15 de desembre: l'independentisme no es mou del carrer

Aquest vespre i demà el suport a Carme Forcadell, que declara al TSJC i pot ser inhabilitada, mobilitzarà el sobiranisme. La reunió Puigdemont-Armengol, la Marató, Josep Maria Castellet i Jean-Marc Bosman també són protagonistes del dia

15 de desembre del 2016
Actualitzat a les 12:27h

L'independentisme no es mou del carrer. Després de les concentracions en diferents formats contra la judicialització del procés i de les de la CUP aquesta mateixa setmana davant les detencions dels seus militants que van cremar fotos de Felip VI, avui toca ser a les places per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Aquest vespre les entitats sobiranistes han convocat concentracions en la vigília de la seva declaració al TSJC, on també l'acompanyaran ciutadans i líders polítics. Se la investiga per haver desobeït el Tribunal Constitucional, que ahir mateix va admetre un recurs del govern de l'Estat contra la proclama de la voluntat de celebrar el referèndum de setembre. El Govern manté, però, el full de ruta ens expliquenSara González i Oriol March. La concentració a Barcelona l'encapçalarà, de nou, l'alcaldessa Ada Colau.

Les Balears, més a prop. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, rep aquesta matí la seva homòloga balear, la socialista Francina Armengol. Al Consell de Política Fiscal de fa dues setmanes a Madrid ja va quedar clar que catalans, balears i també valencians comparteixen interessos més enllà de llengua i història. Els governs de progrés als dos territoris, amb accent nacionalista, han greixat les relacions.

La Marató ja treu el cap. Aquest cap de setmana (i ja des de fa un dies) a centenars de municipis hi haurà milers d'entitats fent activitats per recollir diners per la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que enguany es dedica a la investigació sobre els ictus i les lesions medul·lars. Fer-ne no hauria de deprendre mai de la bona voluntat dels ciutadans (i espero que no sigui el cas), però fa 25 anys que els mitjans públics catalans s'impliquen en sensibilitzar i recollir fons. Fer-ho és necessari i la televisió pública ha aconseguit, a més, convertir-ho en espectacle. Aquest migdia, als estudis de Sant Joan Despí, expliquen què han preparat per diumenge.


Vist i llegit

El passat diumenge al vespre Jordi Évole va entrevistar a Salvados el president del grup Prisa, Juan Luis Cebrián. Pere Rusiñol, que va ser redactor en cap d'El País i que ara està vinculat a les revistes Actualidad Económica i Mongolia, ha escrit a El Diario.es el contundent article "El pobre Cebrián i els plors de l'establishment". "Aquest 'periodista d'esquerres' es va presentar pràcticament com un home a qui obliguen a seguir al peu del canó de la direcció de Prisa contra la seva voluntat, a qui obliguen a cobrar 13 milions en ple expedient d'El País...", recorda arrel de les seves controvertides opinions. 


 El passadís

Els gabinets de premsa de la CUP no estan darrerament massa fins amb les convocatòries. Diumenge a la nit des de la formació a Barcelona van convocar una roda de premsa a l'Ajuntament a les 20.20 hores del vespre. Una hora no massa adequada per facilitar la conciliació o guanyar-se espai en algun informatiu. Van rectificar i aclarir que era a les 10 del matí. Per avui els cupaires han convocat a Berga una roda de premsa amb el diputat Sergi Saladié i els alcaldes de la ciutat i Navàs, Montse Venturós i Jaume Casals, respectivament. La roda de premsa la convocaven a "Berga (Ripollès)".


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1995 el Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees emetia l'anomenada llei Bosman atenent un recurs d'un futbolista belga. D'acord amb les normes comunitàries de lliure circulació de treballadors, la sentència afirmava que no es podia restringir el número de futbolistes europeus en cap lliga. El mercat es va obrir i el futbol va canviar.


 L'aniversari

El 15 de desembre de 1926 naixia a Barcelona l'editor, escriptor i crític Josep Maria Castellet, que va morir a la mateixa ciutat el 2014. Va ser director literari d'Edicions 62 entre 1964, poc després de la seva fundació, i 1996. Posteriorment va presidir el grup editorial, que acabaria associat a Planeta i Enciclopèdia Catalana. Castellet va modernitzar l'edició en català i llençar grans figures en la nostra llengua. Us deixo una entrevista que, al circuit català de TVE, li va fer l'escriptor Terenci Moix.
 

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital


Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? Fes clic aquí per subscriure't-hi.