar les eleccions i no governa", ha volgut insistir, al mateix temps que ha assenyalat que la dinàmica parlamentària està marcada per "l'estabilitat" després de la qüestió de confiança i el debat de política general. "Nosaltres practiquem l'obediència al Parlament, que és l'obediència al poble de Catalunya", ha reiterat. Puigdemont ha alertat que la desobediència "té conseqüències" i ha indicat que "no s'apartarà" de la manera d'actuar que han dut a terme fins ara.

Nova etapa de relacions amb les Balears

Puigdemont ha fet aquestes consideracions després de reunir-se amb la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol. Es tracta de la segona trobada entre els dos dirigents després de la que van mantenir el 20 de maig. Un cop acabada la roda de premsa, Puigdemont i Armengol han encapçalat la reunió de la junta rectora de l'Institut Ramon Llull (IRL). La Generalitat i el govern balear van signar al maig un conveni de col·laboració de cara a la reincorporació d'aquests últims a l'IRL.
 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb la presidenta balear Francina Armengol Foto: ACN


El president ha assegurat que, "per circumstàncies del passat", els dos executius "no havien pogut treballar de manera tan intensa i fraternal" com els últims mesos. Ha recordat que estan constituïts tres grups de treball sobre l'àmbit econòmic i d'hisenda. "En alguns ja hem avançat", ha ressaltat Puigdemont. Armengol ha denunciat el "maltractament financer" de les Illes i ha constatat les "dificultats" per assumir els serveis socials. El Govern dóna suport tècnic a les Balears per impulsar un model de finançament més positiu per al territori.

La presidenta balear s'ha queixat dels topalls de dèficit i ha demanat una condonació del deute públic que les institucions tenen amb el govern espanyol. Aquests són plantejaments que Armengol defensarà en la conferència de presidents que se celebrarà al Senat a mitjans de gener del 2017. "Som territoris que treballem junts per defensar els interessos dels ciutadans que representem", ha manifestat.