Àngel Ros es nega a canviar el nom de vuit carrers franquistes a Lleida

L'alcalde considera que "no toca" que el plenari es posicioni sobre aquest qüestió i acusa la CUP de fer «demagògia»

15 de desembre del 2016
Actualitzat a les 8:04h
Àngel Ros, alcalde de Lleida
Àngel Ros, alcalde de Lleida | Àlvar Llobet
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha acusat de "demagogs" aquells que demanen canviar el nom de vuit carrers dedicats a personalitats franquistes de Lleida; concretament Alcalde Recasens, Alcalde Areny, Carmelo Fenech, Casimiro Sangenís, Casimiro Sangenís Bertran, Miquel Montaña, Germans Recasens i Lluis Besa. "Ara no toca", ha sentenciat Ros, que ha reconegut que no ho considera "una prioritat de ciutat" i ha recordat que ja es van canviar quaranta noms de carrers l'any 1979, entre ells la rambla Ferran, que es deia rambla del Generalísimo. Ho ha dit a preguntes dels periodistes, durant el tradicional dinar de Nadal amb els mitjans de comunicació, en què ha aprofitat per fer balanç del 2016. 

El passat 9 de desembre, la néta de l'històric sindicalista Antonio Cantano, Rosa Peñafiel, i la historiadora de la Universitat de Lleida (UdL), Antonieta Jarne, van presentar el manifest "Per una Lleida Lliure de Franquisme", promogut per la família i amics de Cantano. Aquest manifest demana la retirada dels vuit carrers dedicats a personalitats franquistes de la ciutat en compliment de la llei 52/2007 de Memòria Històrica i la moció 9/XI del Parlament.

El manifest compta amb les adhesions de partits com el Comú de Lleida, la Crida per Lleida-CUP, ERC, ICV, Podem, organitzacions sindicals, periodistes, historiadors i diputats com Lluís Llach, Anna Gabriel, Albano Dante, Joan Tardà o Gabriel Rufián. Ros, però, considera aquest document "demagògia".